Connect with us

EU pomaže BIH i Srbiji sa 65 milijuna eura za saniranje posljedica nakon poplava

Objavljeno

-

Kao odgovor na teške poplave koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, Europska unija (EU) nastavlja pružati pomoć u borbi s posljedicama ove elementarne nepogode, priopćeno je iz Europske komisije, a prenosi Delegacija EU u BiH.

[su_spacer]

EurosPored do sada upućene hitne humanitarne pomoći, Europska komisija izdvojila je dodatnih 65 milijuna eura za saniranje posljedica nakon poplava.

Od tog iznosa, tri milijuna je za humanitarnu pomoć najugroženijima u obje zemlje, i to za njihove najhitnije potrebe, naročito za prehrambene artikle, zdravstvenu zaštitu i sredstva za čišćenje, prvu pomoć i zbrinjavanje.

Prioritet je snabdijevanje zdravstveno ispravnom vodom za piće i osnovnim hitno potrebnim artiklima kao što su: deke, madraci, kreveti, posteljina, aparati i sredstva kao što su isušivači vlage radi saniranja oštećenih kuća.

Ova sredstva bit će upućena posredstvom Crvenog križa/Crvenog polumjeseca i ostalih partnerskih organizacija na terenu.

Preostali iznos od 62 milijuna eura predviđena je za obnovu i humanitarne potrebe u pogođenim područjima u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju.

EU je opredijeljena nastaviti pružanje pomoći i u srednjoročnom i u dugoročnom razdoblju novim IPA sredstvima koja će biti izdvojena za razdoblje 2014-2020.

Točan djelokrug i iznos bit će utvrđeni na osnovu sveobuhvante procjene potreba, koja se očekuje u predstojećim tjednim kako bi sredstva bila raspoloživa objema zemljama tijekom ljeta.

Dva tima civilne zaštite EU pomažu u koordiniranju isporuke pomoći u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Europska komisija također sufinancira troškove transporta pomoći i organima vlasti osigurava satelitske snimke poplavljenih područja.

Direkt

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari