Connect with us

Pregled

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Objavljeno

-

Foto: Arhiva

Na današnji dan obilježavamo Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma.

Hrvatski je narod proživio sva ta tri totalitarna režima. Zločini koje su počinili nacisti, fašisti i ustaše tijekom Drugoga svjetskog rata uglavnom su kažnjeni u brojnim sudskim procesima i te je totalitarne ideologije odavno povijest jasno i nedvosmisleno osudila.

Međutim, komunistički zločini koje su oni počinili nad desecima tisuća Hrvata nakon završetka Drugog svjetskog rata, nikada nisu ni procesuirani, a kamoli kažnjeni. Za mnoge ubijene ni danas se ne zna gdje im leže kosti. Totalitarni i autoritarni režimi tijekom 20. stoljeća u Hrvatskoj i brojnim drugim europskim zemljama doveli su do progona i stradanja te ubojstava političkih neistomišljenika.

Kao i druge europske zemlje, Hrvatska treba biti odlučna u razotkrivanju istine i nedvosmislena u osudi brojnih ubojstava i masovnih kršenja ljudskih prava koji su se događali pod svim totalitarnim režimima. Time će se na primjeren način iskazati pijetet žrtvama i njihovim obiteljima jer je i Isus rekao „istina će vas osloboditi“ (Ivan 8:32), komentirao je Željko Reiner na facebooku

Prešućena rujanska Rezolucija Europskog parlamenta o važnosti europskog sjećanja

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas