EU: Petir traži da se Srbiji uvjetuje otvaranje poglavlja 23

1

Petir: Srbija ugrozila suverenitet Republike Hrvatske i naših građana

Srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković jučer je, kako prenose mediji, izjavio da „vjeruje da Hrvatska neće blokirati put Srbije u Europsku uniju“ te je posebno oštrim ocijenio istupe hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir koja je prošlog tjedna na sjednici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta postavila jasne uvjete Srbiji ukoliko želi nastaviti svoj europski put.

Marijana Petir kratko je danas komentirala kritike pristigle iz Srbije, nakon što je zajedno s kolegama iz nacionalne delegacije HSS-HDZ/ EPP uložila amandmane na McAllistarovo izviješće o napretku Srbije za 2014. godinu, istaknuvši da je njen posao štititi vladavinu prava i ljudska prava kao i hrvatske nacionalne interese.

“Zbog toga smo amandmanima zatražili da se Srbiji uvjetuje otvaranje poglavlja 23 brisanjem spornog stavka 2. članka 2. te članka 3. Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine na temelju kojih si je Srbija uzela za pravo suditi kaznena djela počinjena na teritoriju bivše SFRJ i to bez obzira na državljanstvo počinitelja ili žrtve”, istaknula je Petir rekavši da je time Srbija ugrozila suverenitet Republike Hrvatske i naših građana ali i građana 17 članica EU koji su se borili kao branitelji u obrani RH.

“Također smo tražili da se upozori Srbiju na kršenje ljudskih prava hrvatskog branitelja Veljka Marića i zatraži njegov transfer u Hrvatsku”, rekla je danas u Bruxellesu hrvatska zastupnica Marijana Petir.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

  • Alan B’Stard

    Bravo Petir!