Pratite nas

Kolumne

EU se protivi rusko-neoosmanskoj podjeli BiH

Objavljeno

na

Sudeći po reakciji Državnoga odvjetništva BiH, koje je ubrzo zanijekalo da se u spomenutim optužnicama protiv pripadnika HVO-a radi o zajedničkom zločinačkom pothvatu, hrvatski premijer Andrej Plenković i njegov ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier su u rukama očito imali snažne argumente koji su nagnali državne odvjetnike u BiH da se ograde od optužaba za zajednički zločinački pothvat Republike Hrvatske i Hrvata u BiH

U političkoj pozadini američkih predsjedničkih izbora Moskva je nedavnom pobjedom proruskoga kandidata na predsjedničkim izborima u Bugarskoj probila jugoistočni granicu zapadnoga svijeta, što bi joj moglo omogućiti da u bliskoj budućnosti upravo preko toga područja snažnije štiti svoje probitke u Srbiji, gdje je kod Niša već izgradila bazu pod nazivom humanitarnoga središta.

Djelovanje zajedničke rusko-srpske politike osjeća se u Srbiji susjednim državama – Kosovu, Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj. Radi se o skupini različitih političkih aktivnosti koje se kao cjelina mogu prepoznati u velikosrpskom političkom projektu nazvanom Memorandum II.

Osim što Srbija ne želi Kosovo priznati neovisnom i posebnom državom, zajedno s Rusijom inzistira na uspostavi t.zv. Zajednice srpskih općina, što neodoljivo podsjeća na ustrojavanje različitih SAO-ova prije početka velikosrpske agresije na Hrvatsku i BiH tijekom devedesetih godina. Zbog odlučnosti crnogorskoga naroda da sudbinu svoje države poveže uz Europsku uniju, a njezinu sigurnost potraži unutar NATO savezu Podgorica je već mjesecima izložena velikosrpskim i proruskim političkim pritiscima.

Ne radi se samo o uobičajenim diplomatsko-gospodarskim ili pak informativnim operacijama protiv crnogorske državne samostojnosti, nego i o pokušaju da dobro ustrojena skupina terorista otme političkog vođu Mila Đuakanovića kako bi se spriječio crnogorski puta u zapadne integracijske tijekove, a Srbiji i Rusiji otvorio pristup jadranskoj obali.

U tom terorističkom pothvatu, uz sudjelovanje srbijanskih državljana, podlogu za možebitno gerilsko djelovanje na području Crne Gore, skupini su u ljudstvu i logistici vjerojatno mogli pružati pripadnici postrojbe t.zv. balkanske kozačke vojske, koja koja još uvijek raspolaže otetom imovinom nekadašnje samostalne Crnogorsku pravoslje još u rujnu bila svečano i javno postrojena u Kotoru.

Infrastrukturu za djelovanje te paravojne i parapolitičke organizacije pruža Srpska pravoslavna crkva, avne crkvu. Borba za prevlast u Bosni i Hercegovini nešto je drukčijega karaktera jer u toj dvoentitetskoj zemlji podijeljenoj između Republike Srpske i većinski bošnjačkoga entiteta nekadašnje zajedničke hrvatsko-muslimanske Federacije sve se snažnije na račun američkih, a sad već i europskih probitaka razmještaju Rusija i Erdoganova Turska.

U pozadini otezanja formiranja nove crnogorske vlade mogli bi stajati i neoosmanski potezi Ankare, koja naravno upravlja svojom (bošnjačkom) manjinom i u Crnoj Gori, što bi tu neovisnu državicu, uz veliku srpsku manjinu dodatno moglo raskoliti, a na kraju, kao i BiH gurnuti u područje rusko-turskih interesa.

Koliki je pak utjecaj Stambola na svoj zapadni vilajet pokazuje i činjenica da su sarajevske vlasti ovih dana na sultanov poziv oduzele službeno gradsko priznanje nekom profesoru matematike samo zato što je vjerski pristaša američkoga imama Fethullaha Gulena, čije izručenje od SAD-a zahtijevaju erdoganovci zbog navodnog kemalizam.

Ta suradnja Moskve i novoga Stambola posebno se očitovala u nedavnoj „otmici“, odnosno uhićenju desetak pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane u posavskom gradiću Orašju, a koje su na prijedlog Republike Srpske uhitile vlasti osmanske manjine koja ima prevlast nad Hrvatima u već spomenutoj zajedničkoj Federaciji.

Pripadnici HVO-a uhićeni su kao dio šire skupine optužene za t.zv. zajednički zločinački pothvat i najšire shvaćenu zapovjednu odgovornost za navodno počinjene ratne zločine u obrani svojih posavskih područja od velikosrpskih napadaja, a gdje su prije rata većinski živjeli Hrvati, koje su srpske postrojbe različitim zločinačkim taktikama upravo tijekom toga rata potisnule s većine područja.

Čini se kako su i u Europskoj komisiji ovu bošnjačko-srpsku, odnosno rusko-neosmansku operaciju potiskivanje Hrvata s područja Orašja, Domanovca i Odžaka znatno ozbiljnije shvatili nego u mnogim ranijim slučajevima.

Nestankom Hrvata iz posavskih enklava, a što i jest krajnji cilj ovoga prividno pravosudnoga pothvata proširio bi se srpski koridor od Banja Luke do srbijanskoga glavnog grada Beograda te stvorile povoljne okolnosti za možebitno i vojno rusko-srpsko nastupanje u hrvatsku istočnu Slavoniju, a što već nekoliko godina zajednički na području istočnoga Srijema uvježbavaju ruska, bjeloruska i srpska vojska.

Tim bi se pothvatom Hrvatsku potisnulo od Podunavlja i dijela Save, čime bi Rafinerija u Bosanskom Brodu dobila novu ulogu u ruskoj energetskoj strategiji i prešla u znatno nadmoćniju poziciju od još uvijek nerealiziranih geostrateških američkih energetskih projekcija, u kojima Hrvatska na području od Baltika do Jadrana ima jednu od ključnih uloga. Jednako onako kao što zauzimanje doline rijeke Neretve te područja Mostara, Stoca i Neuma imaju važnost za bošnjačko-neoosmansku strategiju, tako i zauzimanje posavskih hrvatskih enklava imaju značenje za razvoj rusko-srpskih strategija.

U tom kontekstu geopolitičkoga preslagivanja treba gledati i na donošenje pravomoćne presude skupini Hrvata na čelu s generalom Slobodanom Praljkom na Haaškom sudu iz čije se nepravomoćne presude prepisuju formule za optužnice protiv Hrvata, a koje ne služe ničemu drugom nego provedbi novoga etničkog čišćenja i zaposjedanju ratom nezauzetih područja. Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković odmah je neposredno nakon uhićenja odlučno poručio Sarajevu kako su kako svi ratni zločinci trebaju biti sankcionirani, ali da su „za Hrvatsku neprihvatljive političke formulacije pravosudnih tijela BiH koje sadrže koncept udruženog zločinačkog pothvata u odnosu na Hrvatsku“.

Sudeći po reakciji Držanoga odvjetništva BiH koje je ubrzo zanijekalo da se u spomenutom optužnicama radi o zajedničkom zločinačkom pothvatu hrvatski premijer i njegov ministar vanjskih poslova Ivo Davor Stier su u rukama očito imali snažne argumente koji su nagnali državne odvjetnike u BiH da se ograde od optužaba za zajednički zločinački pothvat Hrvatske i Hrvata u BiH.

Dapače, hrvatski ministar vanjskih poslova potvrdio je da su stajališta Hrvatske vlade o potrebi da se depolitizira sudstvo u BiH, odnosno kako svaki zločin mora biti kažnjen, ali isto tako da pravosuđe mora biti oslobođeno od bilo kakvog pritiska te da se ono ne koristi kako bi se Bosnu i Hercegovinu odvratilo od euroatlantskog puta istovjetna stajalištima EU. Ako se pokažu vjerodostojnim navedena stajališta, to bi moglo značiti da unatoč ruskom i neoosmanskom pritisku u BiH, osim politike hercegbosanskih Hrvata, postoji politička želja Europske unije da BiH ostane na putu euroatlantskih integracija, koje će omogućiti ustrojavanje države na federalnim načelima, što bi moglo osigurati i jednakopravnost hrvatskom narodu u BiH.

Ivan Svićušić / Hrvatsko slovo

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Hitrec: Nikakve nove normale nema, to je samo dosjetka

Objavljeno

na

Objavio

Virus se potpuno izgubio iz medija, uvidjevši da nema šanse u borbi s vjetrenjačama. Ostao je tek gorak okus ljudske nezahvalnosti prema epidemiološkom stožeru koji je bio dobar u panici, a potom proglašen krticom desnoga centra i predizbornim maljem za vještice iz ljevice. Tako je uvijek u Hrvatskoj koja u doba smrtne opasnosti poput one u srpskoj agresiji, hvali i slavi branitelje i njihove zapovjednike, a onda pobjedničke generale izruči Haagu.

Sve se vratilo, ili gotovo sve, u staru normalu. Nikakve nove normale nema, to je samo dosjetka, ništa se u Hrvatskoj ne mijenja, usprkos Preradovićevoj tvrdnji da na ovom svijetu stalna samo mijena jest.

Mijenjaju se samo datumi iz novije hrvatske povijesti, odnosno nazivi značajnih datuma. Sada je 30. svibnja opet i službeno i državno Dan državnosti nakon što je dvadesetak godina bio narodno i neslužbeno živ u svijesti, trajno zapamćen usprkos malom datumskom zločestom zajedničkom pothvatu u režiji SDP-a i HSLS-a (Škrabalo) početkom stoljeća.

Opet se vijore zastave, na Trgu sv. Marka demonstrativno su stajali članovi Vlade sa zastavicama u rukama, nešto naroda zbijeno u prostor prema Kamenitim vratima. Vidjelo se i nekoliko pripadnika počasne bojne kojoj je Milanović oduzeo stilizirane povijesne kostime s obrazloženjem da njegovim dolaskom na Pantovčak prestaje feudalno razdoblje hrvatske povijesti i počinje građansko. Valjda buržujsko. Na glas o toj promjeni, poludio je feudokrat Stjepko Gregorijanec pa prošle subote usred svečanosti iz Medvedgrada opalio lumbardama po ionako krhkom Zagrebu, koji je uzvratio Gričkim topom.

Na brzinu improvizirana svečanost bila je dosadna Bogu i ljudima, samo je Kravat pukovnija unijela nešto živosti u odorama iz Tridesetgodišnjeg rata. Zapažena je odsutnost predsjednika države koji 30. svibnja ne priznaje Danom državnosti, i to samo zato što njegovi nisu pobijedili na prvim slobodnim izborima nego mrski mu pokret za samostalnost hrvatske države. Vrlo je zanimljivo da Zoki inzistira na 25. lipnju 1991. koji je bez ikakve sumnje jedini Dan nezavisnosti, budući da je tada donesena ustavna odluka o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. Zašto baš oksimoronski zanimljivo? Pa zato što njegovi pod vodstvom Račana nisu željeli 25. lipnja 1991. glasovati za tu odluku, a što su u stvari htjeli? Da se u jednoj, osobitoj alineji uz razdruživanje spomene u isti mah i moguće udruživanje. S kim? S Finskom, Latvijom? Nije precizirano. I sada bi Zoki da taj datum bude Dan državnosti, a ne onaj Dan nade da Hrvatska ne će šutkom pasti pred srpskim i srbijanskim pretenzijama, što je godinu dana poslije i ustavnom odlukom zapečaćeno na Dan nezavisnosti.

Elem, predsjednik države ruga se Danu državnosti kao smicalici jedne opcije, što je nepovijesno, neznanstveno i nedopustivo, to više što je u konstituiranju višestranačkog Hrvatskog sabora sudjelovala i na izborima poražena komunistička partija. Nije otišla u šumu. No, sada je u šumu (na Pantovčaku) otišao Milanović i prepoznatljivim stilom izaziva skandal za skandalom jer drukčije i ne može, očito. Kada je Tuđman govorio o političkim smušenjacima, onda još nije bilo Milanovića na javnoj sceni, tek se školovao kod Račana. Ustavotvorni Vladimir Šeks točno reče da Zokija treba legalnim načinom najuriti s Pantovčaka, članak Ustava postoji i po njemu treba žurno postupiti. Što kaže članak 104. Ili 105.? „Predsjednik Republike odgovoran je za povredu Ustava koju počini u obavljanju svojih dužnosti… O odgovornosti predsjednika Republike odlučuje Ustavni sud RH dvotrećinskom većinom.“ Hoće li se dogoditi opičment? Ne će. Da bi se opičilo prezidenta, postupak treba pokrenuti Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom. Sabor je sada raspušten, a u Ustavni sud mora donijeti odluku o odgovornosti trideset dana nakon zaprimanja prijedloga. Čijeg? Pa Sabora, rekli smo. A kada novi sastav Sabora i nastupi, nema šanse da bi neka stranka ili koalicija sklona takvom prijedlogu mogla imati dvotrećinsku većinu. No, sva su čuda moguća. Veliki su izgledi da ćemo tragikomičnu političku pojavu trpjeti još godinama, a možda taj uđe i u drugi mandat, iskustva imamo. Hrvatska je to, ljudi moji. Narod se želi zabavljati.

Osim toga, postoji i drugi razlog zašto se Milanović pribojava Trga sv. Marka. Stojeći ondje, sigurno bi se prisjetio kako je u predvorje crkve poslao neodredljivu skupinu interventne policije da tuče hrvatske branitelje. Već tada je trebao biti najuren s mjesta premijera, ali ostao je i sada čak izabran za predsjednika države. I vrhovnog zapovjednika vojske, kojoj se na njezin dan obraća s nekoliko neartikuliranih uličnih riječi, što je perverzno podcjenjivanje hrvatskih Oružanih snaga.

Dobro, svečanosti su i bez njega – uz misu u sv. Blažu jer potresena Katedrala iznutra izgleda žalosno kao i izvana s dva križa privremeno nasađena – nastavljene podvečer pred zgradom HNK gdje je razmaknuta elita sjedila na udobnim stolcima, a publika stojećki pasla kulturu na livadi. Malo glazbe, pjevanja, malo baleta, dosta recitacija pjesama velikana u izvedbi glasovno i izražajno doista vrhunskih hrvatskih glumaca. Narod se u većem broju pojavio tek kasno navečer u Đurđevcu gdje je svojedobno iz topa ispaljen pijetao, ma sve je prštalo od rodoljubnih i domoljubnih hrvatskih pjesama što je vjerojatno zgrozilo antife koji su zaključili da se opet budi opasni hrvatski nacionalizam, čak se čula operna arija s riječima „Za dom, za dom“, što zaudara po fašizmu, čak se među čuvstvenim pjesmama iz svih krajeva Hrvatske pojavila i ona o Hercegovini, što vuče na teritorijalne pretenzije prema Izetbegovićevom vilajetu, na Banovinu Hrvatsku i slično, a pojava klerofašizma zapažena je u pjesmi „Rajska djevo, kraljice Hrvata“. Očekujem oštru reakciju habulinskih antifašista i Pupovačkih „Novosti“, te nova hapšenja što bi bilo staro normalno jer se čula i „Vila Velebita“. (Tamo negdje pedesetih pokupila me u velebitskoj raciji milicija, a kada su me utrpavali u maricu začuo sam glas „Njega pustite“. Glas mojega nastavnika u školi. U Kušlanovoj. Valjda je u fušu radio za „službu“. Kako bilo, sigurno mi je spasio dva ili tri rebra.Eto, to je bila škola za život.)

Lijepo su, vizualno, slavili i u Zadru, ali nisam vidio da se slavi u Rijeci, europskoj prijestolnici kulture. Vječna komunistička vlast u Rijeci grozi se pojma „država“ (hrvatska) sadržanog u državnosti, pa ne će valjda pjevati. Ako je europska prijestolnica, nije hrvatska, reći će obersneli, a imaju i tako problema sa svojim „opernim“ otvorenjem (ujedno i zatvorenjem) za koji su posudili tehničke čarolije iz Srbije, navodno na sumnjiv način ugovorene, ali ljubav je ljubav i ne gleda joj se u zube. Je li barem na vrijeme isplaćen umetnik Nemanja za inštalaciju crvene zvezde, ne znam. Nadam se da nije ostao kratkih rukava. A jako bi me zanimalo, čak privatno, koliko je za vrlo kreativnu inštalaciju i umeteonstvo dobio. Zašto privatno? Eto, recimo, ovu rubriku, „Hrvatske kronike“, pišem već petnaest godina za nula kuna po minuti, prenose je drugi, listovi i portali, a za prijenos mi plaćaju nula kuna, pa je li Nemanja barem dobio toliko koliko bih ja u blago normalnoj zemlji bio honoriran za, recimo, pedeset kolumna. No, kvragu i Nemanja i imanja, glede Dana državnosti sjećam se ipak da je prošlih godina, na krivi datum doduše, u Rijeci ipak slavljen Dan državnosti u organizaciji Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, Zajednice udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije i Kluba navijača Armade. Nitko nije uhićen, ali je zapisan u bijelu knjigu. Hrvatska Rijeka mogla bi se pridružiti američkom prosvjedu pod nazivom „Ne mogu disati“.

Županije pod opasdom

Svašta se obećava u predizbornim izjavama, većinom staro normalno (manji porezi, veći standard, protiv korupcije), dosadašnja oporba nije već godinama ništa priskrbila jer se korumpira ili pokušava korumpirati samo one na vlasti, pa grmi protiv korupcije u želji da dođe u situaciju da i ona bude korumpirana. Nevelika novost su obećani zahvati u teritorijalni ustroj RH, s udarima ne samo na općine nego i županije koje treba ukinuti – kaže tako, recimo, Ivan Kovačić iz Stranke s imenom i prezimenom. Polazi mladac od činjenice da će „ako pitate osobu s Korčule ili Murtera, svi reći da su iz Dalmacije.“ Vjerojatno hoće, ali to je njemu znak da Dalmacija treba postati jedna regija, bez županija. A kako je to bilo u povijesti? Porfirogenet nabraja ne četiri nego jedanaest županija u Hrvatskoj, u ranom srednjem vijeku smještenih pretežito na području Dalmacije. Znači, Livno, Cetina, Imotski, Pliva, Pset, Primorje, Bribir, Nona, Knin, Sidraga, Nin, plus „gorske županije“ Krbava, Lika i Gacka kojima upravlja ban. Kako bi se proveo knez ili kralj da je pokušao ukinuti županije? Nismo mi devedesetih izmislili županijski ustroj, tradicija je to hrvatska i u taj ustroj ne treba dirati. Oni koji pokušavaju, zagovaraju regionalizam u smislu koji je Hrvatskoj u povijesti, iz raznih razloga, donio mnogo zla.

Bez medijske pozornosti

Od 18. svibnja počela probna iskapanja na Maceljskoj gori, u organizaciji Ministarstva branitelja. Iskapanja žrtava komunističkih zločina 1945. Samo dan poslije, 19. svibnja, ekshumirani su ostatci 82 „žrtve poslijeratnog razdoblja“. A Maceljska je šuma velika i to je, znači, tek početak početaka. Nisam vidio da su „službena glasila“ o iskopima objavila i jednu riječ. A mogla su barem 82 riječi. Za sada.

Rotor

Zagreb je proslavio svoj dan i zaštitnicu, Majku Božju od Kamenitih vrata. Službeno je otvoren i rotor da bi ljudi mogli brže stići u Remetinec.

Hrvoje Hitrec/HKV

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Ivica Šola: Zbogom, sveučilišta, slijedi digitalna diktatura?

Objavljeno

na

Objavio

U susjednoj nam Italiji, žestoko pogođenoj koronavirusom, i sljedeće akademske godine nastava bi se trebala odvijati online, telematski. Zašto ne? Ako je virus tu, to je razuman pristup.

Ali, uvijek postoji neki “ali”. Naime, je li koronavirus samo povod za nestanak sveučilišta i studenata kakve poznajemo već deset stoljeća? Tako se talijanski filozof svjetskog glasa, i sam (bivši) sveučilišni profesor, Giorgio Agamben, prošlog tjedna žestoko obrušio na takvu odluku napisavši razmišljanje pod naslovom “Misa zadušnica za (moje) studente”. Njegovu argumentaciju valja uvažiti.

Ponajprije, nije koronavirus doveo do toga da sveučilišta tek sada postaju virtualna, već niz godina u SAD-u na prestižnim sveučilištima vi možete studirati i diplomirati iz Doboja ili Gornje Mahale, a da nogom ne kročite na tlo Amerike, ili u bilo koju predavaonicu sveučilišta s druge strane Atlantika. Platiš, sjediš doma na trosjedu, i to je to.

Koronavirus je, dakle, samo dobar razlog ove revolucije odgojno-obrazovnog procesa, ali telematizacija i virtualizacija nastave na sveučilištima proces je koji je počeo odavno, s koronavirusom ili bez njega. To je Agamben nazvao digitalnom diktaturom i tehnološkim barbarstvom koje ruši sam smisao sveučilišta i osobe studenta. Događa se, veli on, nešto o čemu se uopće ne govori previše, a to je kraj osobe studenta kao načina života.

NAČIN ŽIVOTA

Sveučilišta su rođena u Europi, baš iz studentskih udruga – universitates – i duguju im ime. Universitates su, u prijevodu, zajednice (!) profesora i studenata. Biti student bilo je i jest, u prvom redu, način života u kojem je proučavanje i slušanje predavanja svakako bilo presudno, ali ništa manje važan nije bio susret i stalna razmjena s ostalim studentima, koji često dolaze iz mjesta udaljenijeg od ovog gdje studiraju, iz drugih kultura, nacija, država.

Dakle, mjesta uzajamnog obogaćivanja, razmjene, propitivanja, zajedničkih kava, često i brakova. Takav se život stoljećima razvijao na različite načine, od srednjeg vijeka do studentskih pokreta dvadesetog stoljeća, to je bila važna društvena, egzistencijalna i humana dimenzija fenomena “biti student”. Svatko tko predaje u sveučilišnoj učionici dobro zna kako se tu stvaraju prijateljstva i, prema kulturnim i političkim interesima, i male studijske i istraživačke grupe koje su se nastavile susretati i nakon završetka predavanja.

Sve to trajalo je gotovo deset stoljeća, sada završava zauvijek, misli Agamben. Studenti više neće živjeti u gradu u kojem se nalazi sveučilište, ali svaki će slušati lekcije zatvoren u svojoj sobi, ponekad odvojen stotinama kilometara od onoga što su nekada bili njegovi kolege s faksa. U malim gradovima, nekad prestižnim sveučilišnim lokacijama, vidjet će se da studentske zajednice, koje često čine najživlji dio, nestaju s ulica.

Primjerice, ako bi se telematska revolucija, digitalna revolucija, razvijala i nakon korone u smjeru totalne virtualizacije nastave na sveučilištima, u kontekstu treće industrijske revolucije o kojoj je Rifkin pisao još 2011. godine, a koja će stubokom promijeniti sustav visokog obrazovanja, moj Osijek postat će mrtav grad bez nešto manje od 20 tisuća studenata iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja. Živost svake vrste koju studentska populacija daje gradovima poput Osijeka nemjerljiva je u svakom pozitivnom smislu, od ekonomskog do kulturnog i svih drugih smislova.

Ovaj pak proces virtualizacije (visokog) obrazovanja, gdje bi korona poslužila kao inicijalna kapisla, posebno je u interesu raznim Microsoftima i Gatesima koji imaju ogroman utjecaj na politike vlada država, kao i nadnacionalnih globalnih institucija kojih su donatori, a koji su monopolisti u tom biznisu virtualnoga.

OPASNA TEHNIKA

Je li Agamben pretjerao, bilo u ovim predviđanjima virtualizacije sveučilišta, je li pretjerao kada to naziva uvodom u digitalnu diktaturu, u kontrolu velike braće nad globalnim odgojno-obrazovnim procesima? Osobno ne znam, ali autoriteti poput Agambena ili Rifkina ne mogu se shvatiti neozbiljno.

Naime, nijedan totalitarizam, nijedna diktatura ne živi od mase, nego od izoliranog pojedinca, u ovom slučaju studenta koji sam u svojoj sobi bleji u zaslon i sluša predavanje bez žive, konkretne međuljudske interakcije i međusobne korekcije. Takvog izoliranog pojedinca lako je izmanipulirati, a svakog nepoćudnog profesora, koji online govori nešto što se ne sviđa tim vinovnicima digitalne diktature kao sredstva (i) kontrole odgojno-obrazovnog procesa, jednim klikom miša eliminiraju iz vrlog novog svijeta.

Tehnika je, kao i sve, ambivalentna, poput vatre koja vas može i ugrijati i napraviti požar, ako njome upravlja piroman, a postoje, u tom smislu, i tehnološki piromani i predatori. Razvoj tehnike i tehnologije ne smije voditi dehumanizaciji, globalnoj kontroli nad znanjem i produkcijom znanja, pa sveučilišta u tom procesu treba čuvati od tehnoloških piromana (ne od tehnologije), tehnokratskih manipulatora i velike braće.

Ako se taj scenarij pokrene, što se mene i mnogih kolega tiče, samo jedno: No pasaran!

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Ivica Šola: Želi li Bill Gates globalnu kontrolu nad ljudskim zdravljem i znanjem?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari