Pratite nas

EU više nema izbora: ili će ozbiljno raditi na reorganizaciji BiH ili će moderirati njezino dijeljenje uz pomoć RH i Srbije

Objavljeno

na

Može li si Europa u svojem dvorištu priuštiti teritorij u kojem vladaju nezaposlenost, bezvlađe, nasilje, nesigurnost, nestabilnost, beznađe…? Odgovor je, naravno, vrlojednostavan i niječan. Međutim, kako izliječiti prostor BiH, složeno je pitanje koje ne može imati tako jednostavan i jednoznačan odgovor.

[dropcap]N[/dropcap]ije čudno to što europski političari i institucije EU nisu imali konstruktivnu reakciju na rastuću snagu anarhije u BiH. U raspetljavanju najgoreg mogućeg sukoba nacija i ideologija koji se dogodio u Europi devedesetih godina zapetljan je novi političko-interesni čvor koji je stvorio krajnje neuspješnu, nefunkcionirajuću državu. Ako na stranu stavimo moralističke lamentacije o krivdama privatizacije, kriminalu, korupciji, nezainteresiranosti nesposobnih i rascjepkanih vlasti, dijagnoza stanja suvremene BiH danas je relativno jednostavna: ekonomija je umrla, a geostrateške silnice neumoljivo vuku prema raspadu premda se EU svojski potrudio zaključati lokot nedjeljivosti.

I uopće nije čudno da je BiH tu gdje jest, zemlja je to sa 45-postotnom nezaposlenošću gdje preživljavanje omogućava pomoć iz inozemstva, koja dolazi u obliku gastarbajterskih pošiljki, mirovina iz inozemstva te raznih oblika inozemne pomoći u novcu, uslugama i robama. Bez toga u BiH bi doslovno harala masovna glad karakteristična od 2. svjetskog rata pretežito za afričke zemlje.

Poseban je problem što su Hrvatska i Srbija, zemlje koje strateški kontroliraju BiH, u svojoj politici prema najosjetljivijem susjedu vezanih ruku i nogu. Međunarodna zajednica limitirala je dosege hrvatske i srpske politike na teritoriju BiH maksimalno koliko je mogla, taman dovoljno da čak ni uz dogovor ni jedna ni druga strana ne mogu promijeniti ništa supstancijalno.

Uz to, aktualne hrvatske i srpske vlasti već su jako dugo toliko zaokupljene vlastitim ekonomskim i političkim problemima da su im strateški interesi u BiH u drugom planu.Pomalo je nužno gledati pojedine naivne i pretežito lijevo orijentirane idealiste kako podržavaju prosvjede ogorčenih nezaposlenih ili potplaćenih vjerujući u neko nadnacionalno jedinstvo u arhaičnoj ali poštenijoj novoj Bosni i Hercegovini. Uf, tužne li zablude. Oni koji se pak boje nereda kao poluge za jačanje federacije, tj, centralizacije, neka ne beru nikakvu brigu. Povijest neumoljivo uprizorava na to da je na prostorima bezvlađa i, slabe vlasti te trajnih previranja, taj prostor jednostavno zapasao netko drugi. To je jednostavno tako. Sada je smjer podjele puno više u zoni realne politike nego prije prosvjeda. Grozno, ali tobožnje Tuđmanove i sve ostale geostrateške salvete nakon nereda dobivaju na težini, ne nekakvo tobožnje jedinstvo u pravdi, neimaštini i nemoći.Što, dakle, preostaje? Ili će EU ozbiljno poraditi na organizacijskom preustroju BiH ili će moderirati proces daljnjeg udaljavanja pojedinih dijelova BiH.

granica

I u jednom i u drugom smjeru EU treba partnerstvo Hrvatske i Srbije, a trećeg smjera nema. Iz hrvatskog kuta gledano, neredi u BiH dobro su došli da otkriju dvije stvari. Prvo, imamo funkcionirajuću vanjsku politiku (vjerojatno zahvaljujući agilnostiVesne Pusić) i to do te mjere da se i premijeru Zoranu Milanoviću dogodilo da povuče jedan nepolemičan, klasičan državnički potez. Baš kao što je to napravio i njegov srpski kolega. Drugo, postalo je potpuno nejasno zašto nam služi institucija predsjednika Republike.

Situacije kao ova u BiH trebale bi biti najprirodniji prostor za njegove snažne reakcije i velike poteze. Međutim, Josipović je na račun BiH izrekao tek pokoju frazu i nije učinio doslovno ništa te je tako dao puno argumenta pobornicima teze da nam Ured predsjednika samo donosi nepotrebne troškove jer služi samo promociji popularnosti biološke činjenice koja nosi titulu predsjednika Republike Hrvatske.

Gojko Drljača/Večernji.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Jandroković: Predsjednica je vrlo jasno objasnila zašto ne misli oduzimati odličja Praljku i ja se s tim slažem

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Sabora Goran Jandroković izjavio je kako se slaže s predsjedničinom odlukom da pokojnom generalu Praljku ne oduzme odličja.

“Zakon je tu jasan, Predsjednica tumači zakon u skladu s onim kako bi ga i trebala tumačiti, to je njena autonomna odluka. Predsjednica je vrlo jasno objasnila koji su razlozi zašto ne misli oduzimati odličja i ja se s tim razlozima slažem”, rekao je Jadnroković, prenosi Dnevnik.hr.

Na pitanje zašto nije bio na komemoraciji u Lisinskom koju je organizirao Hrvatski generalski zbor prošlog tjedna, Jandroković se ponovno složio s Kolidnom Grabar Kitarović.

“Zato što, ponovno ću citirati Predsjednicu, politika se vodi razumom, a ne samo emocijama”, rekao je.

Predsjednik Sabora smatra da hrvatska Vlada ne treba rekonstrukciju, te da nema najslabiju kariku, a zadovoljan je i suradnjom HDZ-a s HNS-om.

“Gospodarski rezultati su vrlo dobri. Imamo rast BDP-a od preko tri posto. Najmanji deficit unazad 20-ak godina. Smanjuje se javni dug, vanjski dug, najbolja turistička sezona. Svaki puta kada se glasuje, imamo 78 ruku. Raspravljamo o svim važnim temama, dolazimo do rješenje dogovorom. Radi se vrlo kvalitetno, međusobno se uvažavamo. Toleriramo i razlike koje između nas postoje. Vrlo smo oprezni i razumijemo jedni druge. Ne bi koalicija funkcionirala ovako kvalitetno da to ne činimo.”, objasnio je svoja stajališta.

Što se tiče povratka Ivana Vrdoljaka, Jandroković smatra kako on može samo dodatno popraviti kvalitet odnosa između dvaju stranaka i suradnju.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Novi premijer Poljske Mateusz Morawiecki: Moj san je učiniti Europu ponovno kršćanskom i ne popustiti ucjenama EU!

Objavljeno

na

Objavio

Poljski budući premijer Mateusz Morawiecki pozvao je Europsku uniju da se vrati u svojim “vrijednostima“ i kršćanskim korijenima.

Morawiecki, koji se ovog tjedna očekuje kao novi premijer Poljske izjavio je kako je njegov san bio “ponovno kristijanizirati EU” u intervjuu katoličkom kanalu Catholic Herald.

Poljska je “velika, ponosna nacija”, izjavio je Morawiecki, dodajući kako se neće podnijeti “ucjenu” europskih vođa.

Zanimljivo je da je Morawiecki katolik koji ima i dio židovskih korijena, čija je tetka spašena od holokausta.

Morawiecki ima 49 godina i trenutno je ministar financija. Prošlog četvrtka, u sklopu preustroja vlade, vladajuća stranka PIS izabrala ga kao zamjenu za premijerku Beatu Szydlo, koja je na toj funkciji od 2015. godine.

U svom prvom intervjuu od imenovanja, Morawiecki je u petak priopćio katoličkim medijima: “Želimo promijeniti Europu. Moj san je učiniti je ponovno kršćanskom, jer, nažalost, na mnogim mjestima ljudi više ne pjevaju božićne pjesme, crkve su prazne i pretvaraju se u muzeje, a to je jako tužno.“, piše haretz.com

Morawiecki je već ranije ove godine otkrio svoje židovske korijene na svečanosti u čast Poljacima koji su spašavali Židove tijekom holokausta. Svečanost je održana u Varšavskom zoološkom vrtu, jer par koji je vodio zoološki vrt tijekom Drugog svjetskog rata sakrio je Židove da ih spasi od zločina nacista.

“Uvijek na takvim ceremonijama počnem razmišljati o vlastitoj priči svoje obitelji”, rekao je Morawiecki tom prigodom. “Moja teta Irena bila je Židov, preživjela je rat kao dijete od 10 godina. Do 16 godina ostala je s poljskom obitelji koja ju je spasila”. Također je rekao da nitko od spasitelja njegove tetke Irene nije prepoznat kao Pravednik među narodima u Yad Vashem. Još jedna teta, Romi, preživjela je holokaust bježeći iz Poljske i sada živi u Izraelu, rekao je Morawiecki, prenosi narod.hr

Stranka PIS usvojila je konzervativnu politiku u mnogim pitanjima, uključujući i povijesnu memoriju Poljske. Nastojati će zamijeniti nametnutu paradigmu da su mnogi Poljaci antisemiti koji su na neki način surađivali s nacistima s istinom o tome da su Poljaci žrtve nacista koji su masovno pomagali Židovima.

Sličnu stvar je dokazala Židovka dr. Esther Gitman za Hrvatsku koja je također lažno proglašavana antisemitskom pod utjecajem jugoslavenske promidžbe, što je potpuno suprotno istini jer u Hrvatskoj stvarnog antisemitizma je bilo uvijek vrlo malo, dok je Hrvata koji su spašavali Židove od rasnih progona bilo jako mnogo, tvrdi povjesničarka Gitman.

 

NEVIDLJIVI MILIJUN

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari