Pratite nas

Europska Komisija radi detaljnu analizu Ustava BiH

Objavljeno

na

Pravne službe Vijeća Europske unije i Europske komisije uradit će detaljnu alizu Ustava Bosne i Hercegovine te utvrditi koje to odredbe u ovom, kao i ustavima entiteta, nisu u skladu s pravnim normama EU, kako bi one bile promijenjene, glasi jedan od zaključaka sastanka u Luksemburgu.

Ministri vanjskih poslova 28 država članica EU, kako saznaje „Dnevni avaz”, na sastanku Vijeća za vanjske odnose (FAC) složili su se da pravnici dvije evropske institucije detaljno protresu ustave u BiH, kao i neke od ključnih zakona, uključujući Izborni zakon BiH te Kazneni  zakon.

Nakon urađenih analiza, pravnici će dati svoj izvještaj i prijedloge promjena koje se moraju učiniti kako bio odblokiran put BiH ka EU. Sve to mora biti urađeno prije listopadskih izbora u BiH.

– Mi jesmo svjesni da je vaš pravni sistem proistekao iz Dejtona i da je on stvorio niz problema. EU želi da se oni otklone i BiH napreduje ka punopravnom članstvu. No, da bi se bh. ustav i bitni zakoni promijenili, mora postojati spremnost u BiH i EU će od izabranih zvaničnika, ali i predstavnika civilnog društva, pa i vjerskih institucija, tražiti stav i podršku. Ako je dobijemo, uradit ćemo sve što je u našoj moći da promjene budu što bezbolnije i kvalitetnije – stav je visokopozicioniranog diplomate koji je za „Dnevni avaz” govorio pod uvjetom anonimnosti.

Jučer su neki od evropskih zvaničnika analizirali domete sastanka FAC-a o BiH. Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg (William Hague) na Twitteru je objavio dva komentara.

– Europska unija jedinstvena je u osudi bilo kakve secesionističke retorike i politike u Bosni i Hercegovini. Bitan signal za koji se Velika Britanija snažno zalagala. Zadovoljan sam što su države EU istakle svoju jedinstvenu podršku teritorijalnom integritetu BiH i njenoj budućnosti u EU – napisao Hejg.

Nakon sastanka FAC-a pokazalo se da su u zaključcima o BiH pretočeni tek dijelovi onoga što su ranije zagovarale Hrvatska, Austrija, Velika Britanija, Slovenija, Mađarska i Slovačka, prenosi Fena.

– Tekst zaključaka je siže onoga o čemu je svih 28 ministara suglasno – navodi ovaj diplomat.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Kamenjar

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Mile Kvesić, Hercegovina u mom srcu

Mala kuća ispod brda
To je moja rodna gruda
Tu su moji preci bili
I mene su odgojili.

Na kamenu ja sam rođen
Tu je pošten život vođen
Pradjedovi od davnina
Čekali su uvijek sina.

Kamenjar nam suđen bio
Tu nam život bio mio
Što imali to cijenili
Zadovoljni uvijek bili.

Opisati svima teško
Taj kamenjar sivi
Ali čovjek gdje je rođen
To voli i živi.

Otišo sam jednog dana
S kamenjara svoga
Al ga nosim ja sa sobom
On je dio srca moga.

Tekst: Ivan Čuljak, Bjelovar

facebook komentari

Nastavi čitati

Gluposti

U Zagrebu paljenje svijeća za žrtve ‘zločina HVO-a i HV-a u BiH’

Objavljeno

na

Objavio

SERGE BRAMMERTZ PODRŽAO RAD INICIJATIVE MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

Inicijativa mladih za ljudska prava organizirat će u ponedjeljak na Trgu Francuske Republike u Zagrebu paljenje svijeća za žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u BiH.

“Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u BiH, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zlorabili i osramotili“, stoji u najavi Inicijative mladih iz koje dodaju da tim aktom žele iskazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut, ali i preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina.

“Želimo pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istodobno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava, piše DnevniList.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari