Connect with us

Politika

EU s oprezom i neodobravanjem prati Dodikove najave

Objavljeno

-

Poruke srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika s neodobravanjem i oprezom se prate u Europskoj uniji, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je rekao da je na dvodnevnom samitu čelnika EU-a, koji je završio u petak, u okviru rasprave o vanjskoj politici inicirao raspravu o Bosni i Hercegovini.

“U raspravu su se uključili njemačka kancelarka Angela Merkel, slovenski premijer Janez Janša, mađarski Viktor Orban, španjolski Pedro Sanchez, još nekoliko kolega i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell. Svi su svjesni napetosti situacije, gdje svi s oprezom i neodobravanjem čitaju poruke koje dolaze od Dodika u pogledu funkcioniranja BiH”, rekao je Plenković.

Dodik je u posljednje vrijeme najavio niz koraka koji bi praktički vodili prema odcjepljenju srpskog entiteta od BiH.

Između ostaloga, najavio je da će najkasnije početkom studenog parlamentu RS uputiti prijedloge zakona kojima se taj entitet povlači iz ranijih dogovora o uspostavi oružanih snaga BiH, iz državnih sigurnosnih agencija te pravosudnih tijela i jedinstvenog prikupljanja carina na razini države.

Plenković je rekao da je u raspravi istaknuo potrebu da se na vrijeme postigne konsenzus o izbornom zakonu kako bi se Hrvatima, kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu, omogućilo da se njihovi predstavnici biraju na legitiman način u institucije BiH.

“Vjerujem da će razgovori koje će sljedeći tjedan voditi predstavnici EU-a i SAD ići u tom smjeru”, rekao je Plenković.

U okviru rasprave o migracijama, čelnici EU-a razgovarali su i o akcijskim planovima kojima bi se državama koje nisu članice EU-a pomoglo da bolje upravljaju migracijama. Jedna od tih država je i Bosna i Hercegovina.

Plenković kaže da je tu riječ o nizu mjera kojima bi se pomoglo tim zemljama da jačaju svoje kapacitete kako bi bolje izdržavale migrantski pritisak i kontrolirale migrantske tokove kako se ne bi prelijevali u države članice. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari