Connect with us

Iz Svijeta

EU prijeti Mađarskoj pravnim koracima zbog oporbene radijske postaje

Objavljeno

on

Europska komisija kazala je u petak da bi mogla razmotriti pravne korake protiv Mađarske jer je odbila obnoviti licencu radijskoj postaji čiji su gosti često kritizirali vladine politike.

Klubradio, koji je emitirao 19 godina, prošli je mjesec povučen iz etera nakon što je izgubio žalbu protiv ukidanja licence.

Od sredine veljače emitira na internetu.

Mađarska agencija za medije u četvrtak je odbacila zahtjev za licencu te postaje na natječaju za dodjelu frekvencije na kojem je bila jedini kandidat, objasnivši da ne ispunjava uvjete.

Komisija pozorno prati taj slučaj, rekao je glasnogovornik Komisije Christian Wiegand.

“Pozorno pratimo usklađenost tih odluka sa zakonima EU-a, uključujući njihov utjecaj na medijske slobode i pluralizam u Mađarskoj, područje u kojem Komisija ima velike razloge za zabrinutost”, rekao je.

“Komisija neće oklijevati poduzeti pravne korake, bude li potrebno”, kazao je.

EU već dugo izražava zabrinutost zbog potkopavanja demokratskih standarda pod vladom premijera Viktora Orbana, što ona odbacuje.

Glasnogovornik mađarske vlade kazao je u vezi Klubradija: “Slobode medija u Mađarskoj zapravo su dobro”. “Oni koji tvrde da je Klubradio ‘ugasila’ mađarska vlada ne govore istinu”, kazao je.

Medijska agencija objasnila je da Klubradio ne zadovoljava uvjete za dodjelu frekvencije jer je financijski nestabilan i jer njegovi programski planovi sadrže pogreške.

Klubradio je priopćio da su njegovo poslovanje i financije transparentni i da ispunjavaju sve moralne i zakonske standarde.

Postaja je najavila da će se žaliti svim relevantnim mađarskim i međunarodnim sudovima.

Državni mediji pod Orbanom “postali su glasnogovornici vlade, a nekoliko drugih medija ugašeno je ili su ih preuzeli provladini vlasnici”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari