Connect with us

EU

Europski parlament: Želimo da se obustave pristupni pregovori sa Srbijom oko ulaska u EU

Objavljeno

-

Hina

Europski parlament tražit će od Europske unije da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dok god Srbija ne uvede sankcije Rusiji.

O novom dokumentu zastupnici Europskog parlamenta raspravljat će na vanjskopolitičkom odboru 13. listopada, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Europskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje u studenome.

Rezolucije Europskog parlamenta nisu pravno obvezujuće za zemlje članice niti ostale europske institucije. Već ranije je najavljeno da se pregovori sa Srbijom i EU ne mogu nastaviti sve dok Srbija ne uskladi sankcije protiv Rusije.

Srbija je jedina država u regiji koja ih još nije uvela. Od početka rata u Ukrajini, EU redovito traži da ih Srbija uvede. Prošlog tjedna ministri vanjskih poslova Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov potpisali su u New Yorku na marginama 77. zasjedanja Generalne skupštine UN-a plan konzultacija svojim ministarstava ta razdoblje 2023-2024.

To potpisivanje je zabrinulo Europsku uniju jer smatraju da Srbija time šalje poruku da namjerava dodatno ojačati suradnju s Rusijom, pišu 24sata.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari