Pratite nas

Europska komisija BiH: Morate dopustiti nastavak uvoza hrvatskim tvrtkama

Objavljeno

na

Bosna i Hercegovina ne bi trebala zahtijevati od Hrvatske više standarde u proizvodnji proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla od onih za svoje potrošače te bi se hrvatski proizvodi trebali nastaviti izvoziti u BiH, rekla je u srijedu Europska komisija očitujući se o odluci BiH da nekim hrvatskim izvoznicima mesa i mesnih prerađevina zabrani izvoz u BiH.U priopćenju Europske komisije koje je objavljeno na internetskoj stranici delegacije Europske unije u BiH ističe se kako gotovo svi hrvatski poljoprivredni proizvodi životinjskog podrijekla ispunjavaju standarde EU o sigurnosti hrane.

Iz Europske komisije pojašnjavaju kako je EU s Hrvatskom dogovorila prijelazno razdoblje do kraja 2015. do kojega hrvatske tvrtke koje ne ispunjavaju te standarde a žele izvoziti u druge države-članice Unije moraju ispuniti određene strukturne uvjete.

“Kao dio ovog prijelaznog aranžmana tvrtke o kojima je riječ u Hrvatskoj ne mogu slati svoje proizvode ostalim državama članicama EU. Proizvodi ovih tvrtki mogu biti na hrvatskom tržištu jer takve tvrtke u cjelosti osiguravaju sigurnost hrane. Ovi proizvodi mogu se izvoziti u treće zemlje kao što je Bosna i Hercegovina ukoliko se zemlja odredišta slaže”, navodi se u priopćenju uz podsjećanje kako se izvoz po ovom osnovu iz Hrvatske u BiH bez poteškoća odvijao na temelju bilateralnog sporazuma dvije države sve do 1. srpnja kada je Hrvatska ušla u EU.

Europska komisija nije zanijekala pravo BiH da provjeri ispunjavaju li tvrtke iz Hrvatske minimalne standarde sigurnosti u prizvodnji hrane jednake onima koji su na snazi u BiH no istodobno je istaknula kako se od hrvatskih izvoznika ne može tražiti da oni budu viši nego što je to slučaj s proizvođačima unutar BiH.

Europska je komisija vlastima BiH poručila kako bi se morao dopustiti uvoz svih prehrambenih proizvoda tvrtki iz Hrvatske zavedenih u registar objekata koji imaju dopuštenje za proizvodnju hrane životinjskog podrijetla.

Reagiranje Europske komisije uslijedilo je nakon što je ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ranije tijekom srpnja uvelo zabranu uvoza mesa i mesnih prerađevina za one tvrtke iz Hrvatske koje još nisu ispunile kriterije za izvoz na tržite država-članica EU.

Ta zabrana odnosi se na više od pedeset klaonica i pogona za preradu mesa u Hrvatskoj a u BiH su je obrazložili činjenicom kako su za proizvođače iz Hrvatske prestale vrijediti odredbe sporazuma o slobodnoj trgovini među zemljama središnje Europe (CEFTA) koje su propisivale blaže standarde od onih na kojima inzistira EU.

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Admiral Domazet Lošo večeras u Münchenu, a u četvrtak na tribini u Offenbachu

Objavljeno

na

Objavio

Poznati hrvatski politolog, geostrateg i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo  gost je Hrvata i njihovih zajednica u Njemačkoj, gdje će na tribinama predstavljati svoju knjigu  ‘Admiralovi zapisi 2 – Što je istina’.

Prva tribina održat će se danas u 19,30 sati u Hrvatskom domu (Schwanthalerstr. 96, 80336 München) a hrvatske iseljenike na admiralovo predavanje poziva Akademski krug Hrvatske katoličke župe München.

Marljivi organizatori bez obzira na radni dan očekuju veliko zanimanje hrvatskih iseljenika za admiralovu tribinu s obzirom na poznate njegove stavove vezane uz Hrvatsku, Domovinski rat i globalizacijske procese koje ovaj geostrateg već godinama detaljno analizira vođen svojim istraživanjima, vojnom izobrazbom i domoljubljem.

Dva dana kasnije u četvrtak 23.11.u 19:30 sati admiral Lošo gostuje  u Martinseestraße 2, 63150 Heusenstamm, nadomak Offenbacha, na tribini koju organiziraju Hrvatski katolički forum  i Hrvatska katolička zajednica Offenbach/M. Bit će to prava prigoda da se iz prve ruke čuje što je admiralova istina o hrvatskoj političkoj zbilji, a ujedno da iseljenici saznaju kako admiral Domazet Lošo geostrateški gleda na hrvatsko iseljeništvo, njegovu finacijsku potporu domovini i investicije koje hrvatska politika već dvadesetak godina nije u stanju pravilno usmjeriti, a neprestano se govori o značaju i snazi hrvatskog iseljeništva, te njegovom povratku u domovinu.

Tko je tu zakazao i kakva je budućnost iseljene Hrvatske, daljne masovno iseljavanje ili državna strategija koja potiče imućnije isljenike na povratak, investiranje i zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se izbjegao daljni egzodus mladih i stručnih kadrova  iz domovine, čiji odlazak osiromašuje zemlju koja je uložila velika sredstva u njihovo obrazovanje? Iseljenici traže već duže vrijeme odgovore i na ta njima zanimljiva i životno značajna pitanja.

Također poznati su admiralovi stavovi vezani uz BiH odakle porijeklo vuče mnoštvo hrvatskih iseljenika, kada u svojim javnim nastupima kaže:

“Ono što je ključno u BiH jest što će se događati sa hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini. Problem Hrvata BiH ne može se riješiti ako se problem Hrvata i BiH ne stavi kao pitanje broj jedan hrvatske vanjske politike. Sadašnje stanje je posljedica neimanja politike Hrvatske prema BiH nakon smrti Tuđmana, pa čak i nema koncepta kakva bi trebala biti politika prema BiH. Hrvatska politika se mora jasno opredijeliti i odrediti svoje interese u BiH. Ona mora pratiti i politiku velikih sila gdje planovi već postoje, naglašava admiral Domazet Lošo.

Zanimljivo je da je hrvatski admiral bio  sudionik i planer glavnih vojnih operacija OS RH od početaka do svršetka Domovinskog rata, a 1992. je uz Gotovinu, jedan od glavnih zapovjednika Livanjske bojišnice i bojnoga područja koje je obuhvaćalo sjevernu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu.

Bez obzira na te njegove ratne zasluge zbog toga što je bio  supotpisnikom “Otvorenog pisma  dvanaestorice hrvatskih generala” javnosti,  tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić ga je prisilno umirovio stoji u generalovoj biografiji.

Zoran Paškov

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari