Connect with us

Iz Svijeta

Europski desničari čestitaju Nizozemcu Wildersu na pobjedi

Objavljeno

-

Foto: EPA

Europski desničari čestitali su nizozemskom kolegi Geertu Wildersu na pobjedi na parlamentarnim izborima u srijedu u Nizozemskoj, javljaju u četvrtak svjetske agencije

Wildersu su među ostalima čestitali Francuskinja Marine Le Pen, mađarski premijer Viktor Orban, španjolska stranka Vox i njemačka Alternativa za Njemačku (AfD).

Nadmašivši sva predviđanja, Wildersova Slobodarska stranka (PVV) osvaja 35 mjesta u 150-članom parlamentu, devet mjesta više od najbližeg suparnika, koalicije laburista i zelene ljevice bivšeg povjerenika EU-a Fransa Timmermansa, pokazuju rezultati izlazne ankete. Prednost PVV-a je daleko veća od očekivane.

Šefica Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen čestitala je u četvrtak Wildersu i PVV-u na “spektakularnoj” pobjedi.

“Čestitke Geertu Wildersu i Slobodarskoj stranci (PVV) na spektakularnom nastupu na parlamentarnim izborima što potvrđuje rastuću podršku obrani nacionalnih identiteta”, napisala je na društvenoj mreži X.

Mađarski premijer Viktor Orban je u čestitci Wildersu na X-u pozdravio “vjetrove promjene” u Nizozemskoj.

Orban je Wildersu u telefonskom razgovoru rekao da mu je bilo važno da mu među prvima čestita.

Prethodno je na X-u, nekadašnjem Twitteru, napisao: “Vjetrovi promjena su ovdje! Čestitamo @geertwilderspvv na pobjedi na nizozemskim izborima!”

Vođa talijanske desne stranke Liga Matteo Salvini je dao izraze potpore Wildersu, objavila je talijanska agencija Ansa.

“Svugdje u Europi građani žele političke promjene”, napisala je na X-u njemačka krajnje desna AfD.

Slično je ocijenio i Santiago Abascal, predsjednik krajnje desne španjolske stranke Vox. Kako je napisao na mreži X, sve je više Europljana na ulicama i pred glasačkim kutijama koji traže obranu svojih nacija, granica i prava.

Wilders je u prvoj reakciji nakon objave rezultata parlamentarnih izbora istaknuo da će Nizozemska ponovno postati Nizozemska te obećao da će njegova stranka osigurati smanjenje broja tražitelja azila. Pozvao je i druge stranke na suradnju, iako su prije izbora mnoge od njih isticale da neće s njim u vladajuću koaliciju. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas