Pratite nas

Iz Svijeta

EK ne želi reći da provodi Sorosev plan…ali svi njihovi koraci i ideje glede migracije idu u tom smjeru

Objavljeno

na

Mađarska vladajuća stranka Fidesz, koja se priprema za izbore u travnju sljedeće godine, obećala je u četvrtak da će građanima pokazati kako milijarder George Soros ima plan dovesti milijune migranata u Europu.

Fidesz je zatražio od vlade premijera Viktora Orbana da provede “nacionalno izjašnjavanje” o planu Bruxellesa da raspodijeli tražitelje azila u EU, tjedan nakon što je Europski sud presudio protiv žalbe Mađarske i Slovačke.

Ranije slične konzultacije provedene su na način da su građanima poslani upitnici na kojima je vlada razjasnila svoje stajalište te građane upitala da li se slažu. Soros, mađarski Židov koji je uložio dobar dio svojeg bogatstva u financiranje skupina za ljudska prava i razvoj demokracije, cilj je već dugo Orbanove vlade.

Lajos Kosa, potpredsjednik stranke Fidesz, rekao je da bi se nacionalne konzultacije trebale fokusirati na navodni Sorosev plan.

“Europska komisija ne želi reći da provodi Sorosev plan… ali svi njihovi koraci i ideje glede migracije idu u tom smjeru”, rekao je Kosa, opisujući prošlotjedni neuspjeh Mađarske pred europskim sudom kao nešto što Sorosevu planu “otvara vrata”.

Sud EU odbacio je prošli tjedan tužbu Mađarske i Slovačke koju su te dvije zemlje podnijele zbog odluke Vijeća EU o privremenom mehanizmu obveznog premještanja tražitelja azila.

Prema toj odluci, zemlje članice EU moraju prihvatiti svoj dio migranata koji su stigli u Europu, a nalaze se u Grčkoj i Italiji, no odluka suda ponovo je aktualizirala spor između istočnih i zapadnih članica i načela kohezije Unije. Mađarska je odmah rekla da neće promijeniti svoje protuimigrantsko stajalište.

Orban u Europskom parlamentu: George Soros uništio je živote milijuna ljudi

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Kosovo glasovalo za stvaranje nacionalne vojske

Objavljeno

na

Objavio

Parlament Kosova, koje se dosad oslanjao na zaštitu NATO-ovih snaga, glasovao je u četvrtak za uspostavu vojske od 5000 vojnika, unatoč prigovorima srpske manjine koja tvrdi kako je takav potez nelegalan.

Tri zakona, koja je kosovska vlada predložila pri prvom čitanju u četvrtak, unaprijedili su ovlasti lako naoružanih Kosovskih snaga sigurnosti prema transformaciji u vojsku.

Vlada je kazala da takav potez zaobilazi potrebu mijenjanja ustava. Nacrte zakona poduprijelo je 98 od 120 zastupnika u parlamentu, dok je 11 srpskih predstavnika bojkotiralo glasovanje. Odobrenje u drugom čitanju, koje će se biti za nekoliko dana, potrebno je kako bi se zakoni usvojili.

Zamišljeni zakoni namjeravaju stvoriti vojsku od 5000 aktivnih vojnika i 3000 pričuvnih vojnika. Kosovske snage sigurnosti čini 2500 pripadnika koje je obučavao NATO za slučajeve kriznih situacija, civilne zaštite i održavanja reda. “Ta tri zakona imaju jedan zadatak, a to je da zaštite teritorijalni integritet Kosova i da zaštite građana svih zajednica na Kosovu”, izjavio je premijer Ramush Haradinaj uoči glasovanja.

Srpski predstavnici, koje podupire Beograd koji ne priznaje nezavisnost Kosova, u prošlosti su blokirali svaki takav pokušaj uz napomenu da bi stvaranje nacionalne vojske zahtijevalo promjene ustava. Zadnji je takav pokušaj bio prošle godine.

NATO je također upozorio Prištinu da ne ide u proces stvaranje vojske ukoliko nisu donesene ustavne promjene koje će poduprijeti srpska manjina, iako nije protiv mijenjanja Kosovskih snaga sigurnosti. “Svaka promjena strukture, ovlasti i misije Kosovskih snaga sigurnosti, odluka je kosovskih vlasti”, kazao je za Reuters dužnosnik NATO-a.

“Ukoliko se ovlasti tih snaga povećaju, Sjeveroatlantsko vijeće trebat će preispitati razinu NATO-ovog angažmana na Kosovu”, napomenuo je NATO-ov dužnosnik. NATO savez na Kosovu je rasporedio 4000 vojnika.

Njegove su snage ondje prisutne gotovo dva desetljeće nakon završetka rata na Kosovu, kada su snage Sjevernoatlantskog saveza zračnim napadima zaustavile ubijanje i protjerivanje albanskih civila koje su provodile srpske snage.

Sjedinjene Države i većina Europske unije priznaje Kosovo. Rusija i Kina, kao stalne članice Vijeća sigurnosti, podupiru Srbiju u nepriznavanju Kosova, što sprječava pridruživanje Kosova Ujedinjenim narodima.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Spavaonica, bar, bordel: mnoga naličja domova migranata u Italiji

Objavljeno

na

Objavio

Nekoć popularna destinacija za odmor talijanske srednje klase, Castel Volturno, sada je oronulo obalno zdanje iz noćne more gdje Nigerijci otvaraju svoje domove drugim migrantima željnima hladnog piva i brzog seksa.

Trošna zdanja na obali postala su spavaonice, barovi i javne kuće za migrante koji nemaju boljeg mjesta za razonodu. Nazivaju ih kućama “za povezivanje”.

“Ovdje radim isto što i druge djevojke”, rekla je 26-godišnja Nigerijka Grace koja nije htjela otkriti svoje stvarno ime.

“Ne sviđa mi se to, ali radim što moram. Nemam izbora. Nemam posao niti nekoga kome bih se mogla obratiti za pomoć”, kazala je za Reuters ispred javne kuće.

Smješten na obali 48 kilometara sjeverno od Napulja, ovaj otrcani grad korijene vuče još iz doba Etruščana, prije stvaranja Rimskog Carstva, i bio je popularno ljetovalište Napolitancima tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća.

Desetljeće poslije postao je utočište za stradale u razornu potresu koji je preko 250.000 stanovnika ostavio bez domova.

Nakon što su turisti prestali posjećivati grad, ekonomija se urušila zajedno s impresivnim vilama i stambenim blokovima koji su sada postali dom afričkim migrantima i onima koji nemaju boljeg izbora.

“Imamo oko 30.000 soba koje su sagrađene ilegalno i sada zjape prazne”, rekao je gradonačelnik Dimitri Russo za Reuters, objašnjavajući poplavu bespravne gradnje u vrijeme turističkog buma prije pedesetak godina.

Russo je kazao kako su mnoge kuće u to doba sagrađene bez kanalizacije i nisu prikladne za život. To nije odvratilo nove stanare, migrante koji su pobjegli od gladi, siromaštva i ratova u Africi u nadi da će na talijanskim obalama dobiti priliku za novi početak.

Moj dom je bordel

Na mračnom neasfaltiranom putu koji siječe glavnu ulicu, slabo svjetlo obasjalo je ženu koja puši cigaretu na trijemu. Ona je domaćica kuće u koju su svi dobrodošli.

U kući šestorica afričkih muškaraca sjede oko stola zatrpanog praznim bocama. Jedan od njih nježno plete kosu mlade Nigerijke.

Neki muškarci dolaze na piće, cigaretu i poslušati tračeve; drugi pak dolaze da bi platili djevojkama poput Grace 20 dolara za seks.

Dok joj muškarac češlja kosu, Grace sjedi prikovana uz TV ekran prateći nigerijsku seriju. Njezin novi život u Europi nije trebao ovako izgledati. U Italiju je stigla prije godinu dana, sanjajući da će ondje steći bolje obrazovanje.

Nakon što je boravila u centrima za migrante u Torinu i Rimu, ostala je bez dokumenata. Potom je, zajedno s drugim migrantima bez posla i dokumenata, završila u Castel Volturnu.

“Sve tamošnje djevojke duguju novac kriminalnoj organizaciji koja ih je dovela ovamo,” kazao je Andrea Morniroli iz lokalne neprofitne organizacije Dedalus koja se bori protiv trgovine ljudima.

“Kuće za povezivanje”, uobičajene uz krijumčarske puteve u Africi i dosad nepoznate u Italiji, otežale su im posao.

“Nigerijska prostitucija seli se u kuće jer su im ulice postale preopasne, što nam otežava lociranje djevojaka”, rekao je Morniroli za Reuters.

Godine 2016. je u Italiju stiglo 11.000 žena. Taj se broj prepolovio u 2017. prema podacima Ureda za migracije, iz kojeg također stiže procjena da je osam od deset žena bilo žrtvama trgovine ljudima.

Prvi pravi val doseljenika iz Afrike stigao je 80-ih godina. Radili su na poljima rajčica i unajmljivali jeftine kuće. Tijekom godina se u gradu okupila velika populacija migranata koji su se našli pred zidom, od onih kojima su uskraćeni dokumenti do osoba koje nisu mogli pronaći trajno zaposlenje.

Udomaćili se i kriminalci

Castel Volturno također je bio odredište osiromašenih Talijana koji su u okolnim gradovima jedva spajali kraj s krajem.

Prema popisu stanovništva, grad nastanjuje 26.300 stanovnika od kojih više od četiri tisuće nisu Talijani. Nešto više od 2,5 tisuće ih je iz Afrike, a ostatak čine manje zajednice Ukrajinaca, Poljaka i Rumunja.

Gradonačelnik Russo kaže kako je stvarna populacija grada gotovo dvostruko veća, zbog čak 15 tisuća ilegalnih migranata. Neki su tek pristali nakon opasnog prekomorskog putovanja dok drugi žive u Italiji već godinama, dodao je Russo.

Za mnoge od njih to je dom daleko od doma, gdje su hrana, jezik i atmosfera domaći.

Ali udomaćile su se i nigerijske kriminalne organizacije.

“Stalna prisutnost migranata, legalnih i ilegalnih, zajedno s nedostatkom zakonskih regulative pretvorile su Castel Volturno u središte za trgovinu ženama”, rekao je Morniroli.

“Ja sam bila na tim ulicama prije gotovo dvije godine”, rekla je Promise, 34-godišnja žena koja također nije htjela otkriti svoje pravo ime.

Sada udana majka dvoje djece, Promise objašnjava kako ju je na dolazak u Italiju namamila žena iz njezinog sela koja joj je obećala posao krojačice.

Uspjela je pobjeći i potražiti pomoć u Casi Rut, utočištu za žrtve trgovine ljudima koje vode časne sestre u Caserti, u blizini Napulja.

Promise je trebalo dvije godine da se oporavi od tih događaja, a kaže da je njezin oporavak započeo onog dana kada je napustila Castel Volturno.

“Ako želiš drugačiji život, ne možeš ostati ondje”, dodala je.

Bijeg udajom ili svodništvom

Jedna od časnih sestara iz centra u Caserti kazala je kako je Castel Volturno postao zajednica izopćenika te je iskorištavanje tamošnjih žena postala normalna pojava.

“Izvodimo ih iz tog okruženja te ih potičemo na dijalog s drugim kulturama”, rekla je sestra Rita Giaretta za Reuters. “U suprotnom, jedini način da žene izađu iz kruga prostitucije jest da se udaju ili da i same postanu svodnice.”

“Kada je Promise stigla na ulice, postojalo je samo nekoliko kuća koje su nudile seks i alkohol. Danas su one posvuda”, dodala je Giaretta.

“Takve kuće postaju sve popularnije jer uz prostituciju nude i hranu, piće i zabavu, a najveći problem leži u tome što se situacija skriva od šire javnosti”, rekao je Morniroli.

Gradonačelnik se ne slaže s Mornirolijem te tvrdi da su neke od navodnih javnih kuća zapravo samo neslužbeni restorani i barovi koje su afričke žene pokrenule u svojim kućama radi zarade.

Rose, 27-godišnjakinja koja poslužuje tradicionalna nigerijska jela u svom domu tvrdi da upravo ona vodi jedan takav restoran.

“Nekoć sam pomagala majci pri kuhanju pa sam odlučila otvoriti svoj bar”, rekla je Rose.

Prije četiri godine bila je u lancu prostitucije u Francuskoj, no prestala se time baviti kada je otvorila svoju kuću.

“Moja je budućnost u ovom poslu”, rekla je za Reuters, pritom inzistirajući kako se u njezinoj kući ne prodaje seks.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari