Connect with us

Kolumne

Europa se pretvara u poligon asimetričnog ratovanja putem terorističkih napada

Objavljeno

-

Teroristički napadi u Francuskoj kao jasna poruka francuskim vlastima i cijeloj Europi

Nakon što je pred oko dva tjedna u Francuskoj srednjoškolskom profesoru Samuelu Patty čečenski islamist odrubio glavu, danas su u crkvi Notre-Dame u Nici ubijene još tri osobe, pri čemu je starijoj ženi odrubljena glava. Napad, koji se događa u situaciji pojačanih tenzija između Emmanuela Macrona i Recepa Erdogana, ima jasan islamistički rukopis.

Europa je posljednjih godina postala mjesto izvršenja brojnih islamističkih terorističkih napada, a Francuska je nedvojbeno primarna meta terorista. Imali smo tako teroristički napad 2012. u Touloeseu kad je Francuz alžirskog porijekla ubio tri vojnika, troje djece i židovskog učitelja. Dvije godine kasnije Said i Cherif Kouachi i Amedy Coulibaly ubili su u Parizu 17 ljudi. 13. studenoga 2015. u velikom terorističkom napadu ubijeno je i ranjeno preko 500 ljudi.

I nakon „krvavog petka“ počinjen je čitav niz manjih terorističkih napada, a prošlog mjeseca napadač je u Parizu mačetom ranio četvero ljudi.

Napadači su rođeni u Francuskoj

Ono što je primarno potrebno istaknuti je to da su akteri većine ovih napada francuski državljani muslimanskog porijekla. Uglavnom se tu ne radi o novopridošlim migrantima, nego su napadači rođeni u Francuskoj.

Očito, riječ je o sustavnoj radikalizaciji dijela francuskoga muslimanskog stanovništva koje ne osjeća lojalnost prema francuskoj državi, nego je dio globalne islamističke platforme. Radikalizacija se posebno može uočiti nakon Arapskog proljeća u kojemu je Francuska aktivno sudjelovala, a koje je rasturilo sigurnosnu arhitekturu bliskoistočne regije.

Više od 1.500 francuskih državljana sudjelovao je u ratu na strani Islamske države, a smatra se da je broj povezanih s istom terorističkom organizacijom veći i od 10.000. Svi ovi napadi događaju se u srcu Francuske i jasna su poruka francuskim vlastima, ali i cijeloj Europi.

Desetljeća krive politike

Francuski obavještajni sektor, koji je slovio za jedan od kvalitetnijih u Europi (protuobavještajna DGSI znala se smatrati jednom od najsposobnijih u svijetu), opasno puca svih ovih godina, infiltriran je islamistima, ima loše rezultate u pokušajima infiltracije u terorističke mreže, a niti izvanredno stanje niti intenzivna sekuritizacija terorizma (protueroristički zakon iz 2017.) ne daju rezultata, osim što ograničavaju prava i slobode.

Na naplatu dolaze desetljeća krive politike. Iako su brojni čelnici najvećih EU država, među kojima i bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy svojedobno multikulturalizam proglasili mrtvom ideologijom, 2015. nastavilo se sa sustavnom politikom daljnjeg naseljavanja migranata u Europu, gdje se većina pridošlica nikada ne integrira u domicilno društvo što u perspektivi vodi u radikalizaciju u čemu najvažniju ulogu, kao što u knjizi „Islam na Zapadu“ piše Samir Khalil Samir, igraju propovijedi imama po džamijama.

Jeftin način asimetričnog ratovanja

Prema definiciji terorizam je organizirana upotreba sile i nasilja ili prijetnja upotrebom nasilja kojom se posredstvom intencionalnog širenja straha odnosno terora, a na temelju anticipiranih reakcija širih psiholoških učinaka, nastoje ostvariti politički ciljevi.

Cilj napada u Francuskoj je izazivanje straha, destabilizacija i poruka kako francuske snage sigurnosti, a riječ je o jednoj od najmoćnijih europskih država, ne mogu obavljati svoje zadaće. Pritom su posebno opasni napadi tzv. „vukova samotnjaka“ jer je njihove napade jako teško predvidjeti.

S druge strane, s obzirom na to da su crkve u Francuskoj, i ne samo u Francuskoj, posljednjih godina postale redovite mete napada islamističkih terorista (u pojedinim državama taj posao određuju tzv. antife), moglo se predvidjeti da bi i crkva u Nici, gradu gdje već izvršen teroristički napad pred nekoliko godina, mogla postati objektom napada.

Terorizam je vrlo jeftin način asimetričnog ratovanja, a Europa je posljednjih godina postala poligon takve vrste ratovanja. Za organizaciju terorističkog čina potrebno je vrlo malo novca, a posljedice terorističkog napada su vrlo skupe, i za ekonomiju i za sigurnost svake države. Zato, na žalost, u budućnosti možemo očekivati još veći broj terorističkih napada, posebno ako EU glavešina nastave sa suludom politikom autodestrukcije.

Davor Dijanović / HKV

Macron nakon trostrukog ubojstva u Nici: Francuska je pod napadom

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari