Pratite nas

Naši u svijetu

Europa je najvažniji partner Amerike, a svijet je sigurniji i pravedniji kad EU i SAD stoje zajedno

Objavljeno

na

Ujedinjeni smo, dodao je predsjednik SAD-a, i u izoliranju Rusije i nametanju cijene koju mora platiti za aneksiju ukrajinskog Krima.

Europa je najvažniji partner Amerike, a svijet je sigurniji i pravedniji kad EU i SAD stoje zajedno – poručio je američki predsjednik Barack Obama danas u Bruxellesu nakon susreta s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem. Obama je dodao da je SAD ujedinjen s EU u predanosti stvaranju TTIP-a,najveće zone slobodne trgovine na svijetu, ali i u predanosti europskoj sigurnosti.Ujedinjeni smo, dodao je predsjednik SAD-a, i u izoliranju Rusije i nametanju cijene koju mora platiti za aneksiju ukrajinskog Krima.

Ako je netko u vodstvu Rusije pomislio da svijet neće mariti, ako je netko mislio kako će napraviti procjep između SAD-a i EU, taj se očito preračunao – poručio je predsjednik Obama u Bruxellesu. Ovo je prvi Obamin posjet sjedištu EU otkako je postao predsjednik, a iz njegovih izjava jasno je da zahlađenje odnosa između Rusije i Zapada zbog krize na Krimu predstavlja poticaj obnovi snažnog savezništva Europe i Amerike, savezništva koje je uvijek postojalo, ali su ga mnogi vidjeli oslabljenim, posebno nakon otkrića da američka tajnaslužba NSA masovno i nekontrolirano nadzire elektroničku komunikaciju milijunaEuropljana, pa čak i europskih državnika. 

– Napredak Europe temelji se na osnovnim principima koji uključuju poštovanjemeđunarodnog prava te suverenosti i teritorijalne cjelovitosti država. Rusija je to prekršila – poručio je Obama na konferenciji za novinare nakon summita EU-SAD.

Obama, Barroso i Van Rompuy spremni su uime SAD-a i EU intenzivirati sankcijeprotiv Rusije ako Moskva nastavi s politikom kakvu je inicirala na Krimu. No, summit EU-SAD imao je i druge važne teme poput stvaranja Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP), o kojem se već pregovara nekoliko mjeseci, ali koje je sada još jednom dobilo poticaj na najvišoj razini.

– To će biti sporazum između jednakih. Nisu samo naše ekonomije jednake po veličini, nego su i naša društva jednaka po vrijednostima – rekao je Barroso i poručio da će TTIP donijeti korist ne samo velikom biznisu, nego i malim i srednjim poduzećima te “svakom kućanstvu”.

Obama je naglasio da će TTIP olakšati i izvoz američkog plina u EU, a to je tema koja je od iznimne važnosti jer nakon krize na Krimu EU želi smanjiti ovisnost europskih zemalja o ruskom plinu.

Pregovori o TTIP-u odvijaju se sporo jer na mnogim područjima postoje oprečni stavovi pregovarača, a Europljani su, među ostalim, zabrinuti kakva će biti zaštita potrošača ako se tržište EU otvori za američke prehrambene proizvode koji koriste više GMO-a. Europljani su također zabrinuti i za poštovanje standarda zaštite okoliša. Obama je pokušao odgovoriti na tu zabrinutost tvrdnjom da TTIP ne treba javno napadati prije nego što je ispregovaran te da on, kao političar “koji se čitavu karijeru zalagao za zaštitu potrošača i zaštitu okoliša”, neće potpisati nešto što narušava ta dva principa.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy naglasio je da su i on i Barroso prenijeli Obami “zabrinutost koja je široko rasprostranjena među građanima Europe”, a to je zabrinutost za privatnost i zaštitu podataka na internetu. EU i SAD dogovorili su, prema riječima Van Rompuya, da se do ljeta potpiše sporazum o zaštiti podatakakoji će dati “jednak tretman građanima EU kao i građanima SAD-a”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Hrvat iz Vojvodine: Živimo u strahu, ugroženi smo i razmišljamo da odselimo iz Srbije

Objavljeno

na

Objavio

‘Jednom smo morali reći dosta ovom poniženju. Oni zaista uživaju ponižavajući nas’, tvrdi Zvonko Rakarić

Htio to priznati netko ili ne, ali Hrvati u Novom Sadu i Vojvodini, barem prema iskustvima moje obitelji, su građani drugoga reda.

Vidi se to po mnogo čemu, a najgore je što državne institucije, koje bi trebale nešto učiniti i reagirati ne čine ništa nego često staju i na drugu stranu, kaže vojvođanski Hrvat Zvonko Rakarić koji s obitelji već 16 godina živi u naselju Rakovac u Sremu na svega desetak kilometara od Novog Sada.

Predstavljajući svoj slučaj Rakarić, inače doktor tehničkih znanosti i izvanredni profesor na Fakultetu tehničkih znanosti u Novom Sadu, kaže kako su ovome sremskom selu na obroncima Fruške Gore kuću kupili 2004. godine.

U početku normalan život pet godina poslije počeo se pretvarati u noćnu moru, koja i danas traje, kada su u Rakovcu nekretnine kupili dvojica bliskih suradnika tadašnje gradonačelnice Novog Sada Maje Gojković koja je danas predsjednica Skupštine Srbije, piše Večernji list

Vraćajući se u prošlost Rakarić kaže kako su nove susjede prihvatili srdačno, ali kako su ubrzo počele prijetnje, vrijeđanja, problemi, prozivanja, ismijavanja, provokacije pa čak i fizički nasrtaji. Jedan od njih mu je rekao kako će dovesti ljude da mu sve sprže i spale pri tome pokazujući na Rakarićevu kuću kao i staviti natpis na ulaz u ulicu na kojemu će pisati „Zabranjeno za pse i Hrvate“.

U više navrata su mu automobilima blokirali i prilazni put koji vodi do njihove kuće. Odmah s početkom problema Rakarićeva supruga Ivana dobila je otkaz na poslu poslije da bi drugo dan na njeno radno mjesto bila zaposlena druga osoba. „Susjedi“ sada prijete i Zvonku najavljujući mu kako mu neće biti produžen ugovor na fakultetu koji je jedini izvor prihoda za njihovu obitelj.

– Nije nam svejedno. Radi se o ljudima koji su imali važne ulog u tragičnim događanjima 90-ih godina. Uznemireni smo i živimo u strahu. Iskreno, razmišljamo i da sve ovo što smo stekli prodamo i odselimo jer želimo živjeti normalno i omogućiti našoj djeci normalno odrastanje. Ovo sada što imamo i kako živimo je sve samo nije normalan život, ističe Rakarić napominjući kako sa svim ostalim mještanima sela nema nikakvih problema, ali i da su i oni u strahu jer znaju kako se radi o moćnim i utjecajnim ljudima u Novom Sadu.

Dodaje i kako su o svemu što doživljavaju od strane novih susjeda u više navrata telefonski pa i pismeno upozoravali srbijansku policiju ,ali bez rezultata. Naime, oni su najčešće dolazili kada sve završi, nisu istražili što se sve događalo niti uzimali izjave te se jasno stavljali na stranu druge strane. O svemu je izviješten i Hrvatsko nacionalno vijeće, ali i veleposlanstvo Republike Hrvatske odakle su dobili signale kako bi bilo dobro da ostanu živjeti u svome selu i u svojoj kući.

– Dugo smo se ustručavali da s ovim izlazimo u javnost. Nismo željeli da na bilo koji način doprinosimo povećanju netrpeljivosti. Stoga vjerujemo da nitko ne može da ospori naše strpljenje.

Jednom smo morali reći dosta ovom poniženju. Oni zaista uživaju ponižavajući nas. Ovo sve što govorim nije u cilju povećanja bilo kakve netrpeljivosti. Naprotiv, duboko sam uvjeren da tolerancija može isključivo postajati kada postoji međusobno uvažavanje i poštovanje, zaključio je Rakarić.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Ivan Grbešić odlikovan Redom Stjepana Radića

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske  Ivan Grbešić, inače, ugledni pravnik, koji živi i radi u Kanadi  Odlukom je predsjednice Republike Hrvatske odlikovan Redom Stjepana Radića za osobito zalaganje u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda, zbog iznimnog doprinosa jačanju veza između iseljene i domovinske Hrvatske te za kulturnu i gospodarsku promidžbu Republike Hrvatske u svijetu.

Na svom facebook profilu Grbešić nije krio radost:

– Kao sinu hrvatskih iseljenika u Kanadi, nije bilo lako vjerovati da će Hrvatska jednog dana biti oslobođena i priznata od ostatka svijeta kao neovisna država, a kamoli da ću jednog dana primiti odlikovanje predsjednice Hrvatske. Tijekom godina mnogo se toga promijenilo, ali ljubav prema Domovini i našem hrvatskom narodu – gdje god bio – nije. Istinski sam počašćen i ponizno zahvalan. Hvala predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović na priznanju – nećemo nikada prestati raditi na povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske!”, napisao je Grbešić

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari