Pratite nas

Iz Svijeta

EU razvija ‘pametne granice’ za suzbijanje ilegalne imigracije

Objavljeno

na

Europski parlament prihvatio je u srijedu nova pravila za Informacijski sustav za vize (VIS) koja će unaprijediti razmjenu podataka među članicama i olakšati identifikaciju nezakonitih migranata.

VIS je posljednji u nizu europskih informacijskih sustava koji će se reformirati zbog novih sigurnosnih i migracijskih izazova, a koji će vlastima dati ključne informacije o podnositeljima viza za kratki boravak u zoni slobodnog kretanja u Uniji, tj. unutar Schengena,

Granični službenici i konzulati zemalja članica diljem svijeta povezuju se kroz bazu podataka tog sustava u cilju bolje zaštite vanjskih granica Europske unije, posebice od terorističkih mreža i mreža organiziranog kriminala.

Izvjestitelj Carlos Coelho (EPP) je na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu podsjetio da je 2017. podijeljeno više od 16.000 viza, da je u Schengen osim turista došlo i više od 800.000 radnika koji su se pridružili svojim obiteljima, a 500.000 je došlo u Europu studirati.

“Oni imaju koristi od slobodnog kretanja u Schengenu, ali nisu registrirani ni u jednoj europskoj bazi podataka”, kazao je Coelho na raspravi održanoj dan ranije i upozorio da se svake godine “u Schengenu trguje sa čak 50.000 ljudi”.

“VIS će spriječiti nezakonite migracije i poboljšati sigurnost i pravdu i to je veliki korak prema europskom građanstvu”, rekao je izvjestitelj.

Prema njegovim riječima, implementacijom poboljšanog VIS-a, onima koji predstavljaju sigurnosni rizik biti će puno teže domoći se schengenske vize ili dozvole boravka, a uz pomoć novog sustava moći će se otkriti osobe s kriminalnim dosjeom i prije nego prijeđu granice EU-a.

Povjerenik Europske komisije za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos na raspravi je kazao da će novi VIS-om ukloniti nedostatke koji su do sada postojale i dati službenicama na granici informacije kako bi bolje obavili svoj posao.

“Ne možemo kriminalcima i mogućim teroristima dozvoliti da lako ulaze u Europsku uniju (…) Europa nije tvrđava i nikada neće postati tvrđava, ali istovremeno moramo znati tko prelazi naše granice”, rekao je povjerenik EK-a.

Smatra da je najvažnije međusobno povezivanje sustava viza sa sustavom ulaska i izlaska (ETIAS) i Europskim informacijskim sustavom kaznene evidencije (ECRIS).

“To će nam pomoći da detektiramo korištenje višestrukih identiteta i da prepoznamo one koji predstavljaju sigurnosnu prijetnju”, kazao je Avramopoulos.

Poboljšani VIS je dio paketa “pametnih granica” i interoperabilnosti više baza podataka, a uz pomoć FRONTEX-a olakšati će identifikacija nezakonitih migranata i povećati učinkovitost europske politike vraćanja, pojasnio je povjerenik.

Osvrnuo se i na kritike parlamentaraca s lijevog bloka zbog strožeg nadzora djece, tj. kršenja temeljnih prava, odgovorivši da je “zloporaba temeljnih prava trgovanje djecom i krijumčarenje djece”.

“Statistike bilježe oko 1500 do 2000 djece iz trećih zemalja i mlađih od 12 godina koja su žrtve trgovine ljudima u schengeskom prostoru, a oko 3000 do preko 4000 je dobi između 12 i 17 godina”, istaknuo je povjerenik i poručio da će “temeljna prava uvijek biti u središtu svih naših politika, uključujući i oblikovanju naših informacijskih sustava”.

Hrvatski zastupnik u EP-u Tonino Picula (S&D) je kazao da smo “unaprjeđenjem VIS-a osigurali bolje upravljanje vanjskim granicama Europske unije”, te podsjetio da je Republika Hrvatska zemlja s najdužom vanjskom kopnenom granicom Unije.

“Unaprjeđenja uključuju temeljitije kontrole podnositelja zahtjeva za vize, bolju razmjenu podataka među članicama kao i unaprjeđenje samog sustava razmjene informacija, te biometrijske kontrole aplikanata za ulazak u zemlje članice Unije. Mojim smo ranijim amandmanima osigurali da se ulaskom u Schengenski informacijski sustav hrvatska vanjska granica danas štiti kao schengenska” , kazao je Picula.

Hrvatska zbog toga, nastavio je Picula, ima na raspolaganju korištenje i sredstva Europske granične i obalne straže (FRONTEX), što uvelike olakšava posao pograničnih službenika.

Glasnogovornik njegovog kluba zastupnika Peter Niedermuller je kazao da će se novim sustavom poboljšati “upravljanje vanjskim granicama Unije te nadležnim vlastima omogućiti lakša sigurnosna provjera podnositelja zahtjeva za vize”.

“Razočarani smo, međutim, što nije prošao amandman koji zabranjuje uzimanje otisaka prstiju djece mlađe od 12 godina. Nema dokaza da je to potrebno i da će zbog toga naše granice biti sigurnije”, kazao je Niedermuller, uz opasku da su “nova pravila ipak dobrodošla”.

(Hina)

 

Šola: Ovo je smišljeni plan, invazija, pomno planirana i financirana od ‘filantropa’ Sorosa koji stoji iza svega toga

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Zarif upozorava da bi se i Iran mogao ponašati ‘nepredvidljivo’ kao i SAD

Objavljeno

na

Objavio

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif upozorio je u srijedu da bi Teheran mogao “nepredvidljivo” postupiti odgovarajući na “nepredvidljive” politike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Uzajamna nepredvidljivost dovest će do kaosa. Predsjednik Trump ne može biti nepredvidljiv i očekivati od drugih da budu predvidljivi. Nepredvidljivost će dovesti do uzajamne nepredvidljivosti, a nepredvidljivost je kaotična”, rekao je Zarif u govoru na Stockholmskom međunarodnom institutu za mirovna istraživanja (SIPRI).

“Arapi u Zaljevu ne mogu postići stabilnost u regiji trošeći milijarde dolara na kupnju zapadnog oružja. Nikakva strana vojna nazočnost u Zaljevu ne može spriječiti nesigurnost”, kazao je.

Dodao je da arapske zemlje u Zaljevu ne bi smjele pokušavati “kupiti sigurnost izvana” i osudio slanje ratnih mornarica u Zaljev.

“Ako želite razgovarati o sigurnosti, nemojte slati flotile u Perzijski zaljev. To je mala vodena površina. Slanjem flotila ne štitite slobodu plovidbe, nego je ograničavate.”

Velika Britanija, Australija i Bahrein do sada su se priključili američkoj sigurnosnoj misiji pružanja zaštite trgovačkim brodovima na Bliskom istoku.

“Ne možete imati otok sigurnosti zahvaljujući svojoj floti u Perzijskom zaljevu dok SAD vodi ekonomski rat protiv Irana”, rekao je Zarif. (Hina)

 

Iran: SAD pretvara Perzijski zaljev u ‘bure baruta spremno za paljenje’

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Njemačka ukida tzv. solidarni prirez za obnovu bivšeg DDR-a

Objavljeno

na

Objavio

Njemačka vlada odlučila je u srijedu za najveći dio poreznih obveznika ukinuti plaćanje tzv. solidarnog prireza koji je uveden nakon ujedinjenja dviju njemačkih država kao potpora za gospodarski oporavak bivše Istočne Njemačke.

„Troškovi ujedinjenja su najvećim dijelom pokriveni. Zato danas možemo pokrenuti mehanizam koji će dovesti do toga da od 2021. najveći dio poreznih obveznika više neće morati plaćati solidarni prirez“, rekao je nakon sastanka vlade ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD).

Nacrt zakona predviđa postupno ukidanje solidarnog prireza od 2021. za 90 posto svih poreznih obveznika. Daljnjih 6,5 posto bi plaćalo smanjenu stopu, a samo 3,5 posto onih s najvećim primanjima (preko 74.000 eura bruto godišnjih primanja) bi solidarni prirez plaćalo u istom obujmu kao i dosad.

Unija CDU/CSU, veći partner u demokršćansko-socijaldemokratskoj vladi Angele Merkel, zalagala se za potpuno ukidanje solidarnog prireza.

Solidarni prirez je uveden 1991. kako bi se financirala obnova infrastrukture i gospodarstva na istoku zemlje. Isprva je taj prirez iznosio 7,5 posto, a 1995. je smanjen na 5,5 posto. (Hina)

 

Njemačka obilježava 58. obljetnicu gradnje zloglasnog Berlinskog zida

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari