Connect with us

Etno biznismeni kao što je Pupovac, neprekidno ‘pire vatru’ i traže nešto što imaju pravo tražiti, ali po mom dubokom uvjerenju nemaju pravo dobiti

Published

on

“Stav predstavnika SDSS-a je legitiman jer kao predstavnici nacionalne manjine Srba u Hrvatskoj imaju pravo iznositi svoje stavove. Međutim, to pravo ne smiju negirati Hrvatima”, istaknuo je odvjetnik Zvonimir Hodak komentirajući jučerašnju izjavu SDSS-a da ćirilicu žele u cijelom Vukovaru.

Hodak-Zvonimir“Prije svega, više od pola milijuna osoba je potpisalo zahtjev za referendum o tzv. ćirilici i SDSS je bio žestoko protiv toga. Ono što oni sami traže, prava za sebe kao manjina, oni negiraju većini – naravno, u okviru zaštite manjinskih interesa i ustavnog Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina”, pojasnio je Hodak.

Navodi kako je Vlada RH uporno preskakala Članak 8. koji jasno kaže ako se uvođenjem pisma manjine, u ovom slučaju ćirilice, može poremetiti odnos između manjine i većine nema ni uvjeta za donošenje takve odluke.

“To je Vlada RH jednostavno ignorirala i nije željela Članak 8. ni predstaviti javnosti”, kazao je Hodak ocijenivši kako je Vlada trebala prezentirati Članak 8., Članak 12. i Članak 16. Ustavnog zakona, pa bi se u tom slučaju jasno vidjelo kako je ćirilica u Vukovaru uvedena protuustavno i protuzakonito.

“Oni sad režu dlaku na četiri dijela da pokažu da nisu zadovoljni samom činjenicom da je referendumsko pitanje proglašeno neustavnim”, te priznaje kako do danas nije shvatio zašto je referendumsko pitanje proglašeno neustavnim kad ima velik broj zemalja u Europi s pragom za uvođenje pisma nacionalne manjine 50 posto, a postoji čak i jedna zemlja sa 70 posto.

Naveo je primjer Latvije koja je donijela Ustavni zakon kojim se zabranjuje ruski jezik. “Prema tome, svaki narod ima pravo štiti svoje pismo, svoj jezik i naravno omogućiti nacionalnim manjinama, pod određenim uvjetima, da se služe svojim pismom i svojim jezikom”, ističe Hodak.

“Činjenica je da ćirilica nikad nije bila problem u Vukovaru sve do 1990. godine, odnosno nije bila uopće problem u Hrvatskoj jer su se Hrvati služili latinicom isto kao i Srbi.

Mišljenja je kako je pitanje ćirilice sada političko pitanje, “politizirano zahvaljujući nespretnosti Vlade koja je išla vrlo brzo, bez imalo sagledavanja posljedica, uvesti ćirilične ploče” dodavši kako je “Ustavni sud pomogao Vladi i to uvelike što je proglasio referendumsko pitanje neustavnim jer, kao što sam već rekao, do danas mi nije jasno zašto je to pitanje proglašeno neustavnim, no sada se igraju političke igre oko toga”.

“Etno Srbi, odnosno etno biznismeni kao što je Pupovac, neprekidno ‘pire vatru’ i traže nešto što imaju pravo tražiti, ali po mom dubokom uvjerenju nemaju pravo dobiti jer kad bi se napravio pravi i autentični popis stanovništva u Vukovaru, onda Srba ne bi bilo ni 30 posto, a kamoli 35 posto”, kazao je Hodak te dodao da je dolazak kolone autobusa na dan izbora u Vukovaru izigravanje demokracije i zakona.

“Ovo što predstavnici SDSS-a traže, to je njihovo pravo i mogu tražiti, ali isto tako pravo nas koji smo većina da im to ne odobrimo”, zaključio je Hodak.

Izvor: narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari