Connect with us

Iz Svijeta

EU dogovor s Trumpom smatra velikim uspjehom

Objavljeno

-

Foto: EPA

Dogovor predsjednika Europske komisije Jean-Clauda Junckera s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom o otklanjanju prijetnje novih carina dužnosnici EU-a i europske vlade ocijenili su kao velik uspjeh.

Postignut je iskorak kojim će se zbjeći trgovinski rat i sačuvati milijuni radnih mjesta! Izvrsno za globalno gospodarstvo! napisao je na Twitteru Peter Altmeier, ministar gospodarstva u vladi njemačke kancelarke Angele Merkel.

Ovo je velik dan za Komisiju, to je velik dan za Junckera, rekao je viši dužnosnik EU-a nakon što je objavljena vijest o dogovoru postignutom u Washingtonu. Sankcije koje su prijetile i sve ostalo što se moglo jednostrano dogoditi sada je isključeno, rekao je dužnosnik i dodao da sve dok se nastavlja dijalog situaciju možemo pretvoriti u pobjedu za sve.

Bruxelles je prije sastanka ublažavao očekivanja da bi čelnik Komisije mogao odvratiti Trumpa od uvođenja novih carina, prije svega na njemačke automobile.

Plan je bio zaprijetiti odgovorom EU-a koji bi, kažu u Uniji, mogao izbrisati 50 milijardi prihoda SAD-a u idućim godinama, a istodobno obnoviti ponude za nastavak razgovora o smanjenju prepreka u transatlantskoj trgovini.

Na kraju je Trump pristao riješiti spor vezan za carine na čelik i aluminij koje je uveo unatoč nezadovoljstvu Europljana, odustati od novih sankcija i i stupiti u dijalog s Bruxellesom o jačanju trgovine. EU će raditi na olakšavanju uvoza iz SAD-a, uključujući soju i prirodni plin.

Dužnosnik EU-a rekao je da je dogovor s Trumpom donekle iznenadio europsko izaslanstvo, no predsjednik SAD-a je, čini se, uvidio rizike nastavka trgovinskog rata.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari