Connect with us

EU

EU će uvesti embargo na ruski ugljen

Objavljeno

-

Bigstock

Predstavnici 27 država članica EU-a odlučili su u četvrtak da će uvesti embargo na uvoz ruskog ugljena i zatvoriti europske luke za ruske brodove, u sklopu petog kruga sankcija Moskvi zbog rata u Ukrajini, objavilo je francusko predsjedništvo EU-a.

Taj “značajni” paket sankcija predviđa također zabranu izvoza u Rusiju, u prvom redu visokotehnološke robe, u visini od 10 milijardi eura, te zamrzavanje imovine nekoliko ruskih banaka.

Nove mjere predložila je ovaj tjedan Europska komisija nakon što su prošli vikend otkriveni deseci ubijenih civila u Buči, nedaleko od Kijeva.

To je prvi put da Europljani uvode sankcije protiv ruskog energetskog sektora, o kojem jako ovise.

EU uvozi 45 posto svojih potreba za ugljenom iz Rusije u vrijednosti od 4 milijarde eura na godinu.

Embargo će stupiti na snagu početkom kolovoza, 120 dana nakon objave novog paketa sankcija u službenom listu EU-a u petak.

Popis ruskih proizvoda koje se neće smjeti uvoziti u EU proširen je i na neke “sirovine i kritične materijale” u vrijednosti od 5,5 milijardi eura na godinu.

Uz to, ruski i bjeloruski cestovni prijevoznici neće smjeti raditi u EU-u, objavilo je francusko predsjedništvo u nizu tvitova.

Crni popis EU-u proširen je također za još više od 200 pojedinaca, među kojima su dvije kćeri Vladimira Putina i ruski oligarsi, po dokumentu koji je AFP dobio na uvid.

Rusija će doživjeti “dug pad u gospodarsku, financijsku i tehnološku izolaciju”, ustvrdila je na Twitteru predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen. Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari