Connect with us

BiH

EU delegacija u BiH pohvalila Novalića i reforme aktualne Vlade FBiH?!?!

Objavljeno

-

Uprava za indirektno oporezivanje u devet mjeseci 2019. godine prikupila je 5 milijardi i 936 milijuna KM (309 milijuna više u odnosu na isti period prošle godine). Federaciji BiH u devet mjeseci 2019. godine ukupno raspoređeno 2 milijarde i 720 miliona KM.

Iznos prosječne sindikalne potrošačke korpe (prosječan iznos novca potreban četveročlanoj obitelji sa dvoje uposlenih za mjesečnu egzistenciju) za ovaj mjesec će dosegnuti 2400 KM (više od 500 KM u odnosu na isti period prošle godine). Prosječna plaća je 894 KM.

BDP ne ide iznad 3% rasta, a strukturu BDP-a najznačajniji dio čini trgovina (čega skoro 90% čini uvoz i prodaja inozemnih proizvoda).

Zašto su ovi podaci bitni?

Iz njih je jasno vidljivo kako živimo neofeudalizam i kako je glavna „punionica“ proračuna harač. Harač nad svima koji generiraju bilo kakve tržišne/ekonomske vrijednosti, nauštrb parazita.

Stanovništvo i gospodarstvenici plaćaju oko 3000 parafiskalnih nameta. Za legalno poslovanje obrta ili ne daj Bože d.o.o.-a, mjesečni administrativni troškovi su toliki da ne znate je li vas dođe skuplje poslovati ili zatvoriti subjekt. Sjetite se retroaktivnog plaćanja poreza na dohodak freelancera.

U kojem neofeudalnom sustavu živimo ponajbolje pokazuje ova prosječna plaća od „900“ KM. Izuzmu li se plaće dužnosnika, parlamentaraca, uposlenih u javnoj upravi, plaća isplaćenih po managerskim ugovorima itd., prosječna plaća djelatnika u realnom sektoru ne prelazi 600 KM i, kao što je vidljivo iz iznosa prosječne potrošačke korpe, potrebno je 4 uposlenih osoba po obitelji kako bi se dočekao kraj mjeseca na nuli. Iz tog razloga je BiH 8. najjadnija zemlja na svijetu, po rezultatima studije koju je uradio američki institut Cato.
Sad o Fadil / Jelkinim reformama.

„Sve plaće do 800 KM biti oslobođenje poreza na dohodak…one iznad će imati jedinstvenu stopu od 13%…uvodi se porez na dividendu d.d.-a od 10%…“ Tu stoji suština „reformi“.
Ako je iznos prosječne potrošačke korpe 2400 KM, zašto prag neoporezivanja poreza nije 1200 KM, nego je 800 KM?

Zašto se uvodi porez na dividendu, čime se tjera ljude registrirati d.d. negdje drugo, gdje taj porez ne postoji, pogotovo ako se zna da je taj recept oporezivanja dividendi propao u RS-u? Dodajte svemu ovome jedinstvenu stopu od 13% na plaće iznad 800 KM, Fadil/Jelkine reforme nemaju ništa reformskog, jer u stvarnosti ne rasterećuju gospodarstvo, samo premještaju teret poreza.

Niti jednu sugestiju poslodavaca (skalabilna stope poreza na dohodak, ovisna o godišnjem prihodu, redefiniranje i ukidanje parafiskalnih nameta, itd.) nisu uvažili. Suština je, dakle, da „reformska vlada“ koju hvali delegacija EU ne želi odustati od parazitarenja na haraču i sve to umataju u celofan „reformi“ s kojim se hvale ovim diplomatima.

Dovoljno je pročitati financijsku konstrukciju proračuna Federacije, kojeg je usvojila „reformska vlada“, u kojem stoji: „Primarni instrumenti financiranja budžeta Federacije BiH i kapitalnih investicija u 2019. godini su vanjski dugoročni krediti kod međunarodnih financijskih institucija te kratkoročno i dugoročno zaduživanje na domaćem tržištu. Planirano zaduživanje u 2019.: 630 milijuna KM.

Toliko o reformama, reformskoj agendi, stvaranju uvjeta za slobodnije tržišno poslovanje i dokidanju sive ekonomije.

– – –

Tek kada se otvoreno, objektivno i bez skrivenih namjera bude govorilo o teritorijalno-administrativnom preuređenju države, redefiniranju nadležnosti između razina uprave, izmjenama tzv. organskih zakona, moći će se govoriti o temeljima za gospodarski rast, reforme i budućnost. To sa sobom nosi racionalizaciju uprave, birokracije i dokidanje neofeudalno-parazitskog sustava kojeg su nam nametnuli. Dakle, teritorijalno-administrativni preustroj prije bilo kakvog „nacionalnog“ pitanja je socijalno, ekonomsko i tržišno pitanje.

U tom svjetlu, ni u kakvom nacionalizmu, šovinizmu, fašizmu i drugim –izmima, ratnim ciljevima susjeda za podjelom zemlje i dr. treba gledati sve one koji se protive bilo kakvom diskursu o teritorijalnom preustroju.

Pogledajte bilo koga od dužnosnika iz zastupničkih klupa, bilo koje stranke i predznaka, koji primaju mjesečno od 4000 do 7000 KM neto i upitajte se bi li itko od njih uspio makar pola toga zaraditi u tržišno orijentiranom i uređenom društvu? Njima nije cilj da smo uređeno društvo, njima je cilj da sve ostane kako jeste, pa dok dur, dur. Kako njima, tako i ovim diplomatima što ih hvale za „reformske“ korake.

Moj specijalni predstavniče EU za BiH, da ti išta vrijediš ne bi ti sigurno specijalno predstavljao EU u BiH, komentirao je Slaven Raguž/HRS

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari