Connect with us

Naši u svijetu

EU osmislila način kako Putina natjerati da prestane s destabilizacijom Ukrajine!

Objavljeno

-

Radi se o prvoj velikoj seriji ekonomskih sankcija protiv Rusije čiji je cilj natjerati predsjednika Vladimira Putina da prestane s potporom tvrtkama koje destabiliziraju Ukrajinu.[su_spacer]

eu_parliament_anp_29-5-09_0Zemlje Europske unije u utorak su postigle dogovor o gospodarskim sankcijama Rusiji koje će se ponovno razmotriti nakon tromjesečnog razdoblja, a posebice su na meti novih sankcija banke kojima će se ograničiti pristup financijskim tržištima, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Najnovije sankcije EU-a trebale bi stupiti na snagu u četvrtak, dodali su diplomati.

Radi se o prvoj velikoj seriji ekonomskih sankcija protiv Rusije čiji je cilj natjerati predsjednika Vladimira Putina da prestane s potporom tvrtkama koje destabiliziraju Ukrajinu.

“Postignut je politički dogovor o seriji ekonomskih sankcija” tijekom sastanka veleposlanika 28 zemalja članica, rekla je glasnogovornica diplomatske službe EU-a. Sporazumom se blokira pristup financijskim tržištima EU-a, zabranjuje se prodaja oružja, osjetljive tehnologija u domeni energetike i proizvodi kojima je svrha dvostruka, i civilna i vojna. EU je odlučila blokirati i imovinu četiri ruska poslovna čovjeka bliska Putinu koji su optuženi da su izvukli korist iz aneksije Krima ili aktivno podupirali destabilizaciju istoka Ukrajine. Njihova imena još uvijek nisu poznata, a bit će objavljena u srijedu.

Sjedinjene Države također pripremaju novu seriju sankcija protiv Rusije, prenosi AFP američkog državnog tajnika Johna Kerryja. “zajedno s Europom u procesu smo razmatranja novih sankcija” protiv Rusije, rekao je Kerry, primajući ukrajinskog kolegu po dužnosti Pavla Klimkina.

U tijeku je donošenje trećeg paketa sankcija protiv Rusije i zemlje članice Europske unije međusobnim će dogovorom pojačati pritisak na Moskvu kako bi se eskalacija sukoba na istoku Ukrajine pokušala zaustaviti dodatnim ekonomskim mjerama koje bi Rusiji trebale pokazati da Europska unija misli ozbiljno. Ove su sankcije poduprte izravnim angažmanom američkog predsjednika Baracka Obame, koji je s liderima svojih transatlantskih saveznica razgovarao putem telekonferencijskog poziva u ponedjeljak navečer, uvjeravajući u potrebu da se članice Europske unije još oštrije postave prema Rusiji.

putin_649061S1Sankcije će stupiti na snagu 24 sata nakon dogovora europskih veleposlanika u Bruxellesu. Iz hrvatskih diplomatskih izvora danas smo doznali da će ovaj krug sankcija obuhvaćati poimence osobe i tvrtke koje će se onemogućiti u komunikaciji i poslovanju s europskom stranom. Među njima će biti i pet najvećih banaka u vlasništvu ruske države, u kojima ona ima udjel veći od 50 posto. Među njima nije, kako diplomatski izvori uvjeravaju Jutarnji list, Sberbank koji posluje i u Hrvatskoj. Osim toga, svi ugovori koji su dosad sklopljeni bit će realizirani, odnosno neće se razvrgavati.

– Hrvatska je u tom smislu uspjela zaštititi svoje gospodarske interese – kažu nam diplomatski izvori.

No, strani diplomati u Zagrebu napominju da tvrtke iz država članica EU, uključujući i Hrvatsku, mogu očekivati sličan odgovor ruskih vlasti.

Hrvatska nije bila jedina koja je to nastojala učiniti s obzirom na čitav niz ekonomskih preklapanja i poslova koje vežu europske države i Rusiju. Sankcije koje će Europska unija uvesti Rusiji, dakle, ne bi još trebale utjecati na poslove nekih od najvećih hrvatskih tvrtki u toj zemlji, ali jasno je da će poslovno planiranje biti iznimno složeno. To znači da neće biti moguće planirati unaprijed. Poslovna nesigurnost ubuduće će biti glavna odrednica ekonomskih odnosa s Moskvom.

Prema podacima za 2013. godinu, izvoz hrvatskih kompanija u Rusiju iznosio je 2,14 milijardi kuna. Domaćim tvrtkama on je iznimno vrijedan. To se prije svega odnosi na Atlantic grupu, AD Plastik, Plivu, Vindiju, ali i Agrokor.

Predsjednik Uprave Atlantica Emil Tedeschi nedavno je javno priznao da situacija s Rusijom i Ukrajinom nikako ne ide u prilog planovima njegove kompanije na ruskom tržištu.

AD Plastik trećinu svojih prihoda, u vrijednosti oko 430 milijuna kuna, ostvaruje u Rusiji, gdje je otvorio dvije tvornice, koje su u njegovu stopostotnom vlasništvu.

Svoju tvrtku u Rusiji ima i tvrtka Šestan-Busch, proizvođač vojnih i policijskih kaciga te druge vojno-policijske opreme. Pliva je također jedan od velikih izvoznika u Rusiju. Podravka je već dugi niz godina prisutna na tom tržištu, Končar u Rusiju najviše izvozi transformatore i rasklopnu opremu, a vrijednost izvoza u prošloj godini bila je oko 4,2 milijuna eura. Ericsson Nikola Tesla u toj je zemlji ugovorio velik posao izgradnje mobilne mreže.

Hrvatske tvrtke koje su u Rusiji

KONČAR U 2013. godini izvezao je vlastitih proizvoda u vrijednosti 4,2 mil. eura, najviše transformatora

ATLANTIC GRUPA Rusiju smatra najperspektivnijim tržištem. Na njega izvozi prehrambene proizvode i pića

PODRAVKA Već je dugi niz godina prisutna na ruskom tržištu sa svojim prehrambenim proizvodima

ERICSSON NIKOLA TESLA Sklopio je ugovor o gradnji instalacija nove mobilne mreže u Rusiji

PLIVA Uz tržišta SAD-a, Rusija joj je najvažnije tržište za izvoz lijekova i njezinih drugih proizvoda

AD PLASTIK Oko 430 mil. kuna, dakle trećinu prihoda, ostvaruje na ruskom tržištu, gdje je vlasnik i 2 tvornice

JL/hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari