Pratite nas

Europska unija ima vrlo jasna očekivanja od Srbije

Objavljeno

na

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele istaknuo je u ponedjeljak, na početku svog posjeta Beogradu, da Bruxelles podupire europski put Srbije i ukazao na tri ključna zadatka – gospodarski oporavak zemlje i provođenje reformi, uvođenje vladavine prava i normalizaciju odnosa s Prištinom.

Fuele je posjet Srbiji započeo razgovorom s predsjednikom Tomislavom Nikolićm, a tijekom dana će, kako se očekuje, i s drugim najvišim državnim dužnosnicima razgovarati o eurointegracijskom procesu i poduprijeti novu srbijansku vladu. Nakon razgovora s Nikolićem, Fuele je ocijenio da je europski put Srbije prije jednog desetljeća izgledao “kao daleka budućnost, a danas je očigledna izvjesnost”.

“Uvjeren sam da Srbija ima sposobnost učiniti tu mogućnost stvarnošću”, istaknuo je Fuele.

“Ne očekujem da EU na bilo koji način zaustavi ono što je Srbija postigla u europskim integracijama. Personalna rješenja su na EU, a ispunjavanje obaveza na nama”, poručio je srbijanski predsjednik. On je istaknuo kako je Fuele “izmijenio sliku o Srbiji” i da je svo vrijeme svog mandata jasno izražavao posvećenost i potporu Srbiji u nastojanju da postane članica EU te da i druge povuče za sobom.

Fuele je, nakon visoke predstavnice za sigurnost i vanjske poslove Europske unije (EU) Catherine Ashton, koja je prošlog ponedjeljka došla dati potporu novoj vladi, drugi visoki dužnosnik EU koji dolazi u Beograd tjedan dana nakon što je na mjesto premijera izabran Aleksandar Vučić.

“Nova vlada je nedavno prisegnula tako da dolazim u Beograd čestitati joj na odgovornosti koja joj je povjerena i razgovarati o tome kako možemo dodatno podržati Srbiju u pregovorima o pristupanju, koji se dobro odvijaju”, izjavio je Fuele u intervjuu “Večernjim novostima” uoči posjeta Beogradu. Povjerenik EU za proširenje ocijenio je program nove vlade “impresivnim” jer se bavi “najhitnijim pitanjima za građane Srbije, gospodarstvom i daljnjim reformama vezanim za EU”.

“Ne sumnjam u posvećenost vlade reformama, a EU je tu da ih podupre”, istaknuo je europski povjerenik za proširenje.

Fuele će se tijekom dana sastati i sa šefom diplomacije Ivicom Dačićem, predsjednicom parlamenta Majom Gojković, ministrima pravosuđa, državne uprave i policije Nikolom Selakovićem i Kori Udovički, te na kraju posjeta i s premijerom Aleksandrom Vučićem, s kojim će kasnije popodne održati zajedničku tiskovnu konferenciju.

Jedna od ključnih tema razgovora visokog dužnosnika EU bit će aktivnosti i priprema Srbije za pregovore o članstvu u EU, osobito o poglavljima 23 i 24 koja se odnose na temeljna prava, pravosudne reforme, vladavinu prava i sigurnost. Novi srbijanski premijer Aleksandar Vučić istaknuo je ranije da je cilj Beograda da sav posao koji prethodi pristupanju EU završi do 2018. godine, kako bi 2020. Srbija stekla uvjete za punopravno članstvo.

Nakon loših iskustava s Rumunjskom i Bugarskom, EU je 2011. godine usvojila novi pristup proširenju koji podrazumijeva da se poglavlja 23 i 24 otvaraju na početku pregovora, a zatvaraju na kraju.

Povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Fuele poručio je u Beogradu da je politika proširenja EU ključna i te naglasio da je njegov posjet Srbiji jasna poruka kakva očekivanja Unija ima od nove vlade i srbijanskog državnog vrha.

Fuele se, nakon cjelodnevnih odvojenih razgovora s visokim srbijanskim dužnosnicioma, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednikom vlade Aleksandrom Vučićem osvrnuo i na stajališta Srbije o krizi u Ukrajini.

“Europska unija poštuje odluke Srbije o svim pitanjima, pa tako i u svezi s ukrajinskom krizom”, rekao je Fuele, dok je Vučić napomenuo kako je zamolio da Srbija sačuva svoj “nešto drugačije stajalište” u odnosu na ostale zemlje i da ne uvodi sankcije Rusiji.

“Mi podražavamo teritorijalni integritet svake zemlje članice UN, razumije se i Ukrajine, ali iz mnogo razloga – povijesnih, tradicionalnih i svih drugih… molio sam da Srbija sačuva svoje nešto drugačije stajalište u odnosu na ostale zemlje i da ne uvodi sankcije Rusiji”, rekao je Vučić novinarima.

Fuele je ranije na sastanku s predsjednikom Tomislavom Nikolićem naglasio i da je Srbija napravila “veliki napredak na putu ka EU”, te da dolazi “ključno razdoblje za odnose Srbije i EU”.

Fuele je upozorio na tri važna aspekta pregovora. Jedan predstavljaju vladavina prava, borbu protiv korupcije, temeljna prava i sigurnost, drugi su gospodarske pitanja, a treći odnosi s Kosovom.

Novi predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić istaknuo je da Srbija Europi nije niti će obećavati ono što ne može ostvariti.

Vučić je najavio da će Srbija u iduća dva mjeseca obaviti važne gospodarske reforme.

“Radit ćemo na većem zapošljavanju ljudi, poglavito u privatnom sektoru, gdje također slijede mnoge reforme”, rekao je Vučić.

 

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

PLAN BOŠNJAČKE POLITIKE: Migrante registriraju u Mostaru da bi ih ostavili u HNŽ-u

Objavljeno

na

Objavio

Ilegalni migranti bili su tjednima i mjesecima bez ikakvog statusa po parkovima u Sarajevu, a što je za svaku osudu, ali su po dolasku u IC Salakovac odmah pokrenuli postupak azila i pri tome su navodno dobili i službeno mjesto boravišta u Mostaru, piše Večernji list BiH.

Imamo saznanja da je velik broj ilegalnih imigranata pokrenuo postupak azila i iskazao namjeru za azil pred službama za strance u Sarajevu, ali da Ministarstvo sigurnosti nije izvršilo pravodobno registraciju istih stranaca, što mu je bila i zakonska dužnost – stoji, između ostalog, u otvorenom pismu predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega državnim institucijama.

Dominacija preko migranata

Upravo ova informacija otkriva kako je bošnjačka politika odlučila migrante iskoristiti za pokušaj dominacije nad ostalim narodima.

Naime, migranti su mogli biti registrirani u Sarajevu još prije nekoliko tjedana, ali vlasti nisu dopustile takav scenariji. Kada su prebačeni u Mostar, odmah se pristupilo procesu registracije.

Srbija namjerno propušta migrante kroz svoj teritoriji jer ako ih ne registrira, neće ih iz europske zemlje moći deportirati u Srbiju. U BiH je registracija počela dolaskom ljudi u Mostar. Ako oni nastave put dalje prema Europi i europske zemlje iz budu deportirale, oni će biti vraćeni u Mostar.

S obzirom na to da se njihov broj stalno povećava, vrlo je moguće da se na ovaj način izmjeni etnička slika Mostara i da u njemu Hrvati više ne budu većina – objašnjavaju nam naši sugovornici.

Ovome u prilog ide činjenica kako su migranti koji su prebačeni u Mostar mogli biti smješteni i na prostor općine Hadžići, točnije u vojarni koja se nalazi u toj općini, ali se općinski načelnik usprotivio takvoj ideji.

Navodno je on bio protiv jer u vojarni nisu osigurani uvjeti za smještaj migranata. U biti, to je samo izlika da se migranti prebace u Mostar.

Neslužbene informacije govore kako će uskoro u Salakovcu biti osigurani uvjeti kako bi se proširio smještaj ovoga kampa i kako bi on u konačnici mogao primiti još više migranata. Sve je to dio jednoga šireg plana bošnjačke politike koja migrante koristi u političke svrhe – zaključili su naši sugovornici.

Reakcija Bošnjaka

Ipak, ono što autori ovakvog plana nisu očekivali jest činjenica da se veći broj Bošnjaka protivi ideji naseljavanja migranata na području Mostara.

Tome svjedoči i peticija koju su potpisali stanovnici Bijelog Polja, mostarskog prigradskog naselja u kojem žive i Hrvati i Bošnjaci, a kojom se traži zaštita od migranata i upozorava na pogoršanje sigurnosne situacije.

Ističe se kako je riječ o ljudima za koje država nije utvrdila radi li se o bivšim pripadnicima terorističkih organizacija ili ne, čak se ne zna ni njihov stvarni identitet, što dovodi do grubog kršenja sigurnosne situacije u HN županiji.

 

Migrante se neće moći prebacivati bez suglasnosti lokalnih vlasti

 

Migranti ulaze u privatne posjede, građani traže zaštitu

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Hrvatska ima milijun intelektualaca… ali, svi oni nisu toliko pamenti ni odgovorni koliko je to jedan predsjednik stranke

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska ima:
– tisuće doktora znanosti,
– tisuće vrlo uspješnih gospodarstvenika
– stotine tisuća inženjera, ekonomista, pravnika…
– milijun intelektualaca…

Ali, svi oni nisu toliko pamenti ni odgovorni koliko je to jedan predsjednik stranke da bi znali sa liste probrati onoga koga žele da ih predstavlja u Saboru.

Jako je opasno takvim tipovima dati pero u ruke da zaokruže onoga koga žele. Sve to treba prepustiti predsjedniku stranke  On je, time što je postao predsjednik, valjda poprimio božanske sposobnosti…

Stoga nam tako i ide.

Ne nipošto mijenjati ovaj tako prokušan i dokazan model. To bi, nakon svega, stvarno bilo šteta velika… 

 

Pater Ike Mandurić: Pa sad ti nemoj dat potpis za referendum!

 

Pater Ike Mandurić: Hrvatska ima samo jedan problem: KRIVI POLITIČARI

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari

No Recent Comments Found