Europski sud za ljudska prava podržao belgijsku zabranu nošenja nikaba

1

Europski sud za ljudska prava u utorak je potvrdio belgijsku zabranu nošenja nikaba, vela koji pokriva cijelo lice, u javnosti.

Sud je odlučio da je cilj zabrane garancija društvene kohezije, “zaštita prava i sloboda drugih” i da je ona “potrebna u demokratskom društvu”, navodi se u priopćenju ovog suda, prenosi France24.

Belgijska vlada je zabranila nošenje vela preko cijelog lica po zakonu usvojenom u lipnju 2011. godine. Zakon zabranjuje pojavljivanje u javnosti “lica pokrivenog maskom ili sakrivenog, u potpunosti ili djelomično, na način da je onemogućena identifikacija”.

Kršenja tog zakona mogu rezultirati novčanim kaznama i zatvorskom kaznom u trajanju do sedam dana.

Ovaj slučaj su pokrenule dvije muslimanke, belgijska državljanka Samia Belcacemi i Marokanka Yamina Oussar, koje tvrde da su svojom voljom izabrale da nose nikab i da su im prekršena prava, te da je zakon diskriminatoran.

Nakon što je Belgija uvela zabranu, Belcacemi je nastavila neko vrijeme nositi veo, ali je prestala zbog društvenog pritiska i straha od novčane kazne.

Oussar je sudu kazala da je odlučila ne izlaziti iz svog doma, navodi se u priopćenju.

facebook komentari

  • Dusko Besenic

    Konačno nešta pametno i od EU-a! Ova, koja pledira na svoja ,,ljudska prava”, neka se vrati u zemlju iz koje potječe i tamo će ih moći prakticirati do mile volje! Zašto uopće dolaze u zemlje ,,nevjernika” i onda očekuju da će moći nametati svoje norme življenja? Zato što se je proširio glas, među njima, da europljane možeš zafrkavati do mile volje, da nemaju nikakve zakone, pa možeš raditi što te volja! Ako u njihovim zemljama europljanka bude mogla ići bez pokrivala za kosu i ostalih ,,zaštitnih” sredstava, onda ćemo im dozvoliti da i one idu ,,zabarikadirane” po EU!!! Jednostavno i možda bi tako lakše razumjele ,,ljudska prava”, na koja se pozivaju?!!