Pratite nas

Naši u svijetu

Europa je najvažniji partner Amerike, a svijet je sigurniji i pravedniji kad EU i SAD stoje zajedno

Objavljeno

na

Ujedinjeni smo, dodao je predsjednik SAD-a, i u izoliranju Rusije i nametanju cijene koju mora platiti za aneksiju ukrajinskog Krima.

Europa je najvažniji partner Amerike, a svijet je sigurniji i pravedniji kad EU i SAD stoje zajedno – poručio je američki predsjednik Barack Obama danas u Bruxellesu nakon susreta s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem. Obama je dodao da je SAD ujedinjen s EU u predanosti stvaranju TTIP-a,najveće zone slobodne trgovine na svijetu, ali i u predanosti europskoj sigurnosti.Ujedinjeni smo, dodao je predsjednik SAD-a, i u izoliranju Rusije i nametanju cijene koju mora platiti za aneksiju ukrajinskog Krima.

Ako je netko u vodstvu Rusije pomislio da svijet neće mariti, ako je netko mislio kako će napraviti procjep između SAD-a i EU, taj se očito preračunao – poručio je predsjednik Obama u Bruxellesu. Ovo je prvi Obamin posjet sjedištu EU otkako je postao predsjednik, a iz njegovih izjava jasno je da zahlađenje odnosa između Rusije i Zapada zbog krize na Krimu predstavlja poticaj obnovi snažnog savezništva Europe i Amerike, savezništva koje je uvijek postojalo, ali su ga mnogi vidjeli oslabljenim, posebno nakon otkrića da američka tajnaslužba NSA masovno i nekontrolirano nadzire elektroničku komunikaciju milijunaEuropljana, pa čak i europskih državnika. 

– Napredak Europe temelji se na osnovnim principima koji uključuju poštovanjemeđunarodnog prava te suverenosti i teritorijalne cjelovitosti država. Rusija je to prekršila – poručio je Obama na konferenciji za novinare nakon summita EU-SAD.

Obama, Barroso i Van Rompuy spremni su uime SAD-a i EU intenzivirati sankcijeprotiv Rusije ako Moskva nastavi s politikom kakvu je inicirala na Krimu. No, summit EU-SAD imao je i druge važne teme poput stvaranja Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP), o kojem se već pregovara nekoliko mjeseci, ali koje je sada još jednom dobilo poticaj na najvišoj razini.

– To će biti sporazum između jednakih. Nisu samo naše ekonomije jednake po veličini, nego su i naša društva jednaka po vrijednostima – rekao je Barroso i poručio da će TTIP donijeti korist ne samo velikom biznisu, nego i malim i srednjim poduzećima te “svakom kućanstvu”.

Obama je naglasio da će TTIP olakšati i izvoz američkog plina u EU, a to je tema koja je od iznimne važnosti jer nakon krize na Krimu EU želi smanjiti ovisnost europskih zemalja o ruskom plinu.

Pregovori o TTIP-u odvijaju se sporo jer na mnogim područjima postoje oprečni stavovi pregovarača, a Europljani su, među ostalim, zabrinuti kakva će biti zaštita potrošača ako se tržište EU otvori za američke prehrambene proizvode koji koriste više GMO-a. Europljani su također zabrinuti i za poštovanje standarda zaštite okoliša. Obama je pokušao odgovoriti na tu zabrinutost tvrdnjom da TTIP ne treba javno napadati prije nego što je ispregovaran te da on, kao političar “koji se čitavu karijeru zalagao za zaštitu potrošača i zaštitu okoliša”, neće potpisati nešto što narušava ta dva principa.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy naglasio je da su i on i Barroso prenijeli Obami “zabrinutost koja je široko rasprostranjena među građanima Europe”, a to je zabrinutost za privatnost i zaštitu podataka na internetu. EU i SAD dogovorili su, prema riječima Van Rompuya, da se do ljeta potpiše sporazum o zaštiti podatakakoji će dati “jednak tretman građanima EU kao i građanima SAD-a”.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Ovdje je na zrnu Očenaša zakucalo srce Domovine…

Objavljeno

na

Objavio

Misli jedne mlade djevojke iz hrvatske dijaspore

 
Danas, kao i svake godine 18.11. prisjećamo se žrtve grada Vukovara. Svi mi  danas se sjetimo izraziti naše suosjećanje s patnjom onih koji tu bol nose i svaki drugi dan u godini i to već 26 godina.
 
No na današnji dan svi dišemo istim ponosom i domoljubljem. Svi zajedno osjećamo bol i tugu zbog naših dragih poginulih branitelja, ubijenih i progonjenih stanovnika Vukovara, kćeri i sinova, majki i očeva, baka i djedova, braće i sestara…
 
Srca nam se stežu pri govorima Siniše Glavaševića i svi se sjećamo tog strašnog zločina koji je počinjen nad hrvatskim narodom. Danas se sjećamo. A sutra? Doći će sutrašnji dan i opet će se zaborav koji nam se nameće ušuljati u svakodnevnicu. Pravda i istina opet će čekati godinu dana da je se prisjetimo. Pravit ćemo se da se ništa nije dogodilo.
 
Ne postoje naši dragi i hrabri branitelji, ne postoje žrtve, ne postoje nepronađena zaklana tijela!
 
Dogodio se samo papir i sporazum. A dogodile su se i kuće i slobode i radna mjesta onih koji su za te zločine trebali odgovarati.
 
Zaborav na Vukovar  zaborav je identiteta,  povijesti, branitelja i njihovih obitelji. Vrijeme je da svi uništeni i oskvrnjeni Domovinskim ratom dožive pravdu i utjehu prije nego im nada umine.
 Mi danas nismo svjesni koliko smo sretni što imamo svoju Domovinu. Što možemo slobodno i bez straha reći da smo Hrvati i da volimo naše i poštujemo tuđe.
 Neka današnji dan ostavi malo gorčine i težine da nas podsjeti i da nas bude dovoljno sram što tako bahato životarimo.
 
 Pitamo se ima li smisla, ima li nade.
 
 Ja znam da većina nas koji smo sudjelovali na susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru može posvjedočiti da ima smisla! Sve što su ljudi prošli i proživjeli u tom gradu i naši hrabri branitelji. Ima smisla! Jer mi smo ta Hrvatska za koju su se oni borili, za koju su dali život.
 
Kaže se: naša osveta bit će osmjeh naše djece.
 
Prisjetimo se sada te strašne godine 1991… Sjetimo se kolone stanovnika koji su tako hrabro ostali do kraja u svom gradu. Sjetimo se njihovih suza, njihove patnje i boli.
 
I sada se sjetimo mladeži koja je 30. travnja 2017 sa memorijalnog groblja pješačila u koloni do dvorca Eltz gdje se održalo euharistijsko misno slavlje. To je bila kolona nasmijane, vesele mladeži puna nade i vjere. Cijelim se putem pjevalo, molilo i slavilo Krista! Bio je to susret sa živim Isusom, tajnom Njegove ljubavi i žrtve za nas. Ta mladež je nada Hrvatske koju su sanjali svi koji su iz ljubavi prema domovini žrtvovali svoje živote, da bi mi danas mogli uživati u slobodi.
 
Nama je jasno, da nismo bili u običnom gradu nego u gradu žrtve, u gradu heroja! I zato budimo i mi turbo vod i gradimo tu našu voljenu domovinu.
 
Volimo tu našu grudu! Kopati ćemo po njoj, hraniti se njome i blagoslivljati ju!
 
Krist je naša nada i mi smo vjera živa! Isuse povedi me svojim putem, vrati me mojem domu. Za Hrvatskom mi srce žudi. Evo me Gospodine, mene pošalji.
 
Zapamtite Vukovar! Danas, sutra, zauvijek.
 
 
Magdalena Ivošević
studentica
Frankfurt am Main, 18.11.2017.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari