Pratite nas

Europska unija neće dopustiti promjene granica BiH jer bi to značilo kaos.

Objavljeno

na

Sadašnja kriza u Bosni i Hercegovini neće dovesti u pitanje opstanak te države jer Europska unija neće dopustiti nikakvo mijenjanje njenih granica, izjavio je u Sarajevu zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović.

[dropcap]B[/dropcap]ilo je to na kraju višednevnog posjeta BiH tijekom kojega se sastao s predstavnicima političkih stranaka, ali i građanima koji sudjeluju u radu plenuma na kojima se pokušavaju artikulirati interesi sudionika višednevnih prosvjeda.”Granice BiH ostaju. Europska unija neće dopustiti promjene granica jer bi to značilo kaos u cijeloj Europi”, kazao je Juratović na konferenciji za novinstvo. [pullquote_right]BiH je posljednja diktatura u Europi, tri naroda dominiraju nad ostalima[/pullquote_right]

Juratović koji je i član vanjskopolitilkog odbora Bundestaga te njegov izvjestitelj za jugoistočnu Europu ocijenio je kako su nemiri u BiH potaknuti prije svega socijalnim problemima i nemaju nikakav nacionalni predznak.

“Građani su željni kruha i pravde”, ocijenio je njemački parlamentarac dodajući kako su toga svjesni i svi političari u BiH s kojima je razgovarao.Juratović je ipak konstatirao kako uz socijalne BiH mora riješiti i probleme vezane za njezin ustroj kako bi ona počela funkcionirati kao demokratska država s demokratskim sustavom.

“BiH je posljednja diktatura u Europi jer u njoj tri konstitutivna naroda dominiraju nad ostalima”, kazao je Juratović aludirajući na činjenicu da su pripadnici nacionalnih manjina u BiH trajno diskriminirani jer im se ne dopušta ravnopravno sudjelovanje u izbornom procesu.

Ocijenio je kako bi stoga valjalo preispitati i početi kroz demokratski dijalog mijenjati ustav donesen u Daytonu jer on “nije zapisan u kamenu”.

Odgovarajući na upit o mogućem aktivnijem angažiranju velikih država Europske unije poput Njemačke na rješavanju nagomilanih problema u BiH Juratović je kazao kako je Berlin spreman pomoći no kako je ipak važno da sve članice Unije zajednički djeluju kroz institucije u Bruxellesu.

politika+

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća

Objavljeno

na

Objavio

S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju, stoji u dokumentu SPD-a.

Njemački Socijalni demokrati još uvijek nisu na raspolaganju da se priključe Kršćanskim demokratima kancelarke Angele Merkel u stvaranju vlade “velike koalicije” nakon što su pregovori s drugim strankama propali, pokazao je stranački dokument u ponedjeljak.

“S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju”, stoji u dokumentu o kojemu će stranački čelnici raspravljati, a koji je na uvid dobio Reuters. “Ne bojimo se novih izbora.”

Ocjene su iznesene nakon što su napori Angele Merkel da sastavi vladu od koalicije triju stranaka propali. Njemačka je zbog toga potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća, zbog čega su povećani izgledi za nove izbore.

SPD je osvojio 20,5 posto glasova u rujanskim izborima, što je njihov najgori poratni rezultat nakon što je izgubio važnost zbog položaja ‘mlađeg’ partnera u često čudnoj koaliciji kojom je dominirala Merkel. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi traži suspendiranje Aleksandra Stankovića

Objavljeno

na

Objavio

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, zatražio je od Ministarstva uprave da se očituje po pitanju zašto je dozvoljeno da se ruše vrijednosti Hrvatske, Deklaracije o Domovinskom ratu i Domovinskog rata na nacionalnoj televiziji koju plaćaju hrvatski građani , među kojima i veliki broj hrvatskih branitelja.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (ZUV HGP) optužio je Aleksandra Stankovića za ‘povredu novinarskog kodeksa i Deklaracije o Domovinskom ratu’.

Smatraju da se Stanković u emisiji ‘Nedjeljom u 2‘ ‘ogriješio i ponizio ne samo o novinarski kodeks već i Deklaraciju o Domovinskom ratu, kao i vrlo jasnu  oslobađajuću presudu Haškog suda hrvatskim generalima iz čijeg se obrazloženja jasno apostrofira tko je agresor’.

Također traže i da se Stankovića makne s mjesta voditelja Nedjeljom u 2 te da ga se suspendira.

Potaknuti emisijom „ Nedjeljom u dva“ emitiranoj u nedjelju  19.  studenog na HRT 1,  kao jednoj od krovnih braniteljskih udruga u RH , smatramo da je naša dužnost reagirati po tom pitanju.

Voditelj  Aleksandar Stanković ogriješio se i ponizio, ne samo o novinarski kodeks već i Deklaraciju o Domovinskom ratu, kao i vrlo jasnu  oslobađajuću presudu Haškog suda hrvatskim generalima iz čijeg se obrazloženja jasno apostrofira tko je agresor. Gost emisije bio je Predrag Mišić Peđa.

Srbin koji je branio Vukovar prisjetio se ratnih dana, komentirao aktualne događaje i status hrvatskih branitelja u društvu, te u nekoliko navrata negirao Stankovićevu upornu i skandaloznu tezu da se u Hrvatskoj vodio građanski rat.

Članak 2. Deklaracije o Domovinskom ratu posve je jasan.

“Republika Hrvatska vodila je pravedan i legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica”.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, zatražio je od Ministarstva uprave da se očituje po pitanju zašto je dozvoljeno da se ruše vrijednosti Hrvatske, Deklaracije o Domovinskom ratu  i Domovinskog rata na nacionalnoj televiziji koju plaćaju hrvatski građani , među kojima i veliki broj hrvatskih branitelja.

Također, zbog javnog pokušaja da se lažnom manipulacijom gledateljstvo dovede u zabludu , zbog širenja  neistina o Hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu, kojeg dotični voditelj  javno naziva građanskim,  smatramo kako bi bilo primjereno smijeniti ga s mjesta TV voditelja emisije „Nedjeljom u 2“, te ga suspendirati s Nacionalne televiziji’, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik ZUV HGP-a Miljenko Kolobarić.

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

Marko Ljubić: Zahtjevam stegovni postupak protiv Aleksandra Stankovića!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari