Pratite nas

Zanimljivosti

Europski parlament odlučio – Svi mobiteli moraju imati iste punjače

Objavljeno

na

Europski parlament ogromnom većinom glasovao je za prijedlog da svi mobilni telefoni koriste isti uređaj za punjenje. Za ovu odluku glasovalo je 582 zastupnika, 40 ih je bilo protiv, a 37 suzdržano.

Međutim, ovom prijedlogu, koji zahtjeva i od iPhonea i drugih uređaja da koriste drugačiji punjač od postojećeg, protive se tehnološke tvrtke, a među njima svakako i Apple, piše Klix.

S druge strane parlamentarci EU tvrde kako bi to olakšalo život korisnicima, omogućavajući im da mogu puniti bilo koji uređaj istim punjačem.

Novo pravilo bi tako primoralo bilo koju tvrtku koja pravi male ili elektronske uređaje srednje veličine, ukljujući i tablete, čitače, kamere i satove, da prilagodi svoje proizvode tako da svi koriste isti punjač. Europskoj komisiji dan je rok do srpnja da ovu odluku implementira.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Bosch razvio brzi test za koronavirus

Objavljeno

na

Objavio

Njemački tehnološki div Bosch objavio je da je razvio brzi test za koronavirus a Siemens je najavio uspostavu mreže za 3D printanje dijelova medicinskih uređaja.

Potpuno automatiziran test daje rezultate za manje od dva i pol sata a namijenjen je za upotrebu u bolnicama, liječničkim ordinacijama i drugim zdravstvenim ustanovama, stoji u priopćenju tvrtke, objavljenom u četvrtak.

Ima “točnost veću od 95 posto“ i zadovoljava standarde kvalitete Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), tvrde u Boschu.

Trenutno se rezultati testiranja na koronavirus u Njemačkoj čekaju četiri do pet sati, a zbog vanjskih laboratorija koji obavljaju ključni dio posla katkada i dulje, prema institutu Robert Koch.

Boschov test trebao bi omogućiti da se cijeli postupak obavlja u bolnicama ili klinikama.

Kompanija ga je razvila u roku od šest tjedana, u Njemačkoj bi trebao biti dostupan od travnja, a naknadno i u drugim zemljama.

Prema riječima Boschove glasnogovornice, još se čekaju odobrenja nadležnih tijela iako neki laboratoriji u određenim okolnostima već mogu dobiti pristup tehnologiji.

Još nije jasno koliko će koštati, dodaje dpa.

Nacrt testa uključuje uređaj za analizu Vivalytic u koji se umeće bris pohranjen u kasetu.

I industrijski konglomerat Siemens pridružio se u četvrtak borbi protiv koronavirusa, najavljujući pokretanje mreže 3D printera koja će liječnike povezati s tvrtkama radi 3D printanja medicinske opreme.

Mreža bi trebala ublažiti akutnu nestašicu opreme poput respiratora, priopćila je tvrtka.Siemens je osigurao 120 printera za potrebe vezane uz korona, rekla je glasnogovornica, dodajući da se očekuje da će se inicijativi pridružiti i druge tvrtke. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Zanimljivosti

101-godišnjak u Italiji pobijedio koronavirus

Objavljeno

na

Objavio

Italiju je u moru loših vijesti razdragao čudesan oporavak 101-godišnjaka koji se othrvao koronavirusu.

“Gospodin P.”, kako su ga nazvali u javnosti da mu zaštite identitet, hospitaliziran je prošli tjedan, ali je u srijedu pušten kući pošto je pobijedio virus, priopćio je njegov grad Rimini., piše HRT.

Naglašavajući da je “gospodin P.” rođen usred pandemije španjolske gripe, koja je ubila 50 milijuna ljudi, zamjenica gradonačelnika Gloria Lisi rekla je da njegovo izlječenje daje “nadu svima”.

Stariji ljudi posebno su osjetljivi na COVID-19, bolest koju izaziva koronavirus. Po talijanskoj statistici, bolest ubija 22,9 posto starijih od 90 godina.

Rimi je obalni turistički grad na talijanskoj strani Jadrana, u pokrajini Emilia-Romagna, drugoj najpogođenijoj virusom nakon Lombardije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari