Pratite nas

Etno biznismeni kao što je Pupovac, neprekidno ‘pire vatru’ i traže nešto što imaju pravo tražiti, ali po mom dubokom uvjerenju nemaju pravo dobiti

Objavljeno

na

“Stav predstavnika SDSS-a je legitiman jer kao predstavnici nacionalne manjine Srba u Hrvatskoj imaju pravo iznositi svoje stavove. Međutim, to pravo ne smiju negirati Hrvatima”, istaknuo je odvjetnik Zvonimir Hodak komentirajući jučerašnju izjavu SDSS-a da ćirilicu žele u cijelom Vukovaru.

Hodak-Zvonimir“Prije svega, više od pola milijuna osoba je potpisalo zahtjev za referendum o tzv. ćirilici i SDSS je bio žestoko protiv toga. Ono što oni sami traže, prava za sebe kao manjina, oni negiraju većini – naravno, u okviru zaštite manjinskih interesa i ustavnog Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina”, pojasnio je Hodak.

Navodi kako je Vlada RH uporno preskakala Članak 8. koji jasno kaže ako se uvođenjem pisma manjine, u ovom slučaju ćirilice, može poremetiti odnos između manjine i većine nema ni uvjeta za donošenje takve odluke.

“To je Vlada RH jednostavno ignorirala i nije željela Članak 8. ni predstaviti javnosti”, kazao je Hodak ocijenivši kako je Vlada trebala prezentirati Članak 8., Članak 12. i Članak 16. Ustavnog zakona, pa bi se u tom slučaju jasno vidjelo kako je ćirilica u Vukovaru uvedena protuustavno i protuzakonito.

“Oni sad režu dlaku na četiri dijela da pokažu da nisu zadovoljni samom činjenicom da je referendumsko pitanje proglašeno neustavnim”, te priznaje kako do danas nije shvatio zašto je referendumsko pitanje proglašeno neustavnim kad ima velik broj zemalja u Europi s pragom za uvođenje pisma nacionalne manjine 50 posto, a postoji čak i jedna zemlja sa 70 posto.

Naveo je primjer Latvije koja je donijela Ustavni zakon kojim se zabranjuje ruski jezik. “Prema tome, svaki narod ima pravo štiti svoje pismo, svoj jezik i naravno omogućiti nacionalnim manjinama, pod određenim uvjetima, da se služe svojim pismom i svojim jezikom”, ističe Hodak.

“Činjenica je da ćirilica nikad nije bila problem u Vukovaru sve do 1990. godine, odnosno nije bila uopće problem u Hrvatskoj jer su se Hrvati služili latinicom isto kao i Srbi.

Mišljenja je kako je pitanje ćirilice sada političko pitanje, “politizirano zahvaljujući nespretnosti Vlade koja je išla vrlo brzo, bez imalo sagledavanja posljedica, uvesti ćirilične ploče” dodavši kako je “Ustavni sud pomogao Vladi i to uvelike što je proglasio referendumsko pitanje neustavnim jer, kao što sam već rekao, do danas mi nije jasno zašto je to pitanje proglašeno neustavnim, no sada se igraju političke igre oko toga”.

“Etno Srbi, odnosno etno biznismeni kao što je Pupovac, neprekidno ‘pire vatru’ i traže nešto što imaju pravo tražiti, ali po mom dubokom uvjerenju nemaju pravo dobiti jer kad bi se napravio pravi i autentični popis stanovništva u Vukovaru, onda Srba ne bi bilo ni 30 posto, a kamoli 35 posto”, kazao je Hodak te dodao da je dolazak kolone autobusa na dan izbora u Vukovaru izigravanje demokracije i zakona.

“Ovo što predstavnici SDSS-a traže, to je njihovo pravo i mogu tražiti, ali isto tako pravo nas koji smo većina da im to ne odobrimo”, zaključio je Hodak.

Izvor: narod.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Admiral Domazet Lošo večeras u Münchenu, a u četvrtak na tribini u Offenbachu

Objavljeno

na

Objavio

Poznati hrvatski politolog, geostrateg i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo  gost je Hrvata i njihovih zajednica u Njemačkoj, gdje će na tribinama predstavljati svoju knjigu  ‘Admiralovi zapisi 2 – Što je istina’.

Prva tribina održat će se danas u 19,30 sati u Hrvatskom domu (Schwanthalerstr. 96, 80336 München) a hrvatske iseljenike na admiralovo predavanje poziva Akademski krug Hrvatske katoličke župe München.

Marljivi organizatori bez obzira na radni dan očekuju veliko zanimanje hrvatskih iseljenika za admiralovu tribinu s obzirom na poznate njegove stavove vezane uz Hrvatsku, Domovinski rat i globalizacijske procese koje ovaj geostrateg već godinama detaljno analizira vođen svojim istraživanjima, vojnom izobrazbom i domoljubljem.

Dva dana kasnije u četvrtak 23.11.u 19:30 sati admiral Lošo gostuje  u Martinseestraße 2, 63150 Heusenstamm, nadomak Offenbacha, na tribini koju organiziraju Hrvatski katolički forum  i Hrvatska katolička zajednica Offenbach/M. Bit će to prava prigoda da se iz prve ruke čuje što je admiralova istina o hrvatskoj političkoj zbilji, a ujedno da iseljenici saznaju kako admiral Domazet Lošo geostrateški gleda na hrvatsko iseljeništvo, njegovu finacijsku potporu domovini i investicije koje hrvatska politika već dvadesetak godina nije u stanju pravilno usmjeriti, a neprestano se govori o značaju i snazi hrvatskog iseljeništva, te njegovom povratku u domovinu.

Tko je tu zakazao i kakva je budućnost iseljene Hrvatske, daljne masovno iseljavanje ili državna strategija koja potiče imućnije isljenike na povratak, investiranje i zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se izbjegao daljni egzodus mladih i stručnih kadrova  iz domovine, čiji odlazak osiromašuje zemlju koja je uložila velika sredstva u njihovo obrazovanje? Iseljenici traže već duže vrijeme odgovore i na ta njima zanimljiva i životno značajna pitanja.

Također poznati su admiralovi stavovi vezani uz BiH odakle porijeklo vuče mnoštvo hrvatskih iseljenika, kada u svojim javnim nastupima kaže:

“Ono što je ključno u BiH jest što će se događati sa hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini. Problem Hrvata BiH ne može se riješiti ako se problem Hrvata i BiH ne stavi kao pitanje broj jedan hrvatske vanjske politike. Sadašnje stanje je posljedica neimanja politike Hrvatske prema BiH nakon smrti Tuđmana, pa čak i nema koncepta kakva bi trebala biti politika prema BiH. Hrvatska politika se mora jasno opredijeliti i odrediti svoje interese u BiH. Ona mora pratiti i politiku velikih sila gdje planovi već postoje, naglašava admiral Domazet Lošo.

Zanimljivo je da je hrvatski admiral bio  sudionik i planer glavnih vojnih operacija OS RH od početaka do svršetka Domovinskog rata, a 1992. je uz Gotovinu, jedan od glavnih zapovjednika Livanjske bojišnice i bojnoga područja koje je obuhvaćalo sjevernu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu.

Bez obzira na te njegove ratne zasluge zbog toga što je bio  supotpisnikom “Otvorenog pisma  dvanaestorice hrvatskih generala” javnosti,  tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić ga je prisilno umirovio stoji u generalovoj biografiji.

Zoran Paškov

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari