Connect with us

EU

EU: Samit u Versaillesu o Ukrajini, energetskoj neovisnosti i novom modelu rasta

Objavljeno

-

Epa/hina

Čelnici država članica EU-a okupit će se u četvrtak i petak na neformalnom samitu u Versaillesu na kojem će glavna tema biti stanje u Ukrajini, odgovor na ukrajinski zahtjev za članstvo u EU-u i smanjenje ovisnosti o ruskoj energiji.

Prvotna zamisao francuskog predsjedništva bila je da se ovaj neformalni samit posveti europskom modelu rasta i investicija do 2030. godine, ali ruska invazija na Ukrajinu, ukrajinski zahtjev za članstvo i sigurnosna situacija u Europi promijenili su taj plan. Prvi dan samita, koji počinje u četvrtak popodne, bit će posvećen stanju u Ukrajini, njezinu zahtjevu za članstvo, sigurnosti i obrani i smanjenju ovisnosti o ruskoj energiji. U petak, drugi dan samita, razgovarati će se o europskom modelu rasta i investicijama do 2030. godine.

Hrvatski premijer Andrej Plenković prije početka samita sudjelovat će na sastanku čelnika Europske pučke stranke u Parizu.

Čelnici bi na samitu trebali usvojiti izjavu o ruskoj agresiji na Ukrajinu i ukrajinskom zahtjevu za članstvo u EU-u. Europska unija je uvela dosad nezabilježene sankcije protiv Rusije nakon što je pokrenula invaziju na Ukrajini, a očekuje se da će na samitu biti riječi i o dodatnim sankcijama.

Očekuje se da će dio članica tražiti da se Ukrajini omogući ubrzani put prema članstvu, ali taj zahtjev nema većinsku potporu među članicama.

Izvori u EU spominju da je moguće da će se Ukrajini ponuditi tješnja integracija u jedinstveno europsko tržište, povezivanje u tržište energije i mogućnost pojačanog partnerstva, budući da je postupak proširenje dugotrajan proces.

Što se tiče smanjenja ovisnosti o ruskoj energiji, među državama članicama zasad nema suglasnosti u kojem roku bi EU trebala postati neovisna. Neke traže da se to okonča do 2030. a dio njih nešto ranije 2027. godine, kažu europski izvori. U nacrtu izjave kaže se da se slažu oko postupnog smanjenja ovisnosti o uvozu ruskog plina, ugljena i nafte, ali se ne spominje nikakav datum.

Očekuje se da će se čelnici zauzeti za jačanje obrambenih sposobnosti i povećanje sredstava za obranu u nacionalnom proračunima, što je predviđeno i u obrambenim ciljevima NATO-a. Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari