Connect with us

BiH

EU ima novi pristup prema BiH

Objavljeno

-

Ministri vanjskih poslova članica Europske unije na današnjoj sjednici konsenzusom su usvojili inicijativu novog pristupa europskoj tranziciji BiH, koju su predložili šefovi britanskih i njemačkih diplomacija. Vijeće ministara Europske unije danas je raspravljalo o situacijama u Ukrajini, Bliskom istoku, Libiji i Bosni i Hercegovini, te o borbi protiv ebole.

Nakon završetka sjednice novinarima se obratila hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja je istaknula da je konsenzus o novom pristupu približavanja BiH EU važan prvi korak ka stabilizaciji, ali da će nastavak procesa ovisiti od novoizabranih vlasti u BiH, javlja Anadolija.

“Što se nas tiče iz nekoliko razloga je važna i neka vrsta prekretnice rasprava o novom pristupu BiH, s obzirom da je to pokrenuto našom inicijativom prošlog proljeća kada smo se založili za efikasniji pristup BiH”, kazala je Pusić. Ističući da je ta inicijativa prerasla u britansko-njemačku, Pusić je kazala da je to od danas i službeno inicijativa EU.

“Inicijativa ne predlaže smanjenje kriterija, već preraspodjelu koraka, reformi i preuzetih obveza radi efikasnosti procesa približavanja BiH EU. Prvi korak je pisana obveza političara BiH. Prijedlog je da ona bude u obliku programa nove vlade i to je prihvaćeno”, naglasila je Pusić. Zaključila je da novi pristup znači proaktivnije sudjelovanje zemlja članica, ali da se očekuje aktivni angažman novoizabranih vlasti u BiH.

U završnom priopćenju zasjedanja ministara vanjskih poslova EU je istaknuto da je visoka predstavnica EU Federice Mogherini “rekla da možda postoji šansa da se pokrene novi proces na novoj osnovi, bez diranja u uvjete procesa proširivanja, a zaključeno da se u tom pravcu poduzmu koraci idućih dana”.

Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas