Europski parlament odlučio: Žene ne moraju biti plaćene kao i muškarci

4

Europski parlament je s veoma malom razlikom u glasovima odbacio izvješće o jednakopravnosti muškaraca i žena u kojemu se pozivalo da im se zajamči ista plaća za isti posao.

Protiv izvješća je glasovalo 298 zastupnika, uglavnom konzervativaca, 289 je bilo ‘za’, većinom ljevičari i liberali, a 87 je bilo suzdržano, među kojima veći broj ‘zelenih’.

[dropcap]U[/dropcap] izvješću se traži od zemalja Europske unije da “zajamče poštovanje temeljnog načela iste plaće za isti rad muškarca i žene” i zabrane otpuštanje tijekom rodiljnog dopusta te se zauzima za borbu protiv seksističkih stereotipa. [pullquote_right]”Nevjerojatan hod unatrag par dana nakon Međunarodnoga dana žena.”[/pullquote_right] Belgijska socijalistička zastupnica Veronique De Keyser upozorila je na “nevjerojatan hod unatrag par dana nakon Međunarodnoga dana žena”.

“Današnjim glasovanjem nisu povrijeđene i napadnute samo žene, nego i čitavo društvo, naše vrijednosti i samo srce naše čovječnosti”, upozorilo je francusko izaslanstvo socijalističke skupine.

Belgijska konzervativna političarka Anne Delvaux misli da je izvješće odviše “ideološko” i “usmjereno na nesretne posljedice mjera štednje”.

“Moramo zaključiti da se sporo napreduje što se tiče jednakopravnosti muškarca i žene, ali kriza nije jedini uzrok, daleko od toga”, dodaje njezina bugarska kolegica Marija Gabriel.

facebook komentari

 • demokratska EU ženama teše prava

 • demokratska EU ženama teše prava

 • peppermintt

  tešeš ono čega je bilo a istinske ravnopravnosti nije nikad niti bilo
  ne date vi muški :)))

 • peppermintt

  tešeš ono čega je bilo a istinske ravnopravnosti nije nikad niti bilo
  ne date vi muški :)))