Pratite nas

Europska unija ima vrlo jasna očekivanja od Srbije

Objavljeno

na

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele istaknuo je u ponedjeljak, na početku svog posjeta Beogradu, da Bruxelles podupire europski put Srbije i ukazao na tri ključna zadatka – gospodarski oporavak zemlje i provođenje reformi, uvođenje vladavine prava i normalizaciju odnosa s Prištinom.

Fuele je posjet Srbiji započeo razgovorom s predsjednikom Tomislavom Nikolićm, a tijekom dana će, kako se očekuje, i s drugim najvišim državnim dužnosnicima razgovarati o eurointegracijskom procesu i poduprijeti novu srbijansku vladu. Nakon razgovora s Nikolićem, Fuele je ocijenio da je europski put Srbije prije jednog desetljeća izgledao “kao daleka budućnost, a danas je očigledna izvjesnost”.

“Uvjeren sam da Srbija ima sposobnost učiniti tu mogućnost stvarnošću”, istaknuo je Fuele.

“Ne očekujem da EU na bilo koji način zaustavi ono što je Srbija postigla u europskim integracijama. Personalna rješenja su na EU, a ispunjavanje obaveza na nama”, poručio je srbijanski predsjednik. On je istaknuo kako je Fuele “izmijenio sliku o Srbiji” i da je svo vrijeme svog mandata jasno izražavao posvećenost i potporu Srbiji u nastojanju da postane članica EU te da i druge povuče za sobom.

Fuele je, nakon visoke predstavnice za sigurnost i vanjske poslove Europske unije (EU) Catherine Ashton, koja je prošlog ponedjeljka došla dati potporu novoj vladi, drugi visoki dužnosnik EU koji dolazi u Beograd tjedan dana nakon što je na mjesto premijera izabran Aleksandar Vučić.

“Nova vlada je nedavno prisegnula tako da dolazim u Beograd čestitati joj na odgovornosti koja joj je povjerena i razgovarati o tome kako možemo dodatno podržati Srbiju u pregovorima o pristupanju, koji se dobro odvijaju”, izjavio je Fuele u intervjuu “Večernjim novostima” uoči posjeta Beogradu. Povjerenik EU za proširenje ocijenio je program nove vlade “impresivnim” jer se bavi “najhitnijim pitanjima za građane Srbije, gospodarstvom i daljnjim reformama vezanim za EU”.

“Ne sumnjam u posvećenost vlade reformama, a EU je tu da ih podupre”, istaknuo je europski povjerenik za proširenje.

Fuele će se tijekom dana sastati i sa šefom diplomacije Ivicom Dačićem, predsjednicom parlamenta Majom Gojković, ministrima pravosuđa, državne uprave i policije Nikolom Selakovićem i Kori Udovički, te na kraju posjeta i s premijerom Aleksandrom Vučićem, s kojim će kasnije popodne održati zajedničku tiskovnu konferenciju.

Jedna od ključnih tema razgovora visokog dužnosnika EU bit će aktivnosti i priprema Srbije za pregovore o članstvu u EU, osobito o poglavljima 23 i 24 koja se odnose na temeljna prava, pravosudne reforme, vladavinu prava i sigurnost. Novi srbijanski premijer Aleksandar Vučić istaknuo je ranije da je cilj Beograda da sav posao koji prethodi pristupanju EU završi do 2018. godine, kako bi 2020. Srbija stekla uvjete za punopravno članstvo.

Nakon loših iskustava s Rumunjskom i Bugarskom, EU je 2011. godine usvojila novi pristup proširenju koji podrazumijeva da se poglavlja 23 i 24 otvaraju na početku pregovora, a zatvaraju na kraju.

Povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Fuele poručio je u Beogradu da je politika proširenja EU ključna i te naglasio da je njegov posjet Srbiji jasna poruka kakva očekivanja Unija ima od nove vlade i srbijanskog državnog vrha.

Fuele se, nakon cjelodnevnih odvojenih razgovora s visokim srbijanskim dužnosnicioma, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednikom vlade Aleksandrom Vučićem osvrnuo i na stajališta Srbije o krizi u Ukrajini.

“Europska unija poštuje odluke Srbije o svim pitanjima, pa tako i u svezi s ukrajinskom krizom”, rekao je Fuele, dok je Vučić napomenuo kako je zamolio da Srbija sačuva svoj “nešto drugačije stajalište” u odnosu na ostale zemlje i da ne uvodi sankcije Rusiji.

“Mi podražavamo teritorijalni integritet svake zemlje članice UN, razumije se i Ukrajine, ali iz mnogo razloga – povijesnih, tradicionalnih i svih drugih… molio sam da Srbija sačuva svoje nešto drugačije stajalište u odnosu na ostale zemlje i da ne uvodi sankcije Rusiji”, rekao je Vučić novinarima.

Fuele je ranije na sastanku s predsjednikom Tomislavom Nikolićem naglasio i da je Srbija napravila “veliki napredak na putu ka EU”, te da dolazi “ključno razdoblje za odnose Srbije i EU”.

Fuele je upozorio na tri važna aspekta pregovora. Jedan predstavljaju vladavina prava, borbu protiv korupcije, temeljna prava i sigurnost, drugi su gospodarske pitanja, a treći odnosi s Kosovom.

Novi predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić istaknuo je da Srbija Europi nije niti će obećavati ono što ne može ostvariti.

Vučić je najavio da će Srbija u iduća dva mjeseca obaviti važne gospodarske reforme.

“Radit ćemo na većem zapošljavanju ljudi, poglavito u privatnom sektoru, gdje također slijede mnoge reforme”, rekao je Vučić.

 

Hina

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Marijan Knezović: Uz mlade, svijet neće moći ostati gluh

Objavljeno

na

Objavio

Predstavka s potpisima više od 6 000 građana je predana.

Idući korak je informiranje studentske populacije iz cijele EU o najvećem gaženju prava u Europi, degradiranja Hrvata u BiH. Uz mlade, svijet neće moći ostati gluh.

Hvala i Indexu na live prijenosu i medijskom praćenju. Ipak nam je žao njihovog cijenjenog novinara koji je od šoka jer je sve prošlo dostojanstveno i časno zaboravio nadodati jednu nulu kada je pisao o odazivu. Mi studenti mu to nećemo zamjeriti! Poslije kiše dolazi sunce. 

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

 

Velik broj studenata na skupu solidarnosti s Hrvatima u BiH: Zatražili od vlasti jasnu politiku prema Hrvatima u BiH

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari