Connect with us

Iz Svijeta

EU kritizira Rusiju: Žito ponuđeno Africi je ‘parodija velikodušnosti’

Objavljeno

-

Hina/Epa

Europska unija kritizirala je u subotu Rusiju zbog njezina “cinizma” u povlačenju iz crnomorskog sporazuma o žitu, rekavši da je ponuda milijun tona žita afričkim zemljama “parodija velikodušnosti”.

U govoru na godišnjem summitu G20 u New Delhiju predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da je sporazumom o žitu količina isporučena ugroženim zemljama više od 30 puta veća od količine koju je Africi ponudila Rusija.

– I kakav cinizam… niste to prihvatili, rekao je Michel u komentarima koji su se odnosili na dogovor o žitu, a koji su upućeni ruskom predstavniku na summitu, ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

– Ne samo da ste se odlučili povući iz ovog sporazuma o Crnom moru, nego u isto vrijeme napadate lučku infrastrukturu, dodao je.

– Blokirate luke koje imaju izlaz na Crno more, pa čak i na Dunav, rekao je.

Rusija je napustila sporazum u srpnju, godinu dana nakon što su u njemu posredovali Ujedinjeni narodi i Turska, žaleći se da se njezin izvoz hrane i gnojiva suočava s preprekama i da nedovoljno ukrajinskog žita odlazi u ugrožene zemlje.

– Da uvreda bude veća, Rusija nudi milijun tona žitarica afričkim zemljama u parodiji velikodušnosti, rekao je Michel.

– Kakav cinizam i prijezir prema afričkim zemljama, rekao je, dodajući da je crnomorski sporazum do sada omogućio izvoz više od 30 milijuna tona, uglavnom u najugroženije zemlje.

U Moskvi je Kremlj rekao da ostaje pri svojim uvjetima za povratak u sporazum.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari