Pratite nas

Politika

Europski parlament raspravljao o položaju migranata na granici s EU u BiH

Objavljeno

na

Petir istaknula važnost zaustavljanja dotoka novca za radikalizaciju te vraćanja suživota, tolerancije i sigurnosti na području BiH

Europski je parlament na svojoj plenarnoj sjednici u četvrtak, 13. prosinca raspravljao o položaju migranata na granici s Europskom unijom u Bosni i Hercegovini, a u raspravu se uključila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Zastupnica Petir je zahvalila „hrvatskim policajcima na izuzetno zahtjevnom poslu koji obavljaju vrlo profesionalno štiteći vanjsku granicu Europske unije od ilegalnih prelazaka čime čuvaju sigurnost hrvatskih i europskih građana“. Petir je, također, istaknula kako je ove godine u BiH stiglo više od dvadeset i dvije tisuće izbjeglica, tražitelja azila i migranata, od čega je oko njih četiri tisuće zatražilo humanitarnu pomoć za čiji je smještaj EU izdvojila u 2018. godini 2 milijuna eura. Petir je podsjetila da je Europska unija od početka izbijanja migrantske krize od 2015. godine do danas za područje zapadnog Balkana koje je žarište migrantske rute izdvojila 31 milijun eura pomoći.

Pored navedenog, Petir je apelirala da se pomogne vlastima BiH, ali i humanitarnim udrugama koje djeluju na terenu kako bi one mogle pružiti pomoć najpotrebnijima naglašavajući kako „opseg pomoći Unije treba proširiti tako da se pomogne administraciji Bosne i Hercegovine u što bržem rješavanju zahtjeva za azil, ali i što bržem povratku u matične države svih onih koji ne ispunjavaju uvjete za azil“.

Osvrnuvši se i na problem radikalizacije koja je, kako navode relevantna istraživanja, upravo u BiH u sve većem porastu, zastupnica Petir je zaključila da se „na području BiH uvijek živjelo u suživotu i toleranciji, a danas se promiču neke druge vrijednosti koje su prijetnja sigurnosti u cijeloj regiji, stoga dotok novca za radikalizaciju treba zaustaviti kao i samo širenje radikalizacije kako se ne bi dogodili tragični događaji kakvima smo svjedočili u Francuskoj, Njemačkoj i Belgiji“.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

HSS-ovci iz Žrnovnice pozivaju Krešu Beljaka da podnese neopozivu ostavku

Objavljeno

na

Objavio

HSS-ovci iz Žrnovnice traže od Kreše Beljaka da podnese ostavku na mjesto predsjednika HSS-a i to zbog izjave da UDBA očito nije pobila dovoljno emigranata. Beljak se “ispričao”, ali HSS-ovci iz Žrnovnice smatraju da to nije dovoljno.

– Teško je i zamisliti današnju Hrvatsku državu bez valorizacije doprinosa HSS-a. Poznato je svima, da je ‘revolveraš’ u službi velikosrpske politike napravio masakr nad vodećim članovima HSS-a, jer su zastupali ideju da se nije pitalo hrvatski narod želi li biti u nametnutoj tvorevini kraljevini SHS.

Stoga su članovi HSS-a posebno osjetljivi na atentate, ubojstva i sve oblike nasilnog lišavanja života. Od samih početaka su se članovi HSS-a, i njihova vodstva priklonili demokraciji kao načinu ostvarivanja političkih ciljeva. Kako je bilo onda neka bude i danas – poručuje Vladimir Aljinović.

Pozvali su Beljaka da podnese neopozivu ostavku na mjesto predsjednika HSS-a ‘kako bi umanjili pogubno djelovanje njegove izjave’.

– Vaše izjave na budućnost Hrvatske seljačke stranke, a sa sebe oprali grijehe. Budite političar i gospodin, jer to od vas očekuje HSS – zaključio je Aljinović.

Bjelovarski HSS zatražio ostavku predsjednika stranke Kreše Beljaka

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Bjelovarski HSS zatražio ostavku predsjednika stranke Kreše Beljaka

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Bjelovarski HSS zatražio je ostavku predsjednika te stranke Kreše Beljaka zbog njegove nepromišljene izjave da Udba nije likvidirala dovoljno emigranata.

Predsjednica bjelovarske Gradske organizacije HSS-a Valna Bastijančić-Erjavec, ujedno i zamjenica bjelovarskoga gradonačelnika, poduprla je predsjednika čazmanske organizacije i člana Glavnog odbora HSS-a Dinka Piraka, čazmanskoga gradonačelnika, koji je također zatražio Beljakovu ostavku.

“Zalaganje i borba HSS-a za šume, zabranu prodaje hrvatske zemlje strancima, za besplatnu vodu i da cjevovodi ostanu u vlasništvu hrvatskih tvrtaka pada u drugi plan zbog nepromišljenih i brzopletih izjava i komentara predsjednika Beljaka”, istaknula je Bastijančić-Erjavec.

Dodala je kako je svjesna da joj prijeti suspenzija, “ali netko mora javno reći ono što misli većina članova stranke”.

HSS se treba odmaknuti i od SDP-a i od HDZ-a

Zamjenik predsjednika HSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije Ivan Beljan je rekao kako su upravo članovi te stranke bili prve žrtve preteče Udbe.

“Puniša Račić ubio je glavne ljude naše stranke, a bio je agent srpske Vlade, dakle prethodnik Udbe, a HSS je kao stogodišnja stranka od Drugoga svjetskog rata do Domovinskog rata bio zabranjen i opstao je u emigraciji. Zbog toga smatramo da predsjednik Beljak mora dati ostavku, ali istodobno ne želimo da napusti stranku jer je već bilo previše podjela u HSS-u”, istaknuo je Beljan.

Smatra da bi se HSS trebao odmaknuti i od HDZ-a i od SDP-a bez obzira na broj saborskih zastupnika u sljedećem sazivu Hrvatskoga sabora. (Hina)

Ivan Hrstić: Recite, koga je još trebalo ubiti, gospodine Beljak?

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari