Connect with us

Iz Svijeta

EU i NATO traže od gruzijske vlade da povuče sporni zakon

Objavljeno

-

Europska unija i NATO upozorili su u srijedu Gruziju da se usvajanjem zakona o stranim agentima udaljava od svojih eurotlantskih aspiracija te su pozvali vladu da poštuje pravo na mirne prosvjede.

“Unatoč veliki prosvjedima i nedvosmislenim pozivima međunarodne zajednice, vladajuća većina usvojila je zakon o ‘transparentnosti stranih utjecaja’. Europska unija je jasno i opetovano govorila da duh i sadržaj toga zakona nisu u skladu s temeljnim normama i vrijdnostima EU-a”, kaže se u izjavi visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella.

Gruzijski parlament izglasao je zakon koji nevladine organizacije financirane iz inozemstva označava kao strane agente.

Europska unija je kritizirana zbog zakašnjele reakcije na zbivanja u Gruziji, koja je u prosincu prošle godine dobila kandidatski status.  Prva ideja je bila da Borrell objavi izjavu u ime svih 27 država članica, ali je to otpalo zbog neslaganja Mađarske i Slovačke. Nakon toga, dosta se vremena izgubilo na usuglašavanje izjave između Borrella i povjernika za proširenja Olivera Varheleyia, mađarskog člana Komisije, čija je zemlja najveći podržavatelj Rusije u EU-u.

Zakon o stranim utjecajima izazvao je veliko nezadovoljstvo u Gruziji i izvela na ulice mnoštvo prosvjednika. Unatoč tome, proruska vladajuća stranka Gruzijski san ustrajala je u donošenju zakona. S politikom vladajuće većine ne slaže se ni proeuropska gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili.

“Usvajanje ovoga zakona negativno utječe na gruzijski napredak na putu prema EU-u. Izbor o daljnjem putu u rukama je Gruzije. Pozivamo gruzijske vlasti da povuku zakon i sačuvaju predanost putu prema EU-u”, kaže se u Borrelloj izjavi.

Na usvajanje zakona reagirao je i NATO. “Odluka gruzijske vlade da donese zakon o stranim agentima korak je u krivom smjeru i udaljava je od europskih i euroatlantskih integracija. Pozivamo Gruziju da promjeni smjer i poštuje pravo na mirne prosvjede”, izjavila je glasnogovornica NATO-a  Farah Dakhlallah.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas