Connect with us

Balkan

EU osuđuje sukobe na sjeveru Kosova, kaže ih je pokrenula albanska strana

Objavljeno

-

Foto: slika ekrana

Europska unija snažno je u petak osudila sukobe između kosovske policije i prosvjednika na sjeveru Kosova, za koje kaže da su pokrenuti pokušajima novoizabranih načelnika da uđu u općinske zgrade, izjavio je glasnogovornik za vanjsku politiku Peter Stano.

Stano je rekao da su sukobi “izazvani pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade općina”

Izrazio je žaljenje zbog napada na civilnu misiju EU-a Eulex. “Svi moraju poduzeti korake na smirivanju napete situacije i odmah uspostaviti mir. EU neće prihvatiti bilo kakve daljnje jednostrane ili provokativne akcije i prioritet se mora dati očuvaju mira i sigurnosti na terenu”, istaknuo je Stano.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak je zapovjedio vojsci da podigne borbenu spremnost na najvišu razinu i da se njezine postrojbe približe granici s Kosovom, nakon što su se prosvjednici i policija sukobili na sjeveru Kosova zbog preuzimanja dužnosti novih gradonačelnika nakon bojkotiranih izbora.

Beogradski mediji javili su da je kosovska policija ušla je u zgradu općine Zvečan, pošto je prethodno ispred općine, gdje su se okupili građani, ispalila suzavac i šok bombe.

Poslije lokalnih izbora koje su Srbi bojkotirali novi gradonačelnik je trebao tijekom dana preuzeti dužnost. Ispred zgrade općine okupili su se kosovski Srbi želeći to onemogućiti.

Prethodno je policija u Prištini objavila priopćenje u kojem se navodi da pomaže novoizabranim gradonačelnicima kako bi mogli ući u općinske urede u četiri sjeverne općine.

Glasnogoovrnik Stano je ponovio stajalište EU-a da nedavno održani izbori na sjeveru Kosova ne mogu biti dugoročno rješenje u te četiri općine.

“Takvo se rješenje može pronaći samo kroz stvarni dijalog između svih ključnih dionika, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba – uz pomoć EU-a”, rekao je. (Hina)

Incidenti na sjeveru Kosova, Vučić zapovjedio punu spremnost vojske

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas