EU službeno odobrila povijesni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Ukrajinom

1
Evropska unija je u utorak službeno odobrila povijesni sporazum o suradnji s Ukrajinom koji ima za cilj suprotstaviti se neprijateljski nastrojenoj Rusiji uoči samita na visokom nivou u Kijevu.

Odluka 28 država članica Europske unije uslijedila je nekoliko sati prije nego što se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov treba sastati sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini u Bruxellesu.

Članice EU priopćile su da su odlučile da službeno zaključe ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Ukrajinom koji bi trebao stupiti na snagu 1. rujna.

“Ovo je završni korak u procesu ratifikacije putem koga se EU i Ukrajina obvezuju na bliske, dugoročne veze u svim ključnim političkim poljima. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ključno je sredstvo za okupljanje Ukrajine i EU; on promovira dublje političke odnose, snažnije ekonomske veze i poštovanje zajedničkih vrijednosti”, navodi se u priopćenju EU.

Europska unija i Ukrajina dogovorile su se oko sporazuma krajem 2014. kada su odnosi EU i Moskve pali na najniži nivo u više desetljeća, prenosi AFP.

facebook komentari

  • Dusko Besenic

    Posebice mi je drago što je to započelo, ali sa dosta velikim zakašnjenjem, jer da je to urađeno u skladu sa opravdanom hitnošću, vjerojatno ne bi ni došlo do rata i odcjepljenja Krima i još nekih dijelova Ukrajine, što je za dulje vrijeme nepopravljiva situacija. Hrvatska braćo (ovo ,,braća” nije pretjerano…treba samo poslušati izvorni ukrajinski govor!) Ukrajinci, sretno vam bilo odlaženje od ,,istočnjaka”!