Pratite nas

BiH

EU i SAD pozvali na dogovor o izmjenama izbornog zakona u BiH

Objavljeno

na

Posebni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark i američka veleposlanica Maureen Cormack pozvali su u zajedničkoj objavi u četvrtak političare u toj zemlji na postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona po presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Bože Ljubića kako bi se zaštitila prava svih konstitutivnih naroda prigodom izbora izaslanika u Domu naroda, upozoravajući da bi u suprotnom moglo doći do ozbiljne političke krize.

Navodeći kako je ostalo svega nekoliko tjedana do raspisivanja općih izbora, Wigemark i Cormack, koji su posljednjih tjedana organizirali više sastanaka s vodećim bošnjačkim i hrvatskim političarima u BiH, istaknuli su kako je sve manje vremena za izmjene Izbornog zakona te su konstatirali kako nedostaje politička volja za kompromisom.

„Veoma smo zabrinuti činjenicom da bosanskohercegovački lideri zanemaruju svoju odgovornost i ne shvaćaju ozbiljno rizik izbijanja političke krize. To je neprihvatljivo. Ukoliko se rezultati općih izbora ne budu mogli provesti, bit će jako teško formirati institucije vlasti“, navodi se u zajedničkom stavu američke veleposlanice i posebnog predstavnika EU u BiH.

Pri tome su istaknuli kako stranci neće nametati rješenja, nego je do domaćih političara da se postigne dogovor. Upozorili su da je potrebna izmjena odredaba Izbornog zakona BiH.

Nekadašnji predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić uputio je apelaciju koju je prihvatio Ustavni sud te je naložio brisanje odradaba Izbornog zakona jer su omogućavale manipulacije i preglasavanje Hrvata od brojnijih Bošnjaka te dovodio u nesrazmjer vrijednosti glasova Hrvata u sredinama gdje ih živi najviše i u sredinama gdje su u manjinskoj poziciji. Te odredbe su omogućavale da, primjerice, Bosansko-podrinjska županija, u kojoj su ogromna većina Bošnjaci te živi tek 24 Hrvata, bira jedog izaslanika u Domu naroda, jednako kao i Posavska županija u kojoj je 36.000 Hrvata. Razlika u vrijednosti glasa iznosi čak 1400 puta.

„To zahtijeva amandmane kojima će se uspostaviti ravnoteža između proporcionalne zastupljenosti, imajući u vidu ulogu Doma naroda Federacije BiH u zaštiti prava svih konstitutivnih naroda i široke zemljopisne zastupljenosti, jer Dom naroda Federacije BiH, kao i Zastupnički dom Federacije BiH, ima potpune zakonodavne ovlasti“, naveli u veleposlanica Cormack i posebni predstavnik Wigemark.

U zajedničkom obraćanju oni su istaknuli kako u kratkome roku do početka svibnja nije realno postići dogovor o izmjenama odredaba Izbornog zakona i Ustava BiH o načinu biranja članova državnog Predsjedništva.

Istaknuli su da te izmjene moraju biti u skladu s presudom Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci, kojom je naloženo da i predstavnicima manjina treba omogućiti izbor za članove državnog vrha.

„Sada je vrijeme za lidere da pokažu svoje liderstvo kroz kompromis. Ako se ova pitanja ne riješe, to će imati ozbiljne negativne posljedice i potkopat će nastojanja Bosne i Hercegovine za napretkom“, istaknuli su američka veleposlanica Maureen Cormack i posebni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Marinko Čavara: Komšić je marioneta i najveći licemjer u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Aktualni predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara smatra da izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, mimo volje Hrvata i neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o načinu izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH predstavljaju dva velika problema za formiranje vlasti nakon općih izbora.

Navodeći da je Komšićev izbor organizirala bošnjačka politička elita, Čavara je rekao da to predstavlja čisto oduzimanje prava hrvatskom narodu da bira svog legitimnog predstavnika u tročlano Predsjedništvo BiH.

Kada je riječ o neprovođenju odluke Ustavnog suda u vezi s izborom federalnog Doma naroda, Čavara je konstatirao da od njenog donošenja 2016. godine nije bilo spremnosti druge strane da se ona sprovede, već se samo razmišljalo kako oduzeti pravo Hrvatima da biraju svog predstavnika.

“Ako ne postoji način izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, nema izbora predsjednika i potpredsjednika, a samim tim nema izbora Vlade FBiH, to jasno govori u kakvoj smo situaciji”, rekao je Čavara za “Oslobođenje”.

Prema njegovim riječima, apsurdno je razgovarati o formiranju vlasti kada postoji totalno narušavanje izbornog sustava, Daytonskog i Washintonskog sporazuma. “Moramo prvo riješiti na koji način ćemo popunjavati mjesta koja su po Ustavu predviđena za legitimne predstavnike svih naroda, pa tek onda možemo govoriti o nečemu trećem”, istaknuo je Čavara.

Komšićevu izjavu da je kandidat HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović svojom kandidaturom prihvatio pravila važećeg Izbornog zakona, Čavara je okarakteriziro kao glupost. “To je glupost kao i ostale izjave najvećeg licemjera u BiH, jer je marioneta u bošnjačkoj krađi izbora hrvatskog člana Predsjedništva hrvatskom narodu u BiH”, smatra Čavara.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Aluminiju rok do 14 sati

Objavljeno

na

Objavio

Aluminiju, kojem zbog ogromnih dugovanja prijeti gašenje, Nezavisni operator sistema u BiH dao je rok do 14 sati da pronađe novog, odnosno alternativnog opskrbljivača električnom energijom.

U protivnom će Aluminij s prijenosne mreže isključiti noćas, točno u ponoć.

Skidanje s elektromreže imalo bi za poduzeće pogubne posljedice, s obzirom na to da bi za eventualno ponovno pokretanje ćelija trebalo razdoblje od dvije godine.

Inače, Uprava Aluminija uspjela je u nedjelju kupiti još 24 sata za život Aluminija, odnosno odgoditi ”skidanje” Aluminija s naponske mreže.

Isključenje bi, kako je rekao Direktor korporativnih komunikacija Aluminija, Darko Juka, ”značilo smrt Aluminija u roku od tri sata”.

”Nakon hlađenja tekućeg aluminija došlo bi do nesagledivih havarija, pa čak možda i do eksplozija, a da ne pričamo o ugrožavanju života naših radnika”, rekao je Juka.

Radnici su pak u nedjelju simbolično prosvjedovali kod trafostanice na Čulama te su poručili kako neće dozvoliti gašenje tvrtke.

Generalni direktor Aluminija Dražen Pandža rekao je kako pokušavaju izbjeći na sve moguće načine i našim sredstvima pokušavamo iznaći rješenje.

”Dosta je teško i neizvjesno. Ako smo kupili jedan dan, pokušat ćemo kupiti još jedan dan, ali opet ponavljam bez direktnog uključenja Vlade i nadležnih organa situacija se neće riješiti”, rekao je Pandža.

Povodom situacije u Aluminiju nisu se službeno oglasili s bilo koje razine vlasti, niti su bilo što rekli hrvatski dužnosnici u BiH. Reagirali su drugi sindikalisti poručivši kako su spremni dignuti cijelu Hercegovinu na noge, piše Bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari