Pratite nas

Naši u svijetu

EU i SAD: Potrebno poštovati uvjete primirja i pomoći Gazi

Objavljeno

na

hamas palestina izraelIzrael je priopćio da je prihvatio prijedlog koji se odnosi na trajno primirje s Palestincima postignuto pod posredništvom Egipta, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor za AA je potvrdio da je Izrael prihvatio primirje s Palestincima.

Prihvatili smo trajno primirje pod posredovanjem Egipta“, kazao je Palmor. Naglasio je da će naknadno biti poznati detalji i uvjeti postignuti u vezi s trajnim primirjem između dvije strane.

S druge strane, brojni stanovnici Gaze su nakon postizanja primirja izišli na ulice, noseći zastave Hamasa i Fataha kako bi proslavili, kako kažu, pobjedu za palestinski narod. Na izraelskim televizijskim kanalima navodi se kako je značajno da je postignuto primirje.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je, nakon što su izraelska i palestinska strana u utorak na sastancima pod posredništvom Egipta postigli primirje, potvrdio da je postignut potpuni prekid sukoba.

Postignut je potpuni prekid vatre. Civili su bili najveća žrtva agresije na Gazu. Sada ćemo razgovarati o tome da se stanovnicima u Gazi dostavi pomoć. Sada ćemo više razgovarati o potrebema stanovnika Gaze“, ukratko je istaknuo Abbas.

Europska unija (EU) je izrazila veliko zadovoljstvo trajnim primirjem koje su postigli Izrael i Palestina u Kairu, napominjući kako je vrlo značajno da se primirje održi kako bi na Bliskom istoku zavladao mir i stabilnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, u priopćenju EU-a navedeno je da izraelska i palestinska strana sada moraju ispoštovati ono što su dogovorili.

Pozivamo sve strane da se pridržavaju uvjeta koje su usuglasili u primirju“, navodi se u priopćenju.

Brisel je posebno naglasio ulogu Egipta u postizanju trajnog primirja kojim su okonačni sukobi Izraela i Palestine i zaustavljeno nasilje u Gazi. Izrael je ranije priopćio da je prihvatio prijedlog koji se odnosi na trajno primirje s Palestincima postignuto pod posredništvom Egipta.

Američki državni tajnik John Kerry je izjavio da Sjedinjene Američke Države (SAD) snažno podržavaju trajno primirje koje su danas postigli Izrael i Palestina, javlja Anadolu Agency (AA).

Kerry je apelirao na obje strane da poduzmu sve potrebne napore kako bi ispoštovali dogovoreno primirje i kako bi se pridržavali uvjeta koje su dogovorili.

Nadamo se da će ovo primirje biti trajno i da će značiti kraj raketnim i zračnim napadima. Vjerujemo da će ovo primirje voditi trajnom okonačnju sukoba i nesuglasica između Izraela i Palestine“, istaknuo je Kerry.

Dodao je da je sada vrlo značajno da se dostavi humanitarna pomoć stanovnicima Gaze kako bi se normalizirao život na tom području.

Potrebno je stanovnicima Gaze, ali ne i Hamasu i drugim terorističkim organizacijama, uputiti humanitarnu pomoć. SAD su spremne da zajedno sa svojim saveznicima pokrenu sveobuhvatnu obnovu Gaze“, rekao je Kerry.

Anadolu Agency (AA) / Kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Hrvati u Sydneyu održali su miran prosvjed i mimohod povodom sramotne haške presude

Objavljeno

na

Objavio

Hrvati u Sydneyu održali su miran prosvjed i mimohod povodom sramotne haške presude šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata. Održana je i misa zadušnica za pokojnog generala Slobodana Praljka.

Australski Hrvati ovim su povodom poslali otvoreno pismo Hrvatskoj. Suci! Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu! Ovim riječima i ispijanjem otrova, general Praljak je izrekao konačnu presudu cijeloj dugogodišnjoj međunarodnoj farsi koja neodoljivo podsjeća na montirane komunističke procese, gdje se krivci unaprijed znaju.

Rečenica je to iz otvorenog pisma u kojem navode kako je njegov čin jedan je od najsnažnijih vapaja za pravdom koje smo posljednjih desetljeća mogli vidjeti. Čin čovjeka koji je uskoro trebao izaći na uvjetnu slobodu, no radije je izabrao smrt. Njegov čin poruka je hrvatskom narodu, ali i svakom čovjeku koji traži pravdu. Ovim činom, general je obvezao hrvatski narod na borbu za istinu i pravdu. Nakon ovoga nitko više nema pravo reći “mene se to ne tiče”, stoji u pismu.

Mi, australski Hrvati, pratimo što se događa u Hrvatskoj i svijetu. Svjesni smo važnosti kažnjavanja zločina, no isto tako smo svjesni negativne uloge Haškog suda čije djelovanje smatramo sramotnim i nepravednim. Očekivali smo pravdu. Dobili smo laž i nepravdu. Stoga hrvatskim političarima i hrvatskoj javnosti upućujemo ovo pismo.

Australski Hrvati u pismu navode kako zahtijevaju odbacivanje presude Slobodanu Praljku i šestorki, jer se temelji na povijesnim neistinama, očekuju ispriku vodećih hrvatskih političara koji su izjavili da prihvaćaju i poštuju presudu, traže istrage svih koji su protuzakonito slali dokumente u Haag i opstruirali obranu.

Također navode da s prijezirom odbacuju tvrdnje g. Brammertza da slavimo ratne zločince dok ignoriramo žrtve.

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Mladi iz Njemačke dovode investitore u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Mladi obrazovani ljudi hrvatskih korijena, koji već visoko kotiraju u bankarskom, financijskom i poslovnom životu bogate njemačke oblasti Rajna – Majna već deset godina pomažu njemačkim investitorima koji žele ulagati u Hrvatsku.

Hrvatska je zajednica u našoj oblasti nevjerojatno snažna, ne samo po brojnosti, nego je i ekonomski jaka. Gospodarske veze Hessena s Hrvatskom su jake, oni ovdje rade sjajan posao, kazao je Thomas Schaefer, ministar financija pokrajine Hessen.

Pokraj zračne luke, savez je organizirao nastup vladine Agencije za investicije i konkurentnost. Probrani gosti iz poslovnih krugova, investitori. Rizničar grada Frankfurta kaže, želimo što jaču suradnju. Hrvatski gospodarski savez je poput veleposlanika hrvatskih poduzeća u Njemačkoj, Frankfurtu i oblasti Rajna-Majna. Oni su i zagovornici interesa njemačkih poduzeća koja idu u Hrvatsku, kako bi investirala, pronašla kontakte. Kroz to je izrasla jaka veza, rekao je Uwe Becker, dogradonačelnik Frankfurta.

Kad tko spomene Hrvate i Hrvatsku, investitori ovdje uz Majnu već imaju u glavi sliku, dodaje Becker.

Hrvatski svjetski kongres okuplja na ovaj način i politički dio, gospodarski dio, investitore, mnoge koji su multiplikatori, koji povezuju gospodarstvo ovdje u Njemačkoj, kao i gospodarstvo u Hrvatskoj.

Ovdje usred bankarskog svijeta, skupina Hrvata mladih, obrazovanih i uspješnih, s dobrim vezama s ovdašnjim bankarima i investitorima, pokušavaju nešto učiniti za svoju domovinu i povezati ovdašnje investitore s Hrvatskom.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari