Connect with us

Iz Svijeta

Europa poziva Iran da se pridržava nuklearnog sporazuma, Izrael priprema vojsku

Objavljeno

-

Europski potpisnici nuklearnog sporazuma s Iranom poručili su u utorak da su “izrazito zabrinuti” zbog narušavanja sporazuma iz 2015., dok Izrael tvrdi da se priprema za moguće sudjelovanje u bilo kakvom sukobu između Irana i SAD-a.

Iran je objavio da će povećati zalihe obogaćenog uranija nego što je dopušteno u okviru nuklearnog sporazuma, potez nakon kojeg je američki predsjednik Donald Trump poručio da se Iran “igra s vatrom”.

“Žalimo zbog odluke Irana koja dovodi u pitanje glavni instrument za nuklearna ograničenja”, poručili su ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Velike Britanije u zajedničkoj izjavi s visokom predstavnicom EU-a.

“Pozivamo Iran da odustane od ovog poteza i suzdrži se od daljnjih mjera koje narušavaju nuklearni sporazum”, dodaju.

Napetosti između Teherana i Washingtona porasle su nakon što je Trump povukao Washington iz sporazuma prošle godine i usmjerio se zabrani međunarodne prodaje iranske nafte. Washington također optužuje Iran za napade na dva naftna tankera u Omanskom zaljevu, što Teheran odbacuje.

Europski potpisnici sporazuma nastojali su izbjeći izravno sučeljavanje dva dugogodišnja neprijatelja strahujući da bi to moglo dovesti do rata.

Izrael je potaknuo administraciju Trumpa da nastavi sa sankcijama protiv glavnog neprijatelja Irana, predviđajući kako bi Teheran mogao ponovno pregovarati o većim ograničenjima unutar nuklearnog sporazuma.

Međutim, izraelski ministar vanjskih poslova Izrael Katz izjavio je na međunarodnom sigurnosnom forumu da bi Iran mogao slučajno naići na ono što je nazvao “sivom zonom” u sukobu.

“Trebalo bi uzeti u obzir da bi pogrešni proračuni (iranskog) režima mogli dovesti do prelaska iz “sive zone” u “crvenu zonu”- to jest, vojni sukob”, rekao je na konferenciji Herzliya.

“Moramo biti spremni na to i zato se država Izrael nastavlja posvećivati izgradnji svoje vojne moći u slučaju da će morati odgovoriti na scenarije eskalacije sukoba”, dodao je.

Izrael je dugo prijetio poduzimanjem preventivne vojne akcije kako bi se Iranu onemogućila izrada nuklearnog oružja. Teheran kaže da to ne čini. Jedan od njegovih važnih zastupnika upozorio je u ponedjeljak kako će Izrael biti uništen u roku od “samo pola sata” ako SAD napadne Iran.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif poriče da Iran krši nuklearni sporazum povećanjem zalihe obogaćenog uranija i poručio kako Iran ima pravo reagirati nakon povlačenja SAD-a iz sporazuma.

Prekoračenjem dozvoljenog ograničenja, Teheran bi mogao potaknuti povratak svih međunarodnih sankcija Iranu.

Europski diplomat je na upit hoće li Europa pokrenuti mehanizam rješavanja spora sadržan u sporazumu, poručio da “zasad neće”. “Želimo ublažiti krizu”, dodao je.

(Hina)

 

Iran poručio SAD-u: Ako želite razgovarati, pokažite nam poštovanje

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari