Pratite nas

BiH

Europa je kapitulirala u BiH. Opet stiže SAD. Prioritet NATO, a ne EU

Objavljeno

na

Iako nije bila na ljestvici prioriteta, američki diplomati najavljuju povratak u BiH. Shvatili su da je Europa nemoćna. 

Američka i europska diplomacija smjenjuju se u pokušaju rješavanja permanentne krize u Bosni i Hercegovini. Scenarij je uvijek isti. Sjedinjene Države najprije prepuste Europi posredovanje u rješavanju određenog problema, i to upravo onoliko dugo koliko je potrebno da se vidi kako oni to ne uspijevaju. Onda udare šakom o stol i kažu, e, sad je dosta. Tako su Daytonom zaustavili rat i tako su presjekli i mnoge poslijeratne zamršene gordijske bh. čvorove. Ovaj smo put, ipak, svjedoci malo duljeg razdoblja u kojem je SAD vrući bh. krumpir prepustio Europljanima. Razjedinjena Europa mjesecima se muči s još razjedinjenijim bh. liderima u rješavanju manjinskih i građanskih prava u daytonskoj tvorevini. Uglađeni se diplomati nikako ne snalaze s političkim manipulacijama “službenog Sarajeva”. Stalnim odgađanjem rješenja problema i neuvođenjem učinkovitih sankcija rasprodaju autoritet.Europa je, dakle, kapitulirala, a pitanje je ima li Amerika volje još se jednom vratiti na Balkan i spašavati situaciju, a time i ugled Zapada?!

Njihovi visokopozicionirani političari ističu kako su spremni za novu diplomatsku ofenzivu u BiH. Pomalo neočekivana najava, osobito kada se zna da je Bosna i Hercegovina zadnjih desetak godina bila na dnu ljestvice američkih prioriteta.Čak i oni koji površno prate događaje u BiH vide da se ova zemlja zapetljala u komplicirani daytonski sustav i ne može ga sama razriješiti. Ustav prepun nedorečenosti političari su iskoristili za brojne opstrukcije koje su im u određenom trenutku i situaciji nacionalno odgovarale. Rezultat svega je potpuno blokirana država. Ne može ni korak naprijed bez pomoći. Deblokirati je mogu samo idejni tvorci, a to su upravo Amerikanci.Iako je u Daytonu bilo teško zaustaviti rat i postići mirovni sporazum, 18 godina poslije Amerikancima će biti još teže daytonsku državu pretvoriti u europsku državu.

Bosna i Hercegovina treba ozbiljnu dijagnozu stanja i još ozbiljniji zahvat. Do sada su trećerazredni međunarodni diplomati svojim potezima samo zapetljavali ionako zamršeno stanje. Ispostavilo se da mnogi ne razumiju duh Bosne i Hercegovine i pogrešno tumače Dayton. Stoga za ovakvo stanje uz domaće političare i oni snose veliku odgovornost.Problem svih problema u BiH su neriješena nacionalna i građanska prava. U jednoj državi s dva entiteta žive tri naroda (1+2+3). Formula je neodrživa, osobito kada u nju treba uvrstiti i četvrti element – građane.Rješenje bi moglo biti u formuli 1+3+3, odnosno jedna država, tri naroda, tri entiteta. A četvrti, građani, svoja bi prava rješavali unutar svakoga entiteta.

Naravno, Banja Luka osluškuje što poručuju iz Moskve i Beograda.Bosni i Hercegovini su NATO i EU potrebniji nego bilo kojoj zemlji u Europi jer zbog svoje unutarnje nestabilnosti i izostanka konsenzusa o budućnosti može preživjeti samo integriranjem u globalne snažne i uređene sustave. Vjerojatno su to shvatili i Amerikanci. Koji će pokušati uvesti BiH u Europu preko NATO-a. Bit će to dug put od Sarajeva preko Washingtona do Bruxellesa. Mogao je biti kraći, ali ga Europa ponovno nije znala pronaći.

Jozo Pavković/večernji

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Vandali oskvrnuli katoličko groblje u Tuzli, otvorene i grobnice

Objavljeno

na

Objavio

Izvor: Fena/Maja Nikolić

Katoličko groblje u naselju Tetima u okolici Tuzle u Bosni i Hercegovini ovog je tjedna bilo na meti vandala, a nepoznati počinitelji su pritom i otvorili i oskvrnuli neke od grobnica, objavili su u petak lokalni mediji.

Agencija Fena prenijela je izjavu mještanina Nedjeljka Jurkića koji je kazao kako su vandali uz otvaranje grobnica polomili i oštetili nadgrobne spomenike, kipove i pobacali svijeće.

“Ovo nije prvi put. Uznemireni smo”, kazao je Jurkić.

Oskvrnuće groblja osudio je i gvardijan obližnjeg franjevačkog samostana fra Željko Nikolić.

I on je upozorio kako se ovakvi vandalski izgredi ponavljaju, a ovoga puta na meti je bilo groblje koje se nalazi uz važnu filijalnu crkvu.

“Nije prvi put da se ovo događa, ali otvaranje grobnica pokojnika zasigurno govori o mentalnom stanju društva u kojem živimo i ovakav čin nije dobra poruka”, kazao je gvardijan. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Božo Ljubić: Ravnopravnost Hrvata se može postići na dva načina

Objavljeno

na

Objavio

”Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju”

Ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini moguće je postići na dva načina, izjavio je sinoć za N1 Božo Ljubić, zastupnik u Saboru Hrvatske i predsjednik Glavnog odbora HNS-a u BiH.

”Jedan od načina je kroz koncept institucionalne ravnopravnosti koji uključuje izmjene Izbornog zakona i kroz strukture Vlada, Vijeća ministara i entiteta. Mi već imamo u Vijeću ministara formulu koja može funkcionirati. To je koncept koji bi podrazumijevao zadržavanje dvoentitetskog uređenja.

Drugi koncept je refederalizacija Bosne i Hercegovine. Imamo dvije odluke Europskog parlamenta. Dosljednja federalizacija bi podrazumijevala više federalnih jedinica. Taj koncept podrazumijeva najmanje tri, a može biti i deset entiteta”, pojasnio je gost N1.

Treći entitet, naglasio je, nije realna opcija u ovom trenutku. ”Mi smatramo da to u ovom momentu nije realno i čitav naš napor je usmjeren na promjenu izbornog zakonodavstva. Da li će nekada doći vrijeme i da li će sazrijeti odnosi…

Bosna i Hercegovina ima 14 ustava. To je apsolutno neracionalno i morat ćemo kad tad ići u refederalizaciju BiH. Kad će doći vrijeme, nitko ne može reći. I zato mi ne govorimo o podjeli BiH na više entiteta. Bosna i Hercegovina sve više klizi u pravcu ciprizacije.

Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju”, dodao je on. On je govorio i o ostalim aktualnim političkim temama u BiH, izbornom zakonu i formiranju Federalne vlade.

Čović: Uz ovu dinamiku Izborni zakon moguće usuglasiti do kraja ožujka

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari