Connect with us

EU za projekte u BiH izdvaja 50 milijuna eura

Objavljeno

-

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je da će za prioritetne projekte, koji će biti realizirani u ovoj godini, EU izdvojiti više od 50 milijuna eura. On je rekao da je zajednička radna grupa EU i BiH za provođenje projekata, koje Unija financira u BiH, danas u Sarajevu razgovarala o programima i prioritetima za 2014. koji su fokusirani na četiri oblasti.

“To su demokracija i javna uprava, konkurentnost, vladavina prava i zakona, te zajedno oblasti obrazovanja, zapošljavanja i socijalnih politika”, rekao je Nikšić novinarima nakon sastanka.

On kaže da je zaključeno da u roku od pet dana, svi sudionici sastanka dostave mišljenje u vezi sa ovim prioritetima koje su dobili od Europske komisije posredstvom Direkcije za europske integracije, nakon čega bi trebalo da se krene sa konkretizacijom projekata.

“Nadam se da tu neće biti problema, jer su na ovom planu identični interesi i vlada Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta”, naglasio je Nikšić.

On je rekao da je danas ukazao na potrebu korporativnog restrukturiranja više kompanija privatiziranih i onih koji to nisu, a koje se nalaze u teškoj situaciji.

Nikšić je dodao da je potrebno riješiti pitanja obespravljenih radnika i njihovog statusa, uvezivanje radnog staža, te formirati fondove za socijalno zbrinjavanje onih koji su u takvoj situaciji ostali bez radnog mjesta.

“Čini mi se da je to naišlo na razumijevanje”, rekao je Nikšić.

On je istakao da sve razine vlasti koji za to imaju ustavne nadležnosti treba da budu uključeni u mehanizam koordinacije.

“Tko želi sudjelovati u mehanizmu koordinacije dobrodošao je. Ni u jednom trenutku meni ne pada na pamet isključiti županije , pogotovo u onom dijelu što je njihova ustavna nadležnost, ali da bi dobili na lutriji trebate kupiti listić”, kaže Nikšić.
Sudionici sastanka zajedničke radne grupe EU i BiH za provođenje projekata koje Unija financira u BiH danas su u načelu podržali nacrt prioritetnih projekata, koji treba da budu realizirani u ovoj godini.

Sastankom zajedničke radne grupe EU i BiH za provođenje projekata koje financira EU u BiH, kojom je predsjedavao direktor za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Europske komisije za proširenje Zan-Erik Pake, a prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, direktor Direkcije za europske integracije BiH Nevenka Savić, te gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić.

Iako je najavljeno da će kopredsjedavati sa Pakeom, sastanku nije prisustvovao predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Srna

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari