Connect with us

Europska unija ima vrlo jasna očekivanja od Srbije

Objavljeno

-

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele istaknuo je u ponedjeljak, na početku svog posjeta Beogradu, da Bruxelles podupire europski put Srbije i ukazao na tri ključna zadatka – gospodarski oporavak zemlje i provođenje reformi, uvođenje vladavine prava i normalizaciju odnosa s Prištinom.

Fuele je posjet Srbiji započeo razgovorom s predsjednikom Tomislavom Nikolićm, a tijekom dana će, kako se očekuje, i s drugim najvišim državnim dužnosnicima razgovarati o eurointegracijskom procesu i poduprijeti novu srbijansku vladu. Nakon razgovora s Nikolićem, Fuele je ocijenio da je europski put Srbije prije jednog desetljeća izgledao “kao daleka budućnost, a danas je očigledna izvjesnost”.

“Uvjeren sam da Srbija ima sposobnost učiniti tu mogućnost stvarnošću”, istaknuo je Fuele.

“Ne očekujem da EU na bilo koji način zaustavi ono što je Srbija postigla u europskim integracijama. Personalna rješenja su na EU, a ispunjavanje obaveza na nama”, poručio je srbijanski predsjednik. On je istaknuo kako je Fuele “izmijenio sliku o Srbiji” i da je svo vrijeme svog mandata jasno izražavao posvećenost i potporu Srbiji u nastojanju da postane članica EU te da i druge povuče za sobom.

Fuele je, nakon visoke predstavnice za sigurnost i vanjske poslove Europske unije (EU) Catherine Ashton, koja je prošlog ponedjeljka došla dati potporu novoj vladi, drugi visoki dužnosnik EU koji dolazi u Beograd tjedan dana nakon što je na mjesto premijera izabran Aleksandar Vučić.

“Nova vlada je nedavno prisegnula tako da dolazim u Beograd čestitati joj na odgovornosti koja joj je povjerena i razgovarati o tome kako možemo dodatno podržati Srbiju u pregovorima o pristupanju, koji se dobro odvijaju”, izjavio je Fuele u intervjuu “Večernjim novostima” uoči posjeta Beogradu. Povjerenik EU za proširenje ocijenio je program nove vlade “impresivnim” jer se bavi “najhitnijim pitanjima za građane Srbije, gospodarstvom i daljnjim reformama vezanim za EU”.

“Ne sumnjam u posvećenost vlade reformama, a EU je tu da ih podupre”, istaknuo je europski povjerenik za proširenje.

Fuele će se tijekom dana sastati i sa šefom diplomacije Ivicom Dačićem, predsjednicom parlamenta Majom Gojković, ministrima pravosuđa, državne uprave i policije Nikolom Selakovićem i Kori Udovički, te na kraju posjeta i s premijerom Aleksandrom Vučićem, s kojim će kasnije popodne održati zajedničku tiskovnu konferenciju.

Jedna od ključnih tema razgovora visokog dužnosnika EU bit će aktivnosti i priprema Srbije za pregovore o članstvu u EU, osobito o poglavljima 23 i 24 koja se odnose na temeljna prava, pravosudne reforme, vladavinu prava i sigurnost. Novi srbijanski premijer Aleksandar Vučić istaknuo je ranije da je cilj Beograda da sav posao koji prethodi pristupanju EU završi do 2018. godine, kako bi 2020. Srbija stekla uvjete za punopravno članstvo.

Nakon loših iskustava s Rumunjskom i Bugarskom, EU je 2011. godine usvojila novi pristup proširenju koji podrazumijeva da se poglavlja 23 i 24 otvaraju na početku pregovora, a zatvaraju na kraju.

Povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Fuele poručio je u Beogradu da je politika proširenja EU ključna i te naglasio da je njegov posjet Srbiji jasna poruka kakva očekivanja Unija ima od nove vlade i srbijanskog državnog vrha.

Fuele se, nakon cjelodnevnih odvojenih razgovora s visokim srbijanskim dužnosnicioma, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednikom vlade Aleksandrom Vučićem osvrnuo i na stajališta Srbije o krizi u Ukrajini.

“Europska unija poštuje odluke Srbije o svim pitanjima, pa tako i u svezi s ukrajinskom krizom”, rekao je Fuele, dok je Vučić napomenuo kako je zamolio da Srbija sačuva svoj “nešto drugačije stajalište” u odnosu na ostale zemlje i da ne uvodi sankcije Rusiji.

“Mi podražavamo teritorijalni integritet svake zemlje članice UN, razumije se i Ukrajine, ali iz mnogo razloga – povijesnih, tradicionalnih i svih drugih… molio sam da Srbija sačuva svoje nešto drugačije stajalište u odnosu na ostale zemlje i da ne uvodi sankcije Rusiji”, rekao je Vučić novinarima.

Fuele je ranije na sastanku s predsjednikom Tomislavom Nikolićem naglasio i da je Srbija napravila “veliki napredak na putu ka EU”, te da dolazi “ključno razdoblje za odnose Srbije i EU”.

Fuele je upozorio na tri važna aspekta pregovora. Jedan predstavljaju vladavina prava, borbu protiv korupcije, temeljna prava i sigurnost, drugi su gospodarske pitanja, a treći odnosi s Kosovom.

Novi predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić istaknuo je da Srbija Europi nije niti će obećavati ono što ne može ostvariti.

Vučić je najavio da će Srbija u iduća dva mjeseca obaviti važne gospodarske reforme.

“Radit ćemo na većem zapošljavanju ljudi, poglavito u privatnom sektoru, gdje također slijede mnoge reforme”, rekao je Vučić.

 

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari