Connect with us

Iz Svijeta

EU poručila Ukrajini: Bit ćemo uz vas na ‘dugom putu’ prema članstvu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ukrajina sada ima “vrlo jasnu europsku perspektivu”, ali put do članstva u Europskoj uniji traži vrijeme i veliki napor, rekla je u petak predsjednica Europske komisije obraćajući se ukrajinskom parlamentu.

Europski čelnici prošli su tjedan dali Ukrajini status kandidata, formalno otvarajući proces za koji se vjeruje da će trajati godinama prije nego ta zemlja postane članica Unije koja danas ima 27 država.

Obraćajući se video vezom ukrajinskim zastupnicima, Ursula von der Leyen je naglasila napredak koji je zemlja učinila na putu za EU, dok se brani od ruske agresije koja je počela 24. veljače.

“Ukrajina sada ima vrlo jasnu europsku perspektivu. I Ukrajina je zemlja koja će se pridružiti Europskoj uniji, nešto što je izgledalo gotovo nezamislivo prije samo pet mjeseci”, poručila je parlamentarcima i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju.

“Put je dug ali Europa će biti na vašoj strani na svakom koraku tog puta, koliko god bude trebalo, od ovih tamnih dana rata do trenutku kada ćete proći kroz vrata koja vode u našu Europsku uniju”, kazala je, dodajući da su mnoge ključne reforme potrebne što prije.

“Sljedeći koraci su vam nadohvat ruke. Ali tražit će veliki napor”, dodala je.

Nabrojala je kako Ukrajina između ostalog treba usvojiti zakon o medijima, provesti nova pravila koja smanjuju pretjeranu moć oligarha i imenovati najviše dužnosnike za borbu protiv korupcije. (Hina)

Zelenskij: Ukrajina sada izvozi električnu energiju Europskoj uniji

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari