Connect with us

Naši u svijetu

Etleva Kondi: Zadovoljna sam položajem albanske nacionalne manjine u Zagrebu

Objavljeno

on

Središnji ured - Albanija

Izaslanstvo Nacionalne agencije za dijasporu Republike Albanije 29. je kolovoza boravilo  u Republici Hrvatskoj. Tom su prigodom članoce izaslanstva posjetili Središnji državni ured za Hrvate izvan republike Hrvatske i održali radni sastanak sa predstavnicima Ureda, objavljeno je na  službenoj Internet stranici Ureda.

Na samom početku sastanka Dario Magdić, ovlašten za obavljanje poslova zamjenika državnog tajnika Zvonka Milasa, poželio je dobrodošlicu albanskom izaslantvu te potom predstavio organizaciju, djelokrug rada, aktivnosti i ciljeve rada Ureda.  Posebno je istaknuo činjenicu kako Hrvati žive u tri različita statusa, a to su: Hrvati u Bosni i Hercegovini, hrvatske nacionalne manjine koje žive  u12 europskih zemalja te hrvatsko iseljeništvo u europskim i prekomorskim državama.

Prema riječima izvršne direktorice Nacionalne agencije za dijasporu Republike Albanije Etleve Kondi Republika Hrvatska ima najbolji model zaštite prava nacionalnih manjina u odnosu na druge europske zemlje. Tom je prigodom gospođa Kondi izrazila zadovoljstvo statusom albanske nacionalne manjine koja živi u Republici Hrvatskoj.

Savjetnik s posebnim položajem za pitanje hrvatske nacionalne manjine Milan Bošnjak predstavio je programe kojim Državni ured za Hrvate izvan RH pruža podršku osnaživanju hrvatskih manjinskih zajednica u domicilnim državama u ostvarivanju manjinskih prava.  Gospodin Bošnjak je nazočne na sastanku upoznao   sa seminarima i radionicama hrvatskoga jezika i kulture za učenike i učitelje hrvatske nastave  a koje Središnji državni ured provodi  od 2017. godine u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje te Hrvatskom maticom iseljenika. Takve aktivnosti provode se u Kanadi i Sjedinjenim američkim državama a ovog rujna počet će se održavati  u Australiji.

Coaticana Orešković, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskoga iseljeništva, upoznala je albansko izaslanstvo s dva pilot-projekta namijenjena mladim Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Radi se o projektima Korijeni i Ljetna škola Domovina. Oba ova projekta izazvala su veliko zanimanje i uspjeh među polaznicima.

Na sastanku u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske albansko izaslanstvo činile su izvršna direktorica Nacionalne agencije za dijasporu Etleva Kondi, direktorica za financijske i ljudske resurse Agencije Mirela Thanasi, načelnica pravnog odjela Agencije Anjeza Kalanxhi i opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu Republike Albanije u Zagrebu Elfira Isufi. Pored Darija Mangdića, Milana Bošnjaka, Croatiane Orešković ovom sastanku bila je nazočna i načelnica Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Republike Hrvatske Dubravka Severinski.

Izvor: Službena stranica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari