Connect with us

EU

EU se zadužila za 20 milijardi eura

Objavljeno

on

Europska komisija je utorak izdala je obveznice u vrijednosti 20 milijardi eura, što je prvo zaduženje za financiranje oporavka od pandemije koronavirusa u okviru instrumenta EU sljedeće generacije.

“Danas smo uspješno proveli prvu operaciju izdavanja obveznica. Kao snažna Unija zadužujemo se na tržištu i investiramo u zajednički oporavak od krize”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Obveznice su izdane na rok od deset godina i to je dosada najveća transakcija i najveći iznos koji je Europska unija podigla u jednoj transakciji.

Komisija dodaje da su obveznice naišle na vrlo veliki interes investitora u Europi i svijetu zahvaljujući čemu je dobila iznimno povoljne uvjete zaduživanja. EK se planira zadužiti za više od 800 milijardi eura za EU sljedeće generacije.

Mehanizam za oporavak i otpornost ključni je dio plana EU-a za gospodarski oporavak od koronakrize. Na raspolaganju ima 672,5 milijardi eura za potporu investicijama i reformama u državama članicama. Od toga iznosa 312,5 milijardi eura bespovratna su sredstva, 360 milijardi zajmovi.

Hrvatska ima na raspolaganju 6,3 milijarde eura bespovratnih sredstava i 3,6 milijardi zajmova, piše Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari