Connect with us

Komentar

Europarlament usvojio izvješće koje abortus nastoji prikazati kao ljudsko pravo

Objavljeno

-

Europarlament usvojio izvješće koje abortus nastoji prikazati kao ljudsko pravo

U članku 45. Tarabellova izvješća govori se o tome kako “žene moraju imati kontrolu nad reproduktivnim i seksualnim pravima”, što će reći “osiguran pristup abortusu i kontraceptivnim sredstvima”. Izvješće podržava “mjere i aktivnosti” kojima se taj pristup ostvaruje

Europski parlament u Strasbourgu usvojio je jučer izvješće belgijskog europoslanika Marka Tabarella koje za temu ima ravnopravnost muškaraca i žena, i koje abortus nastoji definirati kao ljudsko pravo.

Tabarellovo izvješće usvojeno je sa 441 glasom za, 205 glasova protiv i 52 glasa suzdržana. Ima naslov “Napredak u području jednakosti žena i muškaraca u EU-u u 2013.” i prilično očekivano, usred rasprave o diskriminaciji žena, ubacuje i pitanje “seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava” (SRHR) koje se bavi pravom na abortus kojeg pokušava nametnuti kao temeljno ljudsko pravo.

U članku 45. Tarabellova izvješća govori se o tome kako “žene moraju imati kontrolu nad reproduktivnim i seksualnim pravima”, što će reći “osiguran pristup abortusu i kontraceptivnim sredstvima”. Izvješće podržava “mjere i aktivnosti” kojima se taj pristup ostvaruje.

Istodobno, u dokumentu se naglašava kako ta pitanja ostaju u nadležnosti vlada država članica, dakle načelo subsidijarnosti po ovom pitanju (koje klub socijalista i demokrata svojim dokumentima pokušava osporiti) – ipak je zadržano.

Savez europskih katoličkih udruga Europe (FAFCE) objavio je priopćenje u kojem navodi kako je dokument kontradiktoran.

“Abortus je analiziran kao fundamentalno ljudsko pravo i to je ono čemu Klup zastupnika socijalista i demokrata u parlamentu već dulje vrijeme teži. Oni žele ‘pravo na abortus’ uvesti u Povelju temeljnih ljudskih prava EU-a što je potpuno besmisleno”, stoji u priopćenu FAFCE-a.

Ono što je zanimljivo jest da je izvješće prošlo zahvlajujući glasovima zastupnika iz “konzervativnog” kluba Europske pučke stranke. U tom klubu očito je puno onih koji o “pravu na abortus” razmišljaju kao lijevo-liberalne grupacije u parlamentu.

Naši zastupnici su glasali ovako:

Za Izvješće su glasali Biljana Borzan (SDP), Ivan Jakovčić (IDS), Jozo Radoš (HNS) i Davor Škrlec (OraH). Protiv su glasali zastupnici Andrej Plenković (HDZ), Ivana Maletić (HDZ), Marijana Petir (HSS), Dubravka Šuica (HDZ), Ruža Tomašić (HKS) i Davor Ivo Stier (HDZ). Tonino Picula (SPD) nije prisustvovao glasovanju.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari