Connect with us

Vijesti

Europski parlament raspravlja o izvještaju BiH

Objavljeno

-

Europski parlament koji zasjeda u Strasbourgu danas će razmatrati i izvještaj o napretku BiH, o kojem će glasati u četvrtak.

O izvještaju o BiH raspravljat će se na sesiji koja počinje u 15.00 sati, a u okviru zajedničke rasprave o izvještajima o napretku balkanskih zemalja. Inače, na ovoj sesiji raspravljat će se o Siriji, Egiptu, Centralnoafričkoj Republici i drugim temama, sve do 23.00 sata.

Glasanje, nakon kojeg slijede obrazloženja glasanja, bit će obavljeno u četvrtak na sesiji koja je zakazana od 12.00 do 14.00 sati.

[dropcap]P[/dropcap]rema prijedlogu rezolucije, koju je u ime Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta podnijela njemačka zastupnica Doris Pack izražava se duboka zabrinutost zbog toga što politički čelnici triju etničkih zajednica u zemlji i dalje ne pokazuju zajedničku viziju. Potiču se političke skupine na svim razinama vlasti u državi da pojačaju suradnju i dijalog da bi prevladali postojeće nesuglasice radi postizanja napretka na putu reformi i poboljšanja života građana BiH, te poziva civilno društvo da se više angažira u naporima za reformu zemlje.

Poziva se na napuštanje nacionalističke i etnocentrične retorike kojom se služi vodstvo triju konstitutivnih naroda u BiH i osuđuju sve vrste segregacije i diskriminacije u zemlji na vjerskoj ili etničkoj osnovi.

Izražava se duboka zabrinutost što je zbog četverogodišnjih nesuglasica među političkim vođama Vijeće Europe prvotno razmišljalo o ukidanju prava te države na zastupljenost u toj organizaciji ako prije izbora ne bude istinskog napretka u primjeni presude Europskog suda za ljudska prava i naglašava da će zakonitost izbora 2014. biti dovedena u pitanje ako se ne provede presuda Europskog suda za ljudska prava.

Izražava se zabrinutost zbog velike korupcije koja je vrlo prisutna na svim razinama javnog života i složenih veza između političkih i poslovnih aktera te medija, te poziva na ubrzanje provedbe strategije za borbu protiv korupcije i na pojačanje učinkovite istrage, progona i kažnjavanja slučajeva korupcije. Pozdravlja, međutim, jednoglasnu odluku Vlade Federacije BiH da pokrene parlamentarni postupak za set zakona namijenjenih borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala i žali što taj zakonodavni paket nije osigurao većinu u Parlamentu Federacije. Naglašava se važnost da borba protiv korupcije postane  prioritet i poziva na uključiv proces savjetovanja sa svim relevantnim dionicima i institucijama da bi se revidirao prijedlog zakona. U tom smislu pozdravlja tehničku podršku koju pruža Delegacija EU u BiH.

Odata je počast za više od 430 muškaraca, žena i djece koji su ubijeni u ratu i čiji su ostaci nađeni u rujnu 2013. u masovnoj grobnici u Tomašici, nedaleko od Prijedora u Republici Srpskoj, i izražava sućut njihovim obiteljima, poziva na potpunu i sveobuhvatnu istragu o zločinima, apelira na sve one koji imaju informacije o neotkrivenim masovnim grobnicama da obavijeste vlasti na isti način kao što je to učinjeno u slučaju grobnice u Tomašici.

Između ostalog, pozdravljena je i odluka nadležnog federalnog ministarstva da privremeno preuzme odgovornost za financiranje  ustanova kulture, kao što su Zemaljski muzej, Narodna i sveučilišna biblioteka i Povijesni muzej te da nekima od njih omogući ponovno otvaranje i svima da rade ispravno. Poziva se na hitno rješavanje statusa sedam nacionalnih institucija kulture i traži dugoročno rješenje za financiranje tih institucija.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari