Connect with us

Politički rentgen

Filipović: Najnovije prognoze Komisije potvrda dobrog rada Vlade

Objavljeno

-

Koga je briga za jedan, ili dva plakata u Vukovaru, koga je briga koji plakat je ljepši, koga je briga hoće li biti dvije, tri, ili četiri kolone u Vukovaru, koga je uopće briga hoće li Pupovac baciti, ili neće baciti vijenac u Dunav, koga je uopće briga hoće li HOS biti na čelu, ili na začelju jedne jedinstvene kolone sjećanja i pijeteta u kojoj su svi isti i koga je briga što Marko Skejo voli Hitlerov brk? Demokracija je! Ono što je bitno i ono što je jedina istina, fokus nacije usmjeren je prema stabilnost, sigurnosti i prosperitetu naše Domovine, prema redovitoj isplati i rastu mirovina i plaća, a nadasve je bitan mir u državi koja je okružena geostrateškim izazovima i raznim prijetnjama u stanovitoj globalnoj svjetskoj krizi, koja ni nas nije mimoišla.

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Hrvatska vlada, na čelu s Andrejom Plenkovićem suvereno je prošla kroz sve krize i izazove koji su iza nas, pa položivši domaću zadaću i ispunivši politička obećanja, što i jest temeljna uloga i poslanje vladajućih, nema nikakve sumnje, znati će i moći će nastaviti suvereno preskakati sve balvane, koje im legitimno podmeće oporba, jer oporbena uloga i jest biti kritična, čak i preko granica dobrog ukusa. Svatko ima demokratsko pravo bacati vijenac u Dunav bez obzira kakva mu krajnja primisao bila, kao što svatko ima legitimno pravo to spriječiti u granicama koje dopušta zakon, no ako su te provokacije koje dolaze od bilo koga jedini alati kojim se pokušava uzdrmati stabilnost vlasti i države, onda su to jeftini i neučinkoviti alati, koji često puta izazovu kontraefekt i postaju uteg u rukama majstora koji ih koriste. Što znači jedan vijenac u Dunavu, ako mi možemo baciti tisuću vijenaca i tisuću lampiona, pa neka plove do Beograda kao znakovita poruka ratnim gubitnicima? To je potez, koji bi zasigurno ubrao političke simpatije!

Ono što je afirmativno, skriva se kao zmija noge, a ono što je dobro želi se prikazati medijski nevažnim, tako da rijetko koji novinar, zaslijepljen trkom za senzacionalnim lajkovima uopće ima motiv komentirati dobre vijesti. A dobrih vijesti uvijek ima, nasuprot crnoj kronici i senzacionalnim skandalima koji nas guraju korak nazad u Balkansku krčmetinu. Formalno smo u Europi, a dušom nam vlada Balkan.

Gospodarski uspjesi Republike Hrvatske najbolji su odgovor onima koji se orjunaški sprdaju s Hrvatskom, a među njima je uvijek prvi notorni Boris Dežulović. Ono što je bitno, jest činjenica da ministar Davor Filipović nikada ne prelazi cestu dok je crveno na semaforu, a tu poruku iz studentskih dana kao šalu na svoj vlastiti račun, lopovi i mrzitelji svega Hrvatskog, nikada neće shvatiti. U njima je Balkan i Smojina jugoslavenština!

Evo što nam donosi ta formalna EU u svojim objektivnim prognozama, koje je naša Vlada, poslovično s konzervativnim procjenama uvijek nadmašila. Bili smo uvijek bolji, nego nam je EK to predviđala, bolji nego smo to sami prognozirali i to je prava istina.

Europska komisija poslala je jasnu i optimističnu poruku Hrvatskoj: Naime, Europska komisija (EK) u srijedu je u svojim jesenskim gospodarskim prognozama priopćila da će rast hrvatskog BDP-a ove godine biti drugi najviši u EU-u i da će ostati među najvišima i sljedeće dvije godine, dok bi inflacija s ovogodišnjih 8,1 posto trebala pasti na 2,4 posto u idućoj godini.

Prema EK, hrvatsko gospodarstvo ove bi godine trebalo rasti 2,6 posto, što je drugi najviši rast u EU-u, nakon Malte čiji bi BDP trebao rasti četiri posto.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u srijedu da je u odnosu na kolovoz već došlo do osjetnog pada inflacije, a isto tako, procjene Europske komisije o njenom usporavanju u idućoj godini, kao i o rastu BDP-a, potvrda su jako dobrog rada Vlade Andreja Plenkovića.

Ministar Davor Filipović je, odgovarajući na pitanje novinarke o jenjavanju inflacije, podsjetio da su s tim ciljem u rujnu obavljeni razgovori s predstavnicima najvećih trgovačkih lanaca, a također, Vlada je ograničila cijene 30 skupina proizvoda.

“Možemo vidjeti da je u odnosu na kolovoz sada već došlo do osjetnog pada inflacije. Trenutno je na najnižim razinama još od siječnja prošle godine”, izjavio je ministar Filipović, koji je nazočio predstavljanju prvog slovensko-hrvatskog biznis magazina “Next Business Hrvatska – Slovenija”.

Podsjetimo, nakon kolovoskog skoka na 7,8 posto, inflacija je u rujnu na godišnjoj razini iznosila 6,7 posto, dok je prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku u listopadu usporila na 5,8 posto. Filipović je podsjetio i na Vladino ograničavanje cijena električne energije, plina i naftnih derivata, a i poručio da će i dalje činiti sve da bi poduzetnicima i cijelom gospodarstvu osigurala koliko-toliko stabilan okvir poslovanja.

‘To je potvrda da dobro radimo’

Također, istaknuo je i prognoze Europske komisije o usporavanju inflacije u Hrvatskoj u idućoj godini. “To je isto potvrda da dobro radimo i dobro upravljamo cijelim ovim procesom u kojem se nalazimo, a to su permanentne krize”, ustvrdio je ministar.

Naime, Europska komisija (EK) u srijedu je u svojim jesenskim gospodarskim prognozama napisala da će rast hrvatskog BDP-a ove godine biti drugi najviši u EU-u i da će ostati među najvišima i sljedeće dvije godine, dok bi inflacija s ovogodišnjih 8,1 posto trebala pasti na 2,4 posto u idućoj godini.

Prema EK, hrvatsko gospodarstvo ove bi godine trebalo rasti 2,6 posto, što je drugi najviši rast u EU-u, nakon Malte čiji bi BDP trebao rasti četiri posto.

Kazimir Mikašek-Kazo

Procjene EK: rast hrvatskog BDP-a drugi najviši u EU-u

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas