Pratite nas

Iz Svijeta

EU razvija ‘pametne granice’ za suzbijanje ilegalne imigracije

Objavljeno

na

Europski parlament prihvatio je u srijedu nova pravila za Informacijski sustav za vize (VIS) koja će unaprijediti razmjenu podataka među članicama i olakšati identifikaciju nezakonitih migranata.

VIS je posljednji u nizu europskih informacijskih sustava koji će se reformirati zbog novih sigurnosnih i migracijskih izazova, a koji će vlastima dati ključne informacije o podnositeljima viza za kratki boravak u zoni slobodnog kretanja u Uniji, tj. unutar Schengena,

Granični službenici i konzulati zemalja članica diljem svijeta povezuju se kroz bazu podataka tog sustava u cilju bolje zaštite vanjskih granica Europske unije, posebice od terorističkih mreža i mreža organiziranog kriminala.

Izvjestitelj Carlos Coelho (EPP) je na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu podsjetio da je 2017. podijeljeno više od 16.000 viza, da je u Schengen osim turista došlo i više od 800.000 radnika koji su se pridružili svojim obiteljima, a 500.000 je došlo u Europu studirati.

“Oni imaju koristi od slobodnog kretanja u Schengenu, ali nisu registrirani ni u jednoj europskoj bazi podataka”, kazao je Coelho na raspravi održanoj dan ranije i upozorio da se svake godine “u Schengenu trguje sa čak 50.000 ljudi”.

“VIS će spriječiti nezakonite migracije i poboljšati sigurnost i pravdu i to je veliki korak prema europskom građanstvu”, rekao je izvjestitelj.

Prema njegovim riječima, implementacijom poboljšanog VIS-a, onima koji predstavljaju sigurnosni rizik biti će puno teže domoći se schengenske vize ili dozvole boravka, a uz pomoć novog sustava moći će se otkriti osobe s kriminalnim dosjeom i prije nego prijeđu granice EU-a.

Povjerenik Europske komisije za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos na raspravi je kazao da će novi VIS-om ukloniti nedostatke koji su do sada postojale i dati službenicama na granici informacije kako bi bolje obavili svoj posao.

“Ne možemo kriminalcima i mogućim teroristima dozvoliti da lako ulaze u Europsku uniju (…) Europa nije tvrđava i nikada neće postati tvrđava, ali istovremeno moramo znati tko prelazi naše granice”, rekao je povjerenik EK-a.

Smatra da je najvažnije međusobno povezivanje sustava viza sa sustavom ulaska i izlaska (ETIAS) i Europskim informacijskim sustavom kaznene evidencije (ECRIS).

“To će nam pomoći da detektiramo korištenje višestrukih identiteta i da prepoznamo one koji predstavljaju sigurnosnu prijetnju”, kazao je Avramopoulos.

Poboljšani VIS je dio paketa “pametnih granica” i interoperabilnosti više baza podataka, a uz pomoć FRONTEX-a olakšati će identifikacija nezakonitih migranata i povećati učinkovitost europske politike vraćanja, pojasnio je povjerenik.

Osvrnuo se i na kritike parlamentaraca s lijevog bloka zbog strožeg nadzora djece, tj. kršenja temeljnih prava, odgovorivši da je “zloporaba temeljnih prava trgovanje djecom i krijumčarenje djece”.

“Statistike bilježe oko 1500 do 2000 djece iz trećih zemalja i mlađih od 12 godina koja su žrtve trgovine ljudima u schengeskom prostoru, a oko 3000 do preko 4000 je dobi između 12 i 17 godina”, istaknuo je povjerenik i poručio da će “temeljna prava uvijek biti u središtu svih naših politika, uključujući i oblikovanju naših informacijskih sustava”.

Hrvatski zastupnik u EP-u Tonino Picula (S&D) je kazao da smo “unaprjeđenjem VIS-a osigurali bolje upravljanje vanjskim granicama Europske unije”, te podsjetio da je Republika Hrvatska zemlja s najdužom vanjskom kopnenom granicom Unije.

“Unaprjeđenja uključuju temeljitije kontrole podnositelja zahtjeva za vize, bolju razmjenu podataka među članicama kao i unaprjeđenje samog sustava razmjene informacija, te biometrijske kontrole aplikanata za ulazak u zemlje članice Unije. Mojim smo ranijim amandmanima osigurali da se ulaskom u Schengenski informacijski sustav hrvatska vanjska granica danas štiti kao schengenska” , kazao je Picula.

Hrvatska zbog toga, nastavio je Picula, ima na raspolaganju korištenje i sredstva Europske granične i obalne straže (FRONTEX), što uvelike olakšava posao pograničnih službenika.

Glasnogovornik njegovog kluba zastupnika Peter Niedermuller je kazao da će se novim sustavom poboljšati “upravljanje vanjskim granicama Unije te nadležnim vlastima omogućiti lakša sigurnosna provjera podnositelja zahtjeva za vize”.

“Razočarani smo, međutim, što nije prošao amandman koji zabranjuje uzimanje otisaka prstiju djece mlađe od 12 godina. Nema dokaza da je to potrebno i da će zbog toga naše granice biti sigurnije”, kazao je Niedermuller, uz opasku da su “nova pravila ipak dobrodošla”.

(Hina)

 

Šola: Ovo je smišljeni plan, invazija, pomno planirana i financirana od ‘filantropa’ Sorosa koji stoji iza svega toga

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Donald Trump o oslobađajućem izvješću: Sramota da sam kroz to morao proći!

Objavljeno

na

Objavio

Foto: AP

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da je “potpuno” oslobođen optužbe pošto je ministar pravosuđa objavio zaključke posebnog tužitelja Roberta Muellera o ruskoj istrazi za koju je ocijenio da je “sramota” što se uopće dogodila.

“Nema dosluha, nema ometanja, OSLOBOĐEN OPTUŽBE potpuno i u cijelosti. SAČUVAJMO AMERIKU VELIKOM!”, objavio je Trump na Twitteru. Rusku istragu je nazvao “nezakonitim pokušajem rušenja koji je propao”.

“Iskreno, sramota je da je vaš predsjednik morao to pretrpjeti, a počelo je i prije nego sam izabran”, rekao je uoči odlaska s Floride predsjedničkim zrakoplovom Air Force Oneom.

Nakon dvogodišnje istrage posebni tužitelj Robert Mueller zaključio je da ne postoje dokazi o dosluhu Trumpova izbornog stožera i Moskve na predsjedničkim izborima 2016.

Ti zaključci koje je u nedjelju objavio ministar pravosuđa Bill Barr znače neprijepornu pobjedu za američkog predsjednika koji mjesecima tvrdi da nije bilo nikakva “tajnog dogovaranja”. Oni mu ujedno pomažu s obzirom na izbore 2020.

“Istragom posebnog tužitelja nije utvrđeno da se Trumpov izborni stožer ili netko tko je s njim surađivao, dogovarao ili koordinirao s Rusijom u njezinim pokušajima da utječe na američke predsjedničke izbore 2016.”, piše u Barrovu pismu na četiri stranice koje je poslano Kongresu i zatim objavljeno javnosti.

Bijela kuća je preko glasnogovornice Sarah Sanders ocijenila da je američki predsjednik ovim izvješćem “potpuno oslobođen optužbe”.

“Posebni tužitelj nije utvrdio nikakav dosluh ni ometanje”, objavila je Sanders na Twitteru. Ministar pravosuđa William Barr i njegov zamjenik Rod Rosenstein su “usto utvrdili da nije bilo ometanja istrage. Zaključci ministarstva pravosuđa potpuno oslobađaju optužbe predsjednika Sjedinjenih Država”, dodala je.

Trumpov odvjetnik je u nedjelju izjavio da sažetak Muellerova izvješća o ruskom upletanju u izbore 2016. pozitivniji nego što je očekivao.

“Bolji je nego što sam očekivao”, rekao je odvjetnik Rudy Giuliani, dodajući da će uskoro dati izjavu o tom pitanju.

O drugom središnjem pitanju u izvješću, Trumpovu eventualnom ometanju istrage, Mueller nije iznio konačan zaključak. “Premda izvješće ne zaključuje da je predsjednik počinio kazneno djelo, ono ga ni ne oslobađa optužbe”, napisao je.

No Barr, prvi čovjek koji je vidio toliko očekivano izvješće, zaključuje pak da se u dokumentu, koji je u rukama imao od petka, ne spominje nikakvo kazneno djelo koje bi po njegovu mišljenju moglo povući za sobom sudski progon zbog ometanja istrage.

Čelnik odbora za pravosuđe Kongresa, demokrat Jerry Nadler najavio je da će odbor uskoro pozvati Barra na saslušanje.

Prema propisima o istragama posebnog tužitelja, glavni državni odvjetnik mora prezentirati Muellerovo izvješće u glavnim crtama demokratskim i republikanskim čelnicima pravosudnih odbora u Kongresu, ali uglavnom ovisi o njemu što će objaviti.

Mueller, bivši ravnatelj savezne policije FBI-aja, istražuje od 2017. je li Trumpova kampanja bila u dosluhu s Moskvom kako bi pokušala utjecati na izbore i je li republikanski predsjednik kasnije nastojao protuzakonito ometati istragu.

Ruska istraga bacila je sjenku na Trumpovo predsjedništvo i dovelo pred pravosuđe važne osobe među kojima i bivšeg čelnika kampanje Paula Manaforta, savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna i osobnog odvjetnika Michaela Cohena, koji su već ili osuđeni ili su priznali krivnju po optužbama koje je iznio Mueller, ali koje nemaju veze s dosluhom, temeljnim predmetom istrage.

Američke obavještajne agencije zaključile su da se Moskva miješala u izbore hakiranjem emaila i propagandom na internetu nastojeći posijati razdor u Sjedinjenim Državama, naštetiti demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton i pomoći Trumpu.

(Hina)

 

Trump potencijalnim džihadistima poručio da će ‘biti mrtvi’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Ruski zrakoplovi s vojnicima sletjeli u Venezuelu

Objavljeno

na

Objavio

Dva ruska vojna zrakoplova sletjela su u subotu na aerodrom u Caracasu s visokim časnikom i stotinjak vojnika, objavio je lokalni novinar.

Jedna stranica za praćenje letova pokazala je da su dva zrakoplova krenula u petak iz ruske vojne baze prema Venezueli, a druga da je jedan u nedjelju napustio Caracas.

Te informacije objavljene su tri mjeseca nakon što su dvije države održale zajedničku vojnu vježbu u Venezueli koju je predsjednik Nicolas Maduzo nazvao jačanjem bilateralnih odnosa, a SAD kritizirao kao rusko upletanje u tu regiju.

Novinar Javier Mayorca napisao je na Twitteru da je prvim zrakoplovom stigao Vasilij Tonkoškurov, šef stožera ruskih kopnenih snaga, a da je drugi bio teretni zrakoplov s 35 tona materijala.

Putnički avion Iljušin IL-62 i vojni transporter Antonov AN-124 poletjeli su u petak prema Caracasu s vojnog aerodroma Čkalovski i na putu se zaustavili u Siriji, prema podacima stranice Flightradar24.

Teretni je zrakoplov napustio Caracas u subotu ujutro, pokazala je druga stranica Adsbexchange.

Ministarstvo informiranja Venezuele, kao ni ruska ministarstva obrane i vanjskih poslova nisu odgovorila na zahtjev Reutersa da komentiraju izvješća.

Trumpova administracija uvela je sankcije naftnom sektoru Venezuele kako bi izazvala pad Madura i pozvala čelnike vojske da mu otkažu poslušnost.

Maduro je sankcije nazvao američkim intervencionizmom i dobio diplomatsku potporu Rusije i Kine.

On je u srijedu rekao da će Rusija “idući tjedan” poslati u Venezuelu lijekove, ne precizirajući kako će stići i dodao da je Moskva u veljači poslala oko 300 tona humanitarne pomoći.

Venezuela je u veljači blokirala humanitarni konvoj koji je koordinirao oporbeni čelnik Juan Guaido, uključujući pomoć SAD-a, koji je u Venezuelu trebao ući preko granice s Kolumbijom.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari