Connect with us

Iz Svijeta

Europska komisija: Sjeverni tok 1 zatvoren pod lažnim izgovorima

Objavljeno

-

Europska komisija optužila je u petak rusku državnu energetsku tvrtku Gazprom da se poslužila lažnim izgovorima kako bi zaustavila isporuku plina Njemačkoj plinovodom Sjeverni tok 1 ispod Baltičkog mora.

“Gazpromova objava danas poslije podne da i dalje zatvara (Sjeverni tok 1) uz lažne izgovore još je jedna potvrda da je nepouzdan dobavljač”, objavljeno je u petak navečer na Twitteru Europske komisije

“To je i dokaz ruskog cinizma, jer radije prosipa plin umjesto da poštuje ugovore”, dodaje ured glasnogovornika EK-a.

Gazprom je ranije najavio da će plinovodom Sjeverni tok 1 isporuke ponovno poteći u subotu po završetku radova na održavanju, da bi naknadno objavio da ga neće pustiti u pogon jer na glavnoj plinskoj turbini na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga curi ulje.

Radovi na održavanju trajali su tri dana.

Sjevernim tokom 1, koji ide ispod Baltičkog mora, ruskim plinom opskrbljuju se Njemačka i druge države.

Gazprom je i ranije smanjene isporuke opravdavao radovima na održavanju, ističući da mu nisu vraćene turbine koje je poslao Siemens Energyju na servis.

Moskva pripisuje probleme sa Sjevernim tokom 1 sankcijama, koje su, kako tvrdi, omele uobičajeni posao održavanja. Bruxelles pak uzvraća da je to izgovor, optužujući Rusiju da plin koristi kao ekonomsko oružje.

Europske zemlje u međuvremenu uvode mjere štednje kako bi osigurale dovoljno plina za zimu i pokušavaju pronaći nove izvore nabave, a ponovo uključuju i već ugašene termoelektrane na ugljen.

Sjeverni tok 1 jedna je od glavnih opskrbnih ruta Europe plinom.

Siemens Energy je objavio da trenutno nije uključen u posao održavanja koji provodi Gazprom. Rekao je da je spreman pomoći ako je potrebno i da je održavanje isključeno iz sankcija.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari