Pratite nas

Nebuloze

Eurokaz: Pogledajte što Ministarstvo kulture financira našim novcem

Objavljeno

na

Na tramvajskom stajalištu u Savskoj, u blizini dviju srednjih škola, nasuprot Učiteljskom fakultetu, na prostoru za plakate, stavljen je plakat Eurokaza kojim se najavljuje predstava Plaidoyer po pi*ki: piši propast predstave! kao projekt koji će, u koprodukciji s Muzejom suvremene umjetnosti, biti premijerno izveden 16. siječnja 2015. u dvorani Gorgona MSU-a. Na plakatu je velika skica raširenih ženskih nogu s naglašenim intimnim dijelovima, a i logo Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Zaklade „Kultura nova“, koju je osnovala Republika Hrvatska na poticaj udruga civilnog društva za civilni sektor u kulturi. Oni su tako stali iza ovoga projekta.

ppp-page-001

Ako je to nova kultura koju se državnom politikom podupire novcem svih obveznika proračuna, onda je posao odgojitelja postao besmislen.

Ne mogu ne prisjetiti se ovom prilikom i drugih Eurokazovih projekata tijekom prošlih godina. Primjerice rezanja žila jednog performera, uriniranja po pozornici i sličnih „naprednih ingenioznosti“. Posebice onoga što se dogodilo 2013. a o čemu smo mogli čitati u besplatnom primjerku Večernjeg lista City od 4. srpnja 2013., koji objavljuje vijesti iz Zagreba, a nenaručen dolazi u naše poštanske sandučiće. Na stranici 14. mogli smo pročitati članak „Kakvo je to društvo u kojem se čudimo sinu koji ocu presvlači pelene“, a govori o talijanskoj predstavi „O konceptu lica Sina Božjega“ , izvedenoj na otvorenju Eurokaza 27.06.2013. Autor teksta piše:

„Predstava koja, između ostalog, uključuje stvarni izmet razmazan po čitavoj pozornici te prizor u kojem djeca bombama gađaju Kristovo lice, u nekim je zemljama izazvao žestoke polemike (…) Za razliku od, primjerice francuske, zagrebačka publika izvrsno je reagirala.“ U tekstu se navodi izjava redatelja Ivice Buljana u kojoj on, između ostaloga, kaže: „Naročito su bila dojmljiva djeca koja su iskreno odigrala svoje uloge.“

Na pitanje o kontroverznom statusu predstave odgovorila je i performerica Vlasta Delimar: „Što je to skandalozno? Ja zaista ne znam. Ako je skandalozno pokazati što znači briga za starije, onda ne znam kamo ovaj svijet ide…“

Dakle, ne samo da je sve što smo o predstavi saznali skandalozno, nego je i licemjerno do bola. Navoditi brigu za starije i brinuti o budućnosti svijeta, a istovremeno ne vidjeti da se bombama iz dječjih ruku napada na najsvjetliji lik ljudske povijesti – Isusa Krista, koji nas na tu brigu poziva, zaista je sljepilo.

U članku Mučna Castelluccijeva predstava otvorila Eurokaz, kojeg potpisuje Milena Zajović, (Večernji list od 29.06.2013.) navodi se i ovo:

“Mučna scena obavijena smradom koji dopire i do zadnjih redova publike tjera na gotovo meditativno propitivanje, pred kraj predstave prekinuto destrukcijom Kristova lika, na koje djeca bacaju bombe, a potom ga uništavaju scenski radnici, suočavajući publiku s natpisom: You are (not) my shepherd. Pod natpisom ostaje bijela površina, poput apstraktne slike umrljane smeđom izlučevinom.“

Znakovito je da se to događa u našem društvu koje neprestano ponavlja mantru o toleranciji i nenasilju, a koje mržnju i nasilje prema Kristu i kršćanima neprestano zamotava u „umjetničke slobode“. I iza te predstave stajala je potpora Ministarstva kulture i Grada Zagreba.

Žestoke polemike u Francuskoj – u Hrvatskoj bijeda ulizivačkog mentaliteta?

Treba nas zabrinuti što je zagrebačka publika izvrsno reagirala za razliku od francuske (a nisu li Francuzi primjer slobodarskog naroda?) i publike drugih zemalja u kojima je izazvala žestoke polemike. Jesmo li mi u Hrvatskoj, tj. u Zagrebu zaista tako prosvijetljeni ili samo pokazujemo svu bijedu ulizivačkog i licemjernog mentaliteta koji je spreman ljudske vrijednosti zamijeniti destrukcijama jer nam ih nudi „napredni svijet“?

Treba nas zabrinuti što se neki umjetnošću koriste kao izlikom za širenje nemorala i blasfemije, a u to uvlače i djecu. Umjetnost, ako je zaista umjetnost, ne može biti protiv čovjeka i Boga, dapače, ona traži i otkriva putove do njih. Jer „umjetnost je tek jezerce apsolutnoga“ , kako naš književnik Vladan Desnica piše u svom romanu Proljeća Ivana Galeb, a ne božanstvo kojem bismo se trebali klanjati i kad nam nudi nekulturu i sotonizam.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Izetbegović najavio tužbe protiv svih odgovornih aktera u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Reuters

Interes Bosne i Hercegovine je da se Hrvatska pridržava međunarodnog prava i svojih obveza, a interesi Hrvatske i Srbije ne mogu biti nikakva osnova na kojoj će se temeljiti vanjska politika Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ističući kako će on na tome dosljedno inzistirati, a očekuje kako će to činiti i svaki sljedeći bošnjački član državnog vrha:

“Nikada neću prihvatiti da Bosna i Hercegovina u svojim vanjskopolitičkim odlukama ‘prati’ stajališta Srbije ili Hrvatske ili bilo koje druge države po bilo kojem vanjskopolitičkom pitanju. BiH će svoju vanjsku politiku voditi samostalno i isključivo je bazirati na suverenim interesima i pravima BiH”, kazao je Izetbegović u intervjuu, kojega je u utorak objavio portal Klix, odgovarajući na pitanje o tome zbog čega je intervenirao kada je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno prilikom posjeta Beogradu izjavio kako će BiH svoju politiku prema Kosovu usklađivati s onom koju vodi Srbija.

Istaknuo je kako je drugačiji način razmišljanja ujedno glavni razlog sukoba koje povremeno ima s hrvatskim i srpskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem.

Izetbegović je ipak pojasnio kako se u BiH treba uzeti u obzir i to što o nekim pitanjima misle susjedi, no najbitnija su stajališta Europske unije koja BiH obvezuju sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Poručio je i kako je Hrvatska i Srbija “morati naučiti da odnose s BiH grade na međusobnom uvažavanju, poštivanju i reciprocitetu”.

“Desetljećima koristiti vodne resurse BiH besplatno, zadržavati ogromnu imovinu tvrtki iz BiH 22 godine nakon završetka rata, zatvarati pristup BiH otvorenom moru kršeći prava koja BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora, nijekati presude međunarodnog suda ustanovljenog odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, primati u audijencije presuđene ratne zločince, očekivati da se vanjska politika BiH kreira u glavnim gradovima susjednih zemalja, daleko je to od istinskog uvažavanja i korektnih odnosa spram BiH”, kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o mogućim odštetnim zahtjevima logoraša iz BiH prema Hrvatskoj nakon presude Haaškog suda šestorici bivših političkih i vojnih vođa Herceg-Bosne, Izetbegović je ocijenio kako će “žrtve zločina koje su počinili sudionici udruženog zločinačkog pothvata imati priliku tužiti sve odgovorne aktere“, a država BiH u tome ih ima obvezu poduprijeti.

“S Hrvatskom ćemo o svemu otvoreno pričati, direktnije nego dosad. Uvjeren sam da na istini, ma kakva ona bila, možemo izgraditi iskrene i obostrano korisne odnose s Hrvatskom i Hrvatima općenito. Ali preduvjet za to je istinsko poštovanje BiH. Ne treba nama Hrvatska pomagati, kako kaže predsjednica Grabar-Kitarović, da se ’emancipiramo’”, kazao je Izetbegović.

Po njegovu sudu “dostatno će biti” da se hrvatski državni vrh “suoči s istinom o prošlosti, da Hrvatska izvrši povrat imovine tvrtki iz BiH koja je ostala na njenom teritoriju, da plati pravičnu naknadu BiH za korištenje naših vodnih resursa, da prizna pravo BiH na pristup otvorenom moru u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora”.

Na taj način, zaključuje Izetbegović, Hrvatska će emancipirati samu sebe umjesto da to nudi BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

SRAMOTNE SCENE: Slavio uz zastavu ‘Delije Knin’: Ovo je za srpsku Dalmaciju!

Objavljeno

na

Objavio

Crvena zvezda u četvrtak je u Beogradu svladala Koln i tako osigurala prolazak skupine u Europskoj ligi.

Zvezda je tako ostvarila najveći europski uspjeh u posljednjih 25 godina, a jedan od “junaka” bio je vratar Milan Borjan, piše Večernji list

Nažalost, Borjan je nakon utakmice pozirao sa zastavom na kojoj piše “Delije Kinin” i promovirao velikosrpstvo.

Kad sam došao u klub, rekao sam da sam iz Knina i da sam kao čovjek rođen u tom gradu ispunio san dolaskom u Crvenu zvezdu. To je dio mene! Znam tko sam i odakle dolazim! Knin je uvijek bio zvezdaški grad, a ova pobjeda nad Kolnom bio je za cijelu srpsku Dalmaciju. Vrlo dobro znam koliko ova pobjeda znači našem narodu – ispalio je Milan Borjan za Kurir

Otkrio je i otkud mu zastava na kojoj piše “Delije Knin”. – Tu sam zastavu dobio u Londonu nakon utakmice s Arsenalom. Od tada je nosim sa sobom, a suigrači je obožavaju. Ne možemo izgubiti kada je tu zastava “Delije Knin”.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari