Connect with us

Naši u svijetu

EU odobrila slanje oružja iračkim Kurdima

Published

on

Europska unija nije se u utorak uspjela dogovoriti o zajedničkom slanju oružja iračkim Kurdima koji se bore protiv islamističke skupine Islamske države, ali je odobrila svojim zemljama članicama da pojedinačno naoružaju Kurde u koordinaciji s vlastima u Bagdadu.

govt2125Irački predsjednik Masud Barzani zatražio je u nedjelju od međunarodne zajednice da naoruža Kurde kako bi se oni mogli boriti protiv islamističkih militanata koji su posljednjih mjeseci zauzeli velike dijelove sjevernog Iraka.

Veleposlanici EU-a su na izvanrednom sastanku posvećenom krizama u Iraku, Ukrajini i Gazi dali zeleno svjetlo europskim državama da pošalju oružje Kurdima pod određenim uvjetima.

“Veleposlanici su primili na znanje hitan zahtjev kurdskih regionalnih vlasti nekim europskim državama za vojnu pomoć, te naglašavaju potrebu da se takvi zahtjevi razmotre u bliskoj koordinaciji s iračkim vlastima”, rekao je glasnogovornik visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Diplomati su rekli da se neke zemlje EU-a protive slanju oružja, što znači da nije bilo moguće postići konsenzus o tome pitanju, ali te zemlje ne mogu spriječiti ostale koje žele poslati oružje Kurdima.

Kako navode diplomati, među zemljama koje su se zauzele za slanje oružja iračkim Kurdima su, između ostalih, Francuska, Italija i Češka.

Sjedinjene Države također opskrbljuju oružjem kurdske postrojbe koje se bore protiv islamističkih militanata na sjeveru Iraka, potvrdio je u ponedjeljak State Department.

‘Surađujemo s iračkom vladom kako bismo sve više i što je brže moguće opskrbili Kurde prijeko potrebnim oružjem’, rekla je glasnogovornica State Departmenta Marie Harf u razgovoru za CNN.

Ona je naglasila da se oružje Kurdima doprema iz iračkih zaliha, kao i iz zaliha iz SAD-a.

‘Aktivno radimo na tome … kako bismo na svaki mogući način dopremili oružje do Kurda’, rekla je Harf. ‘Radimo s iračkom vladom … vjerujemo da je riječ o hitnoj situaciji i moramo to napraviti’, dodala je glasnogovornica.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari