Connect with us

Komentar

Europska komisija ‘otkantala’ Pupovca: Nismo mjerodavni

Objavljeno

on

Ministarstvo uprave obustavit će u roku od osam dana odluku o ukidanju ćirilice u Vukovaru ako se pokaže da je neustavna, potvrđeno je iz Ministarstva za srbijansku novinsku agenciju Tanjug.

[ad id=”68099″]

Takva odluka zatim bi se morala proslijediti Vladi te bi o njoj bio obaviješten Grad Vukovar. Na Vladi je zatim da pokrene postupak pred Ustavnim sudom u roku od 30 dana, inače odluka o obustavi primjene općeg akta prestaje vrijediti.

Za sada iz Ministarstva uprave ne žele ocjenjivati je li Ustav ovakvom odlukom povrijeđen te ističu da ona još nije ni stupila na snagu.

Nismo mjerodavni za ćirilicu u Vukovaru, objavila je glasnogovornica medijske službe Europske komisije odgovarajući na molbu da prokomentira odluku Gradskog vijeća Vukovara o izmjenama Statuta koje se odnose na prava nacionalnih manjina.

Ističe kako povelja o osnovnim pravima u Uniji zabranjuje diskriminaciju na temelju pripadnosti nacionalnoj manjini. No, Komisija nema opću mjerodavnost u vezi s manjinama.

“Nismo mjerodavni za ćirilicu u Vukovaru, objavila je glasnogovornica medijske službe Europske komisije odgovarajući na molbu da prokomentira odluku Gradskog vijeća Vukovara o izmjenama Statuta koje se odnose na prava nacionalnih manjina.”

Na takvo tužibabsko cmizdrenje Pupovca i njegovog SNV-a, kao što bi stari rekli “našli su crkvu di će moliti Boga!” Činjenica da niti jedna država u EU nema zakon o manjinama kakvog ima RH, niti ga kao takvog želi imati; da niti jedna EU članica ne koristi dvojezične natpise kako bi etničkim manjinama prevodila imena državnih institucija, gradskih tablica, itd. govori dovoljno.

A ono što Milorad Pupovac i srbijansko četnička Vlada iz susjedne države žele nametnuti u Hrvatskoj jest da su Srbi u RH AUTOHTONI NAROD, a ne etnička manjina. Po europskim pravilima i normama NACIJA je ona čija je država, dok svi ostali građani postaju dio te nacije primitkom državljanstva/domovnice. A etnička pripadnost je ono što je njihovo porijeklo, npr. Kinez rođen u Njemačkoj koji ima tamošnje državljanstvo je Njemac po nacionalnosti, a kineskog etničkog porijekla. Upravo taj status je ono što Pupovac, Kosanović, i ostala klapa u SNV & Novosti NE ŽELE.

Kao što to ne žele niti “jugoslaveni” poput Teršelićke, Pusićke, Mesića, splitskih “satiričara” i svih njihovih poltrona. Stoga, od trenutka samostalnosti RH, igraju se krivim riječnikom, krivim prijevodima, krivim tumačenjima. Uostalom, RH je ušla u EU sa jednim službenim jezikom, koji se zove Hrvatski čije je pismo Latinično. To poglavlje je riješeno prije no što je Pusićka stigla u fotelju Ministrice. A to što je Jovanović želio to promjeniti i tvrdio da je službeni jezik u RH “srpsko-hrvatski” , da su zapravo to jedan te isti jezik sa dva pisma, te da su službena i latinično i ćirilicno pismo je podli pokušaj progurivanja srpskog jezika među službene europske jezike – što nije.

Makar u doglednom razdoblju. Stoga, Hrvatska mora ostati ustrajna u očuvanju svoga jezika, pisma, te nacionalnosti. A etničkim manjinama se ionako pružaju prava koja su daleko veća nego u bilo kojoj samosvjesnoj europskoj državi. Ako ćemo u bilo čemu naći podršku EU onda će to biti upravo po ovom pitanju, jer niti jedna EU zemlja neće dopustiti da joj etničke manjine skaču po vratu kao što Srbi/jugoslaveni rade u Hrvatskoj!

Katarina B.B./kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari