Pratite nas

Naši u svijetu

Etleva Kondi: Zadovoljna sam položajem albanske nacionalne manjine u Zagrebu

Objavljeno

na

Središnji ured - Albanija

Izaslanstvo Nacionalne agencije za dijasporu Republike Albanije 29. je kolovoza boravilo  u Republici Hrvatskoj. Tom su prigodom članoce izaslanstva posjetili Središnji državni ured za Hrvate izvan republike Hrvatske i održali radni sastanak sa predstavnicima Ureda, objavljeno je na  službenoj Internet stranici Ureda.

Na samom početku sastanka Dario Magdić, ovlašten za obavljanje poslova zamjenika državnog tajnika Zvonka Milasa, poželio je dobrodošlicu albanskom izaslantvu te potom predstavio organizaciju, djelokrug rada, aktivnosti i ciljeve rada Ureda.  Posebno je istaknuo činjenicu kako Hrvati žive u tri različita statusa, a to su: Hrvati u Bosni i Hercegovini, hrvatske nacionalne manjine koje žive  u12 europskih zemalja te hrvatsko iseljeništvo u europskim i prekomorskim državama.

Prema riječima izvršne direktorice Nacionalne agencije za dijasporu Republike Albanije Etleve Kondi Republika Hrvatska ima najbolji model zaštite prava nacionalnih manjina u odnosu na druge europske zemlje. Tom je prigodom gospođa Kondi izrazila zadovoljstvo statusom albanske nacionalne manjine koja živi u Republici Hrvatskoj.

Savjetnik s posebnim položajem za pitanje hrvatske nacionalne manjine Milan Bošnjak predstavio je programe kojim Državni ured za Hrvate izvan RH pruža podršku osnaživanju hrvatskih manjinskih zajednica u domicilnim državama u ostvarivanju manjinskih prava.  Gospodin Bošnjak je nazočne na sastanku upoznao   sa seminarima i radionicama hrvatskoga jezika i kulture za učenike i učitelje hrvatske nastave  a koje Središnji državni ured provodi  od 2017. godine u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje te Hrvatskom maticom iseljenika. Takve aktivnosti provode se u Kanadi i Sjedinjenim američkim državama a ovog rujna počet će se održavati  u Australiji.

Coaticana Orešković, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskoga iseljeništva, upoznala je albansko izaslanstvo s dva pilot-projekta namijenjena mladim Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Radi se o projektima Korijeni i Ljetna škola Domovina. Oba ova projekta izazvala su veliko zanimanje i uspjeh među polaznicima.

Na sastanku u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske albansko izaslanstvo činile su izvršna direktorica Nacionalne agencije za dijasporu Etleva Kondi, direktorica za financijske i ljudske resurse Agencije Mirela Thanasi, načelnica pravnog odjela Agencije Anjeza Kalanxhi i opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu Republike Albanije u Zagrebu Elfira Isufi. Pored Darija Mangdića, Milana Bošnjaka, Croatiane Orešković ovom sastanku bila je nazočna i načelnica Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Republike Hrvatske Dubravka Severinski.

Izvor: Službena stranica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Hrvatski zastupnik u crnogorskoj skupštini primio prijeteće poruke

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative, jedine stranke Hrvata u Crnoj Gori, i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović primio je preko društvene mreže Facebook prijeteće poruke, objavljeno je u četvrtak.

U porukama Vuksanoviću korisnik potpisan kao N. P. mu poručuje: “Pripazi se Adrijane”, uz fotografiju Novaka Đokovića i četničku pjesmu “Nasred gore Romanije”.

Vuksanović je kazao kako to nije prvi put da mu stižu prijetnje, ali da je sada riješio prijaviti ih i izvijestiti javnost o tome. “Prijavio sam nadležnim organima prijetnju koju sam dobio…Kako je od pojedinih društvenih subjekata stvoren pogodan ambijent za izražavanjem ovakve vrste ‘junaštva’, smatrao sam potrebnim, pored pružanja informacije nadležnim institucijama, obavijestiti i javnost”, kazao je Vuksanović.

Kako dodaje, Uprava policije je u svim prethodnim slučajevima pokazala efikasnost i uvjeren je da će tako biti i sada.

Na prijetnje hrvatskom zastupniku reagirala je i Bošnjačka stranka u Crnoj Gori. “Kada se prijeti političkom predstavniku koji dolazi iz skupine manjinskih naroda, onda se ugroženima osjećaju i pripadnici drugih manjinskih naroda”, navodi se u priopćenju Bošnjačke stranke.

Stranka je pozvala nadležna tijela da što hitnije reagiraju na prijetnje, pronađu počinitelja, privedu ga licu pravde i na taj način pokažu da u građanskoj Crnoj Gori nema mjesta govoru mržnje. “Vjerujemo da je vrijeme zastrašivanja manjina iza nas i da oni koji nas pokušavaju vratiti u to razdoblje neće uspjeti, jer njihov koncept ne prihvaća moderna i građanska Crna Gora”, zaključuju u Bošnjačkoj stranci.

U Crnoj Gori su posljednjih tjedana snažno porasle napetosti vezano uz donošenje zakona o vjeroispovijesti kojim se regulira i pitanje vlasništva nad imovinom, što je u znatnoj mjeri ugrozilo imovinu Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, usvojen u posljednjim danima 2019., Srpska pravoslavna crkva vidi kao paravan za otimanje njene imovine u Crnoj Gori. Zakon pak podržava Crnogorska pravoslavna crkva, koja ga vidi kao prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti te crkve. (Hina)

Završni čin emancipacije Crne Gore od Srbije; Velikosrpska ideja ponovno u ofenzivi

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Kolinda Grabar Kitarović u inozemstvu osvojila 87,91 posto glasova

Objavljeno

na

Objavio

HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović osvojila je u drugom krugu predsjedničkih izbora 87,91 posto glasova u inozemstvu, dok je Zoran Milanović dobio 12,08 posto glasova.

Nakon obrađenih 91,94 posto glasačkih mjesta, Grabar Kitarović je u inozemstvu osvojila 44.049 glasova, dok je Zoran Milanović dobio 6055 glasova.

Glasalo se u 47 država,  Kolinda Grabar Kitarović veći je broj glasova dobila u 22, a Milanović u 20 država, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva u koje još nisu pristigli rezultati  prekooceanski glasovi birača SAD-a, Kanade, Čilea, Brazila i Argentine.

Grabar-Kitarović premoćno u BiH, Milanović pobijedio u Sloveniji

Grabar Kitarović premoćno je pobijedila u Bosni i Hercegovini, gdje su obrađena sva biračka mjesta, osvojila je 92,31 posto glasova, dok je Milanović dobio 7,68  posto. Za Grabar Kitarović u BiH je glasalo 32.467 glasača, a za Milanovića 2701.

Od ostalih susjednih zemalja, Grabar Kitarović veći je broj glasova osvojila u Srbiji, Austriji, Mađarskoj i Italiji, dok je Milanović pobijedio u Sloveniji.

Kolinda Grabar Kitarović premoćno je pobijedila i u Afganistanu, gdje je na izbore izašao 101 hrvatski vojnik. Veći broj glasova osvojila je i u Crnoj Gori, Rusiji, Albaniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Njemačkoj.

Milanović je pak pobijedio u Irskoj, Kini, Velikoj Britaniji i Danskoj.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari