Connect with us

Iz Svijeta

EU poziva Tursku na konstruktivan pristup, u suprotnom moguće sankcije

Objavljeno

on

EU je u četvrtak objavila da je spremna započeti pregovore s Turskom o jačanju suradnje bude li se ta zemlja konstruktivno ponašala, ali i uvesti sankcije u slučaju da Ankara nastavi istraživati naftu i plin u spornim vodama istočnog Sredozemlja.

“Pod uvjetom da se sadašnja deeskalacija nastavi i ako se Turska konstruktivno angažira…Europska unija je spremna postupno krenuti u jačanje suradnje u područjima od zajedničkog interesa”, kaže se u zaključcima koje su u četvrtak usvojili čelnici država EU-a na virtualnom sastanku na vrhu.

Jačanje suradnje uključuje modernizaciju i nadogradnju carinske unije između Turske i EU-a.

S druge strane, EU upozorava Tursku da se “suzdrži od novih provokacija ili jednostranih poteza koji su protivni međunarodnom pravu”.

U suprotnom, Unija je spremna iskoristiti sve instrumente koji su joj na raspolaganju za obranu svojih interesa, njezinih članica i interesa regionalne stabilnosti.

To se odnosi na sporna istraživanja u istočnom Sredozemlju, u vodama koje Grčka i Cipar smatraju svojom isključivom ekonomskom zonom.

Čelnici također ističu da cijene činjenicu da Turska zbrinjava oko 4 milijuna sirijskih izbjeglica te izražava spremnost za nastavak financiranja pomoći izbjeglicama.

U zaključcima se podsjeća Tursku da vladavina prava i temeljna prava ostaju izvor zabrinutosti. To se odnosi na napade na političke stranke, na medije, prava žena.

EU također od Turske očekuje pozitivan doprinos u rješavanju regionalnih kriza u Libiji, Siriji i južnom Kavkazu. (Hina)

Turska se povukla iz Istanbulske konvencije o ženskim pravima

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari