Pratite nas

Komentar

Europarlament usvojio izvješće koje abortus nastoji prikazati kao ljudsko pravo

Objavljeno

na

Europarlament usvojio izvješće koje abortus nastoji prikazati kao ljudsko pravo

U članku 45. Tarabellova izvješća govori se o tome kako “žene moraju imati kontrolu nad reproduktivnim i seksualnim pravima”, što će reći “osiguran pristup abortusu i kontraceptivnim sredstvima”. Izvješće podržava “mjere i aktivnosti” kojima se taj pristup ostvaruje

Europski parlament u Strasbourgu usvojio je jučer izvješće belgijskog europoslanika Marka Tabarella koje za temu ima ravnopravnost muškaraca i žena, i koje abortus nastoji definirati kao ljudsko pravo.

Tabarellovo izvješće usvojeno je sa 441 glasom za, 205 glasova protiv i 52 glasa suzdržana. Ima naslov “Napredak u području jednakosti žena i muškaraca u EU-u u 2013.” i prilično očekivano, usred rasprave o diskriminaciji žena, ubacuje i pitanje “seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava” (SRHR) koje se bavi pravom na abortus kojeg pokušava nametnuti kao temeljno ljudsko pravo.

U članku 45. Tarabellova izvješća govori se o tome kako “žene moraju imati kontrolu nad reproduktivnim i seksualnim pravima”, što će reći “osiguran pristup abortusu i kontraceptivnim sredstvima”. Izvješće podržava “mjere i aktivnosti” kojima se taj pristup ostvaruje.

Istodobno, u dokumentu se naglašava kako ta pitanja ostaju u nadležnosti vlada država članica, dakle načelo subsidijarnosti po ovom pitanju (koje klub socijalista i demokrata svojim dokumentima pokušava osporiti) – ipak je zadržano.

Savez europskih katoličkih udruga Europe (FAFCE) objavio je priopćenje u kojem navodi kako je dokument kontradiktoran.

“Abortus je analiziran kao fundamentalno ljudsko pravo i to je ono čemu Klup zastupnika socijalista i demokrata u parlamentu već dulje vrijeme teži. Oni žele ‘pravo na abortus’ uvesti u Povelju temeljnih ljudskih prava EU-a što je potpuno besmisleno”, stoji u priopćenu FAFCE-a.

Ono što je zanimljivo jest da je izvješće prošlo zahvlajujući glasovima zastupnika iz “konzervativnog” kluba Europske pučke stranke. U tom klubu očito je puno onih koji o “pravu na abortus” razmišljaju kao lijevo-liberalne grupacije u parlamentu.

Naši zastupnici su glasali ovako:

Za Izvješće su glasali Biljana Borzan (SDP), Ivan Jakovčić (IDS), Jozo Radoš (HNS) i Davor Škrlec (OraH). Protiv su glasali zastupnici Andrej Plenković (HDZ), Ivana Maletić (HDZ), Marijana Petir (HSS), Dubravka Šuica (HDZ), Ruža Tomašić (HKS) i Davor Ivo Stier (HDZ). Tonino Picula (SPD) nije prisustvovao glasovanju.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željka MARKIĆ: Zar nije žalosno da niti jedna hrvatska vlada nije osigurala da se u 26 godina snimi film o Vukovaru ili Škabrnji

Objavljeno

na

Objavio

Harrisonovo cvijeće na HRT-u. Film je snimljen 2002. Zar nije žalosno da niti jedan ministar kulture, niti jedna hrvatska vlada nije osigurala da se u 26 godina snimi film o Vukovaru ili Škabrnji poput ovog koji je snimio Francuz Eli Chouraqui?

O Vinkovicima, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Iloku, Dubrovniku, Karlovcu, Slanom, Hrvatskoj Kostajnici… Toliko ljubavnih, obiteljskih priča, toliko junačkih djela, toliko hrabrih, dobrih ljudi.

Nije li sramotno da mi, nakon što su stotine milijuna kuna našeg novca dodjeljivane po političkom ključu raznim “kulturnim” projektima – sjedimo 2017. sretni i zahvalni što u pozadini priče, koja opisuje veliku ljubav i hrabrost Amerikanaca, možemo vidjeti i opis strave i užasa kojem su u Vukovaru bili izloženi Hrvati?, komentirala je Željka Markić.

Podsjetimo Harrisonovo cvijeće (engleski Harrison’s Flowers) je francuska ratna drama iz 2000. koju je režirao Elie Chouraqui prema romanu “Diable a l’avantage” Isabel Ellsen. Radnja se odvija tijekom bitke za Vukovar, usred koje jedna Amerikanka (Andie MacDowell) traži svojeg nestalog supruga, novinara Harrisona, koji je nestao tijekom opsade grada. Film je sniman u SAD-u i Češkoj.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Tomislav Karamarko: Hvala vam, dragi Vukovarci i Škabrnjani, za sve što ste dali i dajete Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Došao je 18. studenoga, datum jakog pečata stradalništva, žrtve, ali i otpora i želje za životom jednoga grada i jedne zemlje.

U porušenom Vukovaru, gradu patnje i boli, niknula je taj dan klica života hrvatske domovine.

Još danas bole i razaraju srce prizori ostataka grada, prepunog leševa, i tužne ispaćene kolone naših sunarodnjaka koji napuštaju ognjišta. Bože dragi, zar opet kolone i križni putevi?

Hvala vam, dragi Vukovarci i Škabrnjani, za sve što ste dali i dajete Hrvatskoj. Hoće li vam ikada ovakva Hrvatska bar djelomično vratiti izgubljeno? Bar molitvu, ljubav i poštovanje, ali i brigu za neku novu djecu Vukovara i Škabrnje…

Zbog vas, ali i svih poginulih branitelja, moramo pobijediti sve one koji dovode u pitanje hrvatsku opstojnost i neovisnost, pa i vlastitu letargiju, bezvoljnost i obeshrabrenost.

“Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našemu Isusu Kristu.”
(1 Kor 15, 57)

18. 11. 1991. – Pad Vukovara i Škabrnje (VIDEO)

Predsjednica objasnila zašto je u Kolonu sjećanja došla u žutim ‘zengama’

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari