Pratite nas

EU će sa 195 milijuna eura pomoći da se sanira šteta od poplava

Objavljeno

na

Za saniranje posljedica od poplava BiH i Srbija će dobiti 1,84 milijardi eura

Na konferenciji je sudjelovalo preko 80 zemalja i međunarodnih organizacija. Započelo se sa zahtjevom od 650 milijuna eura za BiH i 830 milijuna eura za Srbiju. Posljednji podaci govore da će Bosna i Hercegovina i Srbija će dobiti više od 1,84 milijardi eura.

 donatorska-konferencija-za-bih-i-srbiju-bevanda-za-pocetak-810-miliona-eura_2

Povjerenik za proširenje EU Stefan Fule najavio je danas u Bruxellesu na međunarodnoj donatorskoj konferenciji da će EU sa 195 milijuna eura pomoći da se sanira šteta od poplava, te precizirao da je BiH namijenjeno 85 milijuna eura, Srbiji 80 milijuna eura, dok je 30 milijuna određeno za regionalne projekte vodozaštite, javio je izvjestitelj Srne.

U dijelu donatorske konferencije za otklanjanje posljedica poplava u BiH i Srbiji pod motom “Obnavljamo zajedno” u kojem su zemlje pojedinačno iznosile svoije doprinose, slovenski ministar obrane Roman Jakič istaknuo je da je Slovenija već dala 3,6 milijuna eura neposredne pomoći, te da će danas obećati dodatnih milijun eura za rješavanje stambenih potrebe pogođenog stanovništva, deminiranje i razvoj sustava za upozoravanje i upravljanje vodama.

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je istaknuo da će njegova zemlja pružiti 400.000 eura dodatne pomoći.

Predstavnica Kanade, koja je do sada izdvojila 800.000 dolara za hitne potrebe poplavama pogođenih područja, danas je obećala dodatnih 100.000 dolara za humanitarnu pomoć.

Švicarska je obećala dodatnu pomoć od 11,8 milijuna eura, Hrvatska 1,25 milijuna eura, Mađarska milijun eura, Češka 400.000 eura, Grčka 100.000 eura za BiH i 200.000 eura za Srbiju, te Rumunija 100.000 dolara.

Predstavnik Turske danas je objavio da je njegova zemlja odobrila dodanih dva milijuna eura pomoći za BiH i 1,35 miliona eura za Srbiju, dok je Italija obećala alocirati dva milijuna eura.

Suorganizatori konferencije su Francuska i Slovenija, a ovaj skup će, kako se očekuje, doprinijeti unapređenju suradnje u slučaju poplava i prirodnih nepogoda u regiji, ali i operativne suradnje.

Suorganizatori konferencije su Francuska i Slovenija

oslobodjenje/agencije

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Branko Bačić: Ova Vlada će biti u mandatu sve dok to bude htio HDZ

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kaže da će ova Vlada biti u mandatu sve dok to bude htio HDZ.

“Vi znate da ja kao predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a iznimno dobro surađujem s kolegama zastupnicima iz vladajuće većine, pa bih rekao da će Vlada biti u mandatu dok to bude htio HDZ, uz dužno poštovanje prema kolegama u vladajućoj većini”, rekao je Bačić komentirajući ultimatum HNS-a i oštre riječi Milana Bandića zbog štrajka prosvjetnih radnika, javlja N1

“Ja im sve kažem na sastancima, ne šaljem im poruke putem medija”, dodaje.

Kako će proći glasovanje o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću u petak u Saboru?

“Nakon petka Milan Kujundžić će i dalje biti ministar i proći će s vrlo velikom većinom izvješće predsjednika Vlade o stanju države i društva”.

Hoće li to trenutni koalicijski partneri to podržati?

“Svi do jednog”, kaže Bačić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Ministar Marić: Nastavljamo s politikom unaprijeđenja materijalnog statusa državnih i javnih službenika

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić u utorak je poručio kako Vlada i dalje nastavlja s politikom povećanja plaća te unaprjeđenja materijalnoga statusa za sve državne i javne službenike.

“Svaki dan pratimo što se događa, u ovome trenutku nemam ništa novo za reći. Mogu ponoviti sve što je učinjeno do sada kroz povećanje osnovice i porezna rasterećenja. Ponavljam, ne planiramo na tome stati, naša je ideja nastaviti dalje s politikom povećanja plaća i unaprjeđenja materijalnoga statusa i uvjeta za sve državne i javne službenike”, rekao je Marić.

Dijalog s prosvjetnim radnicima ćemo nastaviti 

Ministar Marić sudjelovao je na konferenciji “Kvaliteta korporativnog upravljanja” u organizaciji Hanza Medije u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Komentirao je i štrajk prosvjetnih radnika te dodao da će se dijalog nastaviti.

“Naša je odgovornost gledati sustav u cjelini. Siguran sam da ćemo u konačnici predložiti nešto na tragu svega onoga što činimo ovo vrijeme, da plaće nisu na kraju liste prioriteta, već pri samom vrhu”, rekao je.

Istaknuo je kako na adekvatan način i u skladu s mogućnostima honoriraju rad te otvaraju perspektivu svima koji ulaze u taj sustav.

“Nastojimo ne izdvajati dio po dio, svi državni i javni službenici doprinose našem društvu na jedan način. Želimo poboljšati kvalitetu i efikasnost ukupnih usluga”, dodao je.

Marić je, na pitanje hoće li se narušiti državni proračun ukoliko se izađe u susret zahtjevima sindikata, ponovio kako javne financije moramo gledati u cjelini.

“Mi gledamo cjelinu. Svaki resor ima određeni limit. Na početku godine povećali smo osnovicu plaće za tri posto, i dodatnih dva posto koji su stupili na snagu 1. rujna. Tih dodatnih dva posto nije bilo osigurano u proračunu, ali ćemo uštedama na različitim stavkama tijekom godine osigurati ta sredstva”, napomenuo je.

Sve će, dodao je, biti jasnije na predstavljanju proračuna za slijedeću godinu, a rekao je i da zbog kvalitetnog planiranja proračuna nema potrebe za rebalansom do kraja godine.

Rješenje nije uvijek financijske prirode

Komentirao je i oštar stav koalicijskih partnera koji sve više javno pozivaju na prihvaćanje zahtjeva sindikata prosvjetnih radnika.

“Razgovarat će čelni ljudi parlamentarne većine i koalicijskih partnera. Meni je važno da su javne financije i gospodarstvo bez poremećaja u izvršavanju”, istaknuo je Marić.

Kad je riječ o mogućnosti prijevremenih izbora, rekao je kako nije relevantna osoba za to pitanje, no odgovorio je na prozivke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je rekao da će Vladu podržavati samo ako će raditi za dobrobit građana.

“Vlada radi na dobrobiti građana, svi mi imamo svoje ideje. U konačnici negdje se mora donijeti odluka i podvući crta. Uz dužno poštovanje svima, ne mislim da je uvijek rješenje financijske prirode”, poručio je Marić.

Dodao je kako je uvijek dobro imati pozitivan pritisak kako bi se radili iskoraci na poboljšanju standarda, zaposlenosti i plaća građana. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari